Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Empty
PostSubject: Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru   Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Icon_minitimeThu Sep 25, 2008 2:48 pm

Šta se dešava kad imate dve kuje koje se odjednom više ne podnose? Mnogi odgajivači se često nalaze pred ovakvom situacijom ne razumevajuci razloge zbog kojih je došlo do ovakve netrpljivosti. Ovi sukobi se često završavaju sa ozbiljni tučama a ponekad se odnosi sami od sebe vrate u normalu.
Vrlo često sami odgajivači prave greške kada dođe do sukoba kuja. Dešava se da se vlasnik stavlja na stranu jedne od njih čime unosi razdor između njih. Ako je između kuja stvoren odnos majka-ćerka i „majka“ očitava „ćerki“ bukvicu, svojim mešanjem u njihove odnose možete potpuno poremetiti njihovu hijerarhiju i autoritet „majke“.
Osim toga odnose između dve kuje može poremetiti i „teranje“ vrlo često se dešava da teranje jedne kuje podstakne i teranje druge iako to ne odgovara njenom ciklusu. Zato se kaže da je teranje „zarazno“. Poznate su i neke druge zanimljive situacije kad je teranje u pitanju. Ako je kuja-majka u teranju, za kuju-ćerku koja još nije bila u teranju može odložiti teranje za i za dve godine. Ćerka se povlači pred dominantnom majkom-kujom.
Kada se kuje, koje su ranije bile kao majka i ćerkanapadaju, negde u pozadini stoji atraktivan partner na četiri noge-mužjak naravno. Ako mužjak da prednost ćerki, on će naravno podstaći njenu agresivnost prema majci. Ako želite da sredite odnos među svojim kujama, prvo treba da prekinete svako teranje. To je među ženkama unapred programiran krizni period. Ženke u teranju brane svoj prostor od svake konkurencije. Ženke koje nisu u teranju mnogo su tolerantnije. Ako ne želite da sterilišete svoje dame, dajte im pilule.
Pomirite opet vaše ženke. Krenite sa obe u šetnju, neka budu na povodniku i povedite sa sobom pomoćnika. Ne igrajte se i ne jurcajte. Jednostavno hodajte, svaka od njih neka ide na svom povodcu pravo ceo sat. I onda uđite kao gazda prvi u kuću držeći na povodku majku-kuju a za vama neka uđe vaš pomoćnik sa ćerkom-kujom u kući ih oslobodite povodca. Sarija kuja će verovatno biti mirna i popustljivija, ali ako ipak bilo koja od njih reži ili započinje svađu, skočite na nju istog trena. Vi ste apsolutni gazda u kući. U vašem prisistvu nema režanja ni tuče, obe treba lepo da se ponašaju! Uspostavite ponovo stari poredak.
U psećem čoporu ne postoji ravnoprvanost. Postoje stare i mlade životinje i odrasli pomoćnici koji žele da ostanu u čoporu. Pseći čopor nije vučiji čopor u kojem najjači preuzima trajno vođstvo. U psećem čoporu uvažavaju se godine i iskustvo i super vođa postaje i ostaje najčešće najstariji pas.
U svemu što činite, dajte prednost starijem psu. Starija kuja prva dobija hranu, sme da bude u vašoj blizini, ali svakako izbegavajte (prvih 6 meseci) situacije koje mogu da izazovu ljubomoru. Nikakvo maženje u prisustvu druge, nikakve igre loptom, nikakvo posebno obraćanje. Starija kuja će to primiti sa zadovoljstvom a mlada mora da nauči.
Postavite sebe kao super-majku i uspostavite dobre odnose između ženki. Ako postoji i onaj atraktivni mužjak i on mora da nauči da ne sme remetiti poredak. Ukoliko se i on bude držao propisane hijerarhije ženke će lepo živeti uz svog mužjaka.
Razdvajanje ženki na duže vreme nema nikakvog smisla, čak će to najverovatnije proizvesti suprotan efekat. Sve dok pravila čopora nisu potpuno jasna postoji mogućnost za svađu. Ne zatvarajte kuje posebno ali ih i ne ostavljajte bez nadzora. Sigurno ćete moći ponovo irno žetati sa svojim ženkama.

_________________
Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
gaga
Postovani clan
gaga

Number of posts : 96
Age : 47
Location : tu negde u ravnici
Registration date : 2008-09-21

Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Empty
PostSubject: Re: Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru   Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Icon_minitimeThu Sep 25, 2008 3:11 pm

Dueli dve kuje su jako strasne scene. Ja u mom iskistvu sam imala takve scene i to je uvek bilo u pitanju sukob oko hrane tek parene kuje i one koja to nije. Sada znam da kuju kada dodje sa parenja ne spajam sa ovom drugom bar 10 dana!
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Empty
PostSubject: Re: Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru   Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Icon_minitimeThu Sep 25, 2008 3:14 pm

na svu srecu jos uvek nisam imao tih problema

_________________
Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Empty
PostSubject: Re: Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru   Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru Icon_minitime

Back to top Go down
 
Netrpeljivost medju zenkama na istom prostoru
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Uzgoj-
Jump to: