Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Bolesti srca i krvotoka

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Bolesti srca i krvotoka   Tue Sep 23, 2008 3:05 pm

Bolesti srca i krvotoka

Bolesti srca i krvotoka pojavljuju se osobito kod lovackih i drugih pasa. Nagla slabost srca dogadja se najcesce kada nedovoljno trenirani pas izvrsava tezak radni zadatak ili kada bolestan pas radi. Posebno se mora paziti da psi posto prebole neku tesku zaraznu ili organsku bolest pocnu da rade postepeno a nikako naglo. Ove slabosti se takodje mogu javiti i u toku neke bolesti ukoliko je ova jako teska.
Kad slabost srca nastupi zivotinja iznenada nije sposobna za kretanje, lzi, tesko dise, sluzokoze poplave a u tezim slucajevima pojavi se i nesvestica. U tom slucaju pas se odmah mora odvesti veterinaru (pas nikako nesme da hoda) u nekim slucajevima i sami mozemo pomoci zivotinji ako joj damo nekoliko kasicica crne kafe.
Postupna slabost srca se obicno razvija u toku neke duge hronicne bolesti psi su u tom slucaju tromi, nerado se krecu, apetit im je slabiji i nisu sposobni za rad. Suznice pocinju da plave broj otkucaja srca se u toku bilo kakvih pokreta naglo povecava dok za vreme mirovanja moze biti normalan. Takab oblik bolesti je neizleciv, ali se moze lecenjem toliko popraviti da ne smeta normalnom zivotu zivotinje. Takve zivotinje nisu sposobne za neki tezi rad.
MALOKRVNOST : To je manjak crvenih krvnih zrnaca u krvi. Pojavljuje se obicno kod stenadi koji su slabo hranjeni ili prerano odbijeni od sise. Pojavljuje se i kod neznih pasa kao i kod onih koji su usled neke bolesti izgubili mnogo krvi.
Znaci bolesti su : Umor, pospanost, bezvoljnost, slabo kretanje, tromi hod, slabiji puls, bledilo ociju i unutrasnje strane donjeg dela gubice.
Nega : Bolest se leci dobrom hranom potrebnom za stvaranje krvi mesom i belancevinama. Psu je potrebno davati vitamine gvozdja.
DEBLjINA : Stenci treba da budu osrednje debljine a sto su stariji debljina se treba smanjivati a umesto njih trebaju se razvijati misici. Predebeli pas je lenj, neizdrzljiv, kratkog daha, osetljiv na srcane grceve a moze i uginuti od srcane kapi jer mu je rad srca usled sala otezan. Osim svega toga predebeli pas je ruzan.
Lecenje je lagano pas se mora sto vise kretati a obroci mu se smanjivati ili se cak jedan obrok izostavi. U ishrani se preporucuju niskokaloricna hrana koja zbog voluminoznosti daju trenutni osecaj sitosti.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

PostSubject: Re: Bolesti srca i krvotoka   Tue Sep 23, 2008 4:13 pm

zanimljivo
i landseeri (mislim da sam dobro napisao) imaju urodjenu manu srca
Back to top Go down
View user profile
 
Bolesti srca i krvotoka
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: