Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Dijagnostika graviditeta

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Dijagnostika graviditeta   Tue Sep 23, 2008 3:09 pm

Dijagnoza graviditeta kod kuja

Nakon prirodnog parenja ili vestackog osemenjavanja kuja dolazi period graviditeta ili skotnosti. Ne mali broj puta odgajiva;i i vlasnici kuja su ubedjeni da je parenje uspelo is a nestrpljenjem ocekuju d aim se kuja osteni, ali u terminu predvidjenom za stenjenje od stenadi nitraga
U dijagnostici graviditeta u kuje se sa uspehom koriste vise metoda. Na prvom mestu radi se o posmatranju odredjenih simptoma koji nam ukazuju na gravidtet. Neposredno posle parenja dolazi do znacajnog smirivanja kuja, zatim pojacanog apetita sto za sobom povlaci i povecanje telesne tezine takodje dolazi i do promena na mlecnim zlezdama koje se povecavaju.
Pored ovih spoljasnih, vidljivih znakova dolazi do promena unutar vagine koje se ocituju u promeni na cerviksu. Tri nedelje nakon koncepcije vaginoskopijom se zapaza da je cerviks dorzalno postavljen (portio vaginalis) koji je jasno ispupcen i zatvoren.
O primeni nekih laboratorijskih metoda u dijagnostici graviditeta, na prvom mestu o primeni nekih hormonskih testova, nema ni govora, jer hormonske promene prate kako gravidne, isto tako i negravidne kuje.
Osim posmatranja u primeni je i metoda pipanja ili palpacije. Ovo je jedna od najstarijih metoda u diganostici uopste i zasniva se na manuelnom pipanju u ovom slucaju gravidne materice. Metoda se izvodi bimanuelno, sto znaci da se koriste obe ruke koje se postave sa obe strane stomaka i onda se pokusava da se prstima pipa materica. Dijagnostika ovom metodom moguca je u periodu izmedju tri i cetiri nedelje. U ovom periodu u materici se stvaraju levkasta prosirenja koja po obliku podsecaju na limun, a cela materica podseca na brojanicu. Ova metoda daje zadovoljavajuce rezultate kod pasa manjih rasa kao i kod mrsavijih pasa vecih rasa. Poteskoce kod ove metode javljaju se kod predebelih pasa i pasa sa jakim tonusom trbusnih misica koji onemogucavaju palpaciju. Takodje pri pregledu ovom metodom mogu nastati greske narocito u kasnijem periodu graviditeta. Moguce je da se kada se palpira povecan uterus to smatra znakom graviditeta. Medjutim, ista situacija moze biti i kod piometre, te treba biti obazriv pri davanju dijagnoze.
U novije vreme primat u dijagnostici graviditeta sve vise zauzima ultrazvucna dijagnostika. Primena ultrazvuka je moguca od trece nedelje pa sve do kraja graviditeta. Postoje dva osnovna metoda, a zavise od vrste ultrazvucnog aparata i to su : jednodimenzionalni ultrazvuk ili dopler princip i dvodimenzionalni ultrazvuk ili skener princip. Ultrazvukom se posmatraju plodove ovojnice, plodova voda, posteljica, pupcana vrpca i plod, a takodje se mogu videti i organi ploda (32 dana nakon koncepcije se mogu videti kontrakcije srca ploda). Ova metoda je veoma tacna i apsolutno neskodljiva i za majku i za plod.
Pred ultrazvuka u dijagnostici graviditeta se koristi i rentgensko snimanje. Ovo je takodje veoma sigurna metoda koja se sa sigurnoscu moze primeniti nakon seste nedelje graviditeta odnosno u periodu kada je formiran skelet stenadi. Metoda daje tacne podatke o broju stenadi i njihovom polozaju ali nam ne daje podatke o tome da li su stenci zivi ili ne. Pored ovog nedostatka, negativna strana ove metode je izlaganje kuje, stenadi i osoblja zracenju.
Da bih dopunili prethodnu metodu mozemo koristiti jos jednu prilicno staru metodu a to je auskultacija srcanih tonova ploda. Slicno kao kod ljudi koristi se fonendoskop koji se stavlja na stomak kuji u medijalnoj ravni i osluskuju se tonovi srca ploda. Ova metoda se koristi u periodu od osam nedelja graviditeta.
S obzirom da na osnovu spoljasnjih znakova graviditeta nismo uvek u mogucnosti da sa sigurnoscu dijagnostikujemo graviditet, neophodno je pravovremeno koristeci navedene metode doci do potvrde da se zaista radi o graviditetu. Na prvom mestu ovo je vazno za odgajivaca, ali i za one vlasnike koji se prvi put susrecu sa problemom podizanja stenadi da se na vreme informisu i blagovremeno pripreme kako bi spremno docekali sve obaveze koje ih ocekuju. Pored ovoga, takodje je neophodno na vreme dijagnostikovati graviditet, jer u suprotnom, u slucaju razlicitih patoloskih promena moze doci do nenadoknadivog gubitka vremena koje zivot vaseg ljubimca moze dovesti u pitanje.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Dijagnostika graviditeta   Tue Sep 23, 2008 3:10 pm
_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

PostSubject: Re: Dijagnostika graviditeta   Tue Sep 23, 2008 4:02 pm

zanimljivo
slicno je kao i kod ljudi(mislim embion)
i djeca budu dlakava do par sedmica prije rodjenja
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Dijagnostika graviditeta   Tue Sep 23, 2008 4:09 pm

da male su razlike

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
PostSubject: Re: Dijagnostika graviditeta   

Back to top Go down
 
Dijagnostika graviditeta
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: