Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Agresivnost psa zbog hrane

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Agresivnost psa zbog hrane Empty
PostSubject: Agresivnost psa zbog hrane   Agresivnost psa zbog hrane Icon_minitimeThu Oct 02, 2008 2:53 pm

Agresivnost pasa prilikom hranjenja i
kako je sprečitiAgresija zbog hrane je jedan od problematičnih vidova onašanja pasa koji je nama ljudima težak za potpuno razumevanje. Jednostavno nam ne izgleda logično da mi zapravo predstavljamo pretnju za hranu našeg psa. Mislim, mi smo mu i dali tu hranu, zar ne, isprva, a posebno ako hranimo pse gotovom hranom ili dehidratom, to ni u kom slučaju nije privlačno, bljak!
Ali, šta vaš pas misli zapravo o svemu tome…
Ako vaš pas bulji u vas, reži, gundja i postavlja se izmedju vas i hrane on vam zapravo govori "ovo je moje, skloni se, idi nadji sebi drugu, tvoju hranu". U osnovi on vam pokazuje time da se on smatra ALFA psom, vodjom u vašem domaćinstvu. Pseća agresija zbog hrane (ponekad zvana canine possession aggression)je problem dominacije, ozbiljne prirode gde je potrebno odmah reagovati na pravi način, jer problem neće nestati sam.
Svi smo pravili greškew smejući se ili čak ohrabrujući naše proždrljive male štence kada su prvi put pokazali "slatke" znake agresije prilikom hranjenja. Ne upadajte u ovu zamku! Agresiju zbog hrane ili igračke ne treba nikada tolerisati jer nikada ne znate kada i da li će prerasti u oblik mnogo ozbiljniji i gori po vas i vašu porodicu.
Zašto vaš pas ispoljava ovakvu vrstu agresije?
Canine possession aggression-agresija pseće posesivnosti može biti provocirana bilo kojim od brojnih faktora ali u najvećem broju slučajeva ima par uobičajenih:
1. Vaš pas je užasno alav , u njegovoj glavi ne zna se da li će ili kada će uopšte dobiti sledeći obrok. Stoga on štiti taj obrok pred njim, baš kao što bi to činio i u pravom psećem čoporu u divljini.
2. Vaš pas može da počne da vas posmatra kao nekog ko uvek oduzima dobre stvari. Posmatrajući vas više kao pretnju po obrok nego kao omogućioca obroka (razmislite malo i o ovoj mogućnosti).
3. Dog food aggression može biti deo generalne konfuzije oko liderstva u vašoj zajednici i odnosa vlasnik-pas. Često to onda nije usamljen incident, i to je nešto što treba ispraviti. Otkriti kako da se postavite kao neprikosnoveni i poštovani vodja… više na http://www.dogproblems.com/public/10.cfm?affID=harrison.
4. Najgore od svega je što vaš pas možda i ne zna da je takav vid njegove agresije neprihvatljivo ponašanje po vama. U takvim slučajevima je očigledan problem i prekid komunikacije izmedju čoveka i psa.
Najvažnija pravila za prevenciju ovakvog ponašanja:
• Ako vaš pas upravlja takvu agresiju prema drugim psima ili psu , najbolje rešenje je razdvajanje pasa u vreme obroka. Hranite ih u različitim sobama ili svakog u svom kavezu.
• Uključite sve članove vaše porodice u rešavanje ovog problema i trening takvog psa.
• Kontrolišite hranjenje(vreme, količinu, mesto). Vi kontrolišete vreme, i mesto večere – posedujete hranu, stavite psu do znanja da je vaša!
• Naterajte psa da zaradi, zasluži bilo koju hranu. Jednostavni zadaci poput: sedi ili lezi dole su savršeni.
• Jasno pokažite boravkom pored njih, štencima da je dobro da ljudi budu tu tokom hranjenja. Ako ovo primenjujete od prvih dana 100% ćete izbeći probleme ovakve vrste.
• Ako vaš pas ima ovakav problem, dobra je ideja da ga hranite tek nakon što ste vi i vaša familija jeli. Ovde se opet vraćamo na priču o alfi i vodji psećeg čopora gde vi(vodja čopora)leader of the pack (which is you) jedete prvi – vaš pas će savršeno shvatati iz psećeg ugla signale koje mu time šaljete
• Nikada ne dopustite da vaš pas POBEDI I DOBIJE bitku nad činijom svojim režanjem i mrmljanjem, jer će to samo učvrstiti ponašanje koje pokušavate da suzbijete. Obavezno budite tu tokom hranjenja vašeg psa, ne pokazujte strah ili neodlučnost.
• Nikada ne reagujte na canine possession aggression vašom agresijom prema psu. U osnovi to je bitka volje vas i vašeg psa, ako ga udarate,. njegov sledeći potez može biti samo jači odgovor na potez koji ste vi povukli, agresiju, a to je njegova agresija prema vama.
Dog Food Aggression trening tehnike
Prvo, budite oprezni. Ako verujete da vaš pas već predstavlja ozbiljnu fizičku pretnju po vas ili vašu porodicu savet je da obezbedite stručnu pomoć. Razgovarajte sa profesionalnim dreserom, koji je dobar poznavalac pseće psihologije(K-9 škole pasa).
Ispod se nalazi lista tehnika koje mogu pomoći vašem psu u prevazilaženju ovih problema. Zapamtite sve ove tehnike zapravo služe da preprogramiraju vašeg psa da uživa u boravkui pored vas u SVAKOM trenutku. Miksujte ih, i pokažite vašem psu ko je gazda.
• Hranite psa iz ruke, čak i stavite ruke u njegovu posudu dok on jede.
• Zadržite i mazite vašeg psa tokom jela i istovremeno mu polako i tiho govorite. Sve što radite u ovoj fazi j epokazivanje psu da je dobro i pored toga što ste uz njega.
• Stanite na po vašeg psa ugodnoj distanci, A onda vremenom polako smanjujte razdaljinu. Možete baciti par nagradica u ili pored činije tokom postepenog približavanja psu.
• Spustite značajno njegovu činiju ali praznu u vreme jela, vaš pas će vas pogledati kao da ste ludi. A onda će vas doslovno moliti da dodjete i napunite mu činiju.
• Hranite vašeg psa normalno ali sačuvajte ipak par komadića kod sebe. kada završi i poliže činiju, on će vas pogledati, onda će te prići iznad i dati mu polako preostalu hranu.
• Ispustite par njegovih najomiljenijih nagradica u njegovu činiju svaki put kada pored nje prodjete(neka budu bukvalno male kao lešnik). Posle izvesnog perioda da ovo radite vaš pas će se radovati svakom vašem prilasku činiji.
• Kada vaš pas jede, pozovite ga sebi, a kada doje do vas nagradite ga, zadržite ga nagradicama i milovanjima a onda ga pustite da se vrati svojoj hrani.
• Dok budete pripremali obrok za njega postavite ga u lezi-čekaj ili sedeći položaj, i oslobodite ga od te komande, tek nakon što ste spustili njegovu posudu na pod. Čineći ovo kontrolišete kao što smo već naznačili, vreme jela (i re-uspostavljate) vašu ulogu vodje čopora. Da bi ste naučili kako da budete jak i poštovan vodja čopora preporučujemo http://www.dogproblems.com/public/10.cfm?affID=harrison Radite i sa drugim članovima porodice na usvajanju ovih tehnika. Stavite psu ogrlicu i povodnik i ostavite ga da sedi sa vašim pomagačem dok vi pripremate hranu za njega. Kad vi budete spremni, pustite ga i oslobodite da pridje svojoj hrani. Opet Vi kontrolišete situaciju i hranjanje.
• Pokušajte sa "Trade Up- Trgovina Methodom". A to se radi tako što ono što pas čuva(hrana ili igračka) oduzimate ali zamenjujete sa nečim još boljim. Možete koristiti komande poslušnosti kao "daj" ili "ostavi" da bi ste ohrabrili svog psa i naterali ga da prepusti voljeni i čuvani predmet ili hranu. Tada uzimate (hranu ili igračku) i dajete prdmet trgovinske razmene psu-nagrada koju posebno voli, druga omiljena igračka i sl.. Jednom kada vaš pas završi sa novim prdmetom, možete mu opet vratiti ono što ste mu prvo uzeli. Ovom tehnikom pas se uči da će ako nam neštop prepusti biti nagradjen, što će promeniti njegove stavove.
• Svaki put kada ste sa svojim psom, stavite ga na davilicu ili yubatu davilicu sa povodnikom. Kada god pokaže znake agresije momentalno izvršite korekciju, tako što ćete žustro povući povodac ka sebi. Ovo će vremenom stvoriti lošu asocijaciju vezano za čuvanje hrane pred njim. Da bi ste otkrili kako se pravilno koristi davilica u borbi protiv dog food agression preuzmite kompletan paket treninga za psa.

_________________
Agresivnost psa zbog hrane Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Agresivnost psa zbog hrane
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Uzgoj-
Jump to: