Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Lazna trudnoca

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Lazna trudnoca   Sat Sep 27, 2008 3:31 pm

Pseudograviditet nije bolest, već je to stanje negravidne kuje, u kojem ona pokazuje znake trudnoće i skorog porođaja. Može se javiti i kod uparenih kuja koje nisu ostale skotne. Ova pojava se javlja 6 do 12 nedelja nakon estrusa, a najčešće po periodu koji karakteriše dužinu trajanja graviditeta – u vreme očekivanog porođaja. Posebno su problematične kuje kod kojih se ovo stanje javlja više puta u toku polnog života.

Pseudograviditet nastaje kao rezultat poremećaja hormonske regulacije. Ova pojava se javlja sa padom nivoa progesterona i aktiviranjem prolaktina – hormona bitnim za laktaciju. On dovodi do nalivanja vimena i lučenja mleka, a takođe je uzrok promene ponašanja kuje kod koje se javlja materinski instinkt. Kuja se po svemu ponaša kao da je gravidna: znatno je mirnija, sklona je gojenju, praavi «gnezdo», privlači igračke u njega, a apetit je pojačan. Dolazi do povećanja vimena i lučenja mleka, a pred sam navodni porođaj kuje je uznemirena, cvili, a može se javiti i sluzavi iscedak iz vagine.
Ulatrazvuk je najkorisnija metoda,ukoliko vlasnik nije siguran o cemu se radi.On ce utvrditi prisustvo ili odsustvo fetusa.
Terapija:
Ono što vlasnik može da uradi kada primeti prethodno opisane pojave je da, pre svega, smanji količinu hrane. Hrana ne treba da bude mnogo tečna, već lako svarljiva i bez mnogo masti. Takođe treba pojačati fizičku aktivnost kuje. Ukoliko vlasnik primeti da dolazi do spuštanja vimena može primeniti terapiju preparatima na bazi joda. Vime se namaže jodom, pritom obavezno izbegavati mazanje bradavica jer bi se njihovim masiranjem lučenje mleka još više pojačalo. Stimulaciju vimena, a posebno bradavica, kujinim lizanjem treba sprečiti. Obavezno pojačati higijenu celokupnog prostora u kojem ona boravi.
Mogu se koristiti neki preparati iz humane medicine na bazi ergot alkaloida koji dovode do prekida lučenja mleka. Po navedenim autorima, niske doze diuretika, tj. sredstva za izbacivanje tečnosti, mogu pomoći kod nalivanja vimena mlekom. Kod izuzetno izraženih psihičkih promena u ponašanju kuje može joj se pomoći davanjem blagih sedativa, ali uz obavezan savet veterinara.

Hormonska terapija nije preporučljiva zbog moguće ponovne pojave lažne trudnoće, kao i pojave virilizacije kuje, koja podrazumeva javljanje nekih osobina mužjaka. Kao krajnja solucija kuja se može podvrgnuti hirurškoj terapiji, tj. odstranjivanju materice i jajnika.

Kako prepoznati laznu trudnocu? (Moguce je da neki simptomi budu izostavljeni)
-kopa
-ponekad cvili bez razloga
-skuplja igracke i odnosi se prema njima kao da su joj stenad,lize ih,...
-otekle mlecne zlezde
-moze da se pojavi mleko
-malo vise se mazi
-pospana je
-najcesce se javlja 65-75 dana nakon pocetka teranja
-manje jede i pije

Sta uraditi?
-Najpre posetiti veterinara
-stavjlati obloge (50% alkohol-50% destilovana voda)
-posle obloga mazati rastvorom pantenola
-puno je setati
-malo manje hrane i vode
-davati lekove koje prepise veterinar

Sta ne treba raditi?
-davati lekove bez konsultovanja sa veterinarom
-istiskivati mleko,jer ce ga tako biti sve vise

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Lazna trudnoca
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: