Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Teritorijalna agresivnost

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Teritorijalna agresivnost Empty
PostSubject: Teritorijalna agresivnost   Teritorijalna agresivnost Icon_minitimeThu Oct 02, 2008 2:16 pm

Uzrok teritorijalne agresivnosti kod pasa se definiše kao upad spoljnjeg elementa na teritoriju čopora.
Napolju, vezan ili ograđen pas može reagovati intenzivnije nego uobičajeno. U kući, pas može izabrati omiljenu fotelju da bude njegova teritorija koju će spremno braniti.
Pas može da koristi različite metode da se spreči ulazak u njegov prostor. Na primer, pas može da toleriše ulazak na njegovu teritoriju ali neće dozvoliti da bude dodirnut i
napregnuće svoje mišiće da bi dao znak da se njegov prostor mora smesta napustiti. Zatim, metod može da ide i u drugu krajnost gde pas odmah prelazi u napad bez uobičajenih oblika upozorenja.
Ovi oblici upozorenja mogu biti: lavež, nakon čega sledi režanje pri čemu pas podiže gornju usnu, uši i rep su afektu, sužene su zenice, dlaka na ramenima je podignuta. Ukoliko osoba ili pas nastave da ulaze dublje u njegovu teritoriju, odbrambeni pas grebe zemlju šapama, urinira. Sledeći stepen je napad.
Uplašen pas može da izbegne susret sa osobom ili drugim psom koji je ugrozio njegovu teritoriju već nako prvih par oblika upozorenja koji nisu urodili plodom. Ovak pas će se skloniti u stranu ili čak i pobeći.

Rekcija čoveka u mnogome može da pogorša ponašanje agresivnog psa; na primer, mahanje rukama u nameri da se pas zaplaši. Takođe, deca ako su u strahu i ako počnu da beže mašući rukama neminovno će uticati da se agresivnost psa još više poveća.

Ukoliko je pas bio na povodcu, umanjićete agresivnost tako što će te krenuti napred ali pod uglom koji će ga u isto vreme udaljiti od objekta koji je isprovocirao njegovo agrestivno ponašanje. Za to vreme potrebno je dati komandu psu. Nakon što je pas prestao da obraća pažnju na objekat koji je ugrozio njegovu teritoriju, naredite mu da sedne i nagradite.
U kući, za smanjenje agresivnosti, potrebno je, ne prejakim glasom, dati istu komandu psu kao i u prethodnom slučaju samo što ćete ga ovaj put izolovati sa prostora koji pas smatra svojim i koji brani.

Treba znati da pas, kao i čovek, ima potrebu za vlastitim prostorom. Naravo, odgovornost vlasnika je da da nauči svog psa šta je prihvatljivo a šta ne ali da u isto vreme poštuje i pravo psa na njegovu teritoriju i privatnost.
Ukoliko i dalje imate poteškoće u kontroli teritorijalne agresivnosti vašeg psa posavetujte se sa kvalifikovanim trenerom.

_________________
Teritorijalna agresivnost Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Teritorijalna agresivnost
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Uzgoj-
Jump to: