Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Displazija kukova (luksacija patele)

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Displazija kukova (luksacija patele)   Tue Sep 23, 2008 3:03 pm

Displazija kod malih rasa (luksacija patele)

Pod luksacijom patele misli se na trajno ili kratkotrajno iskliznuce patele (casice kolena) iz zleba butne kosti. Ovo moze da bude posledica neke ozlede.
Psi sa malim rastom imaju luksaciju patele najcesce zbog genetski uslovljene displazije zleba na donjem delu butne kosti. Ovaj zleb bi trebalo da bude dubok i da omogucava sigurno pomeranje casice kolena pri ispruzenju i savijanju zgloba kolena.
Kod zdravog zgloba casica klizi po zlebu kao sanke na bob stazi. Dodatno je pridrzavaju ligamenti. Ako su ligamenti labavi, a zleb ravan, casica moze da isklizne prema unutra ili prema spolja. Kod malih i patuljastih pasa dolazi do iskliznuca najcesce prema unutra (medijalna luksacija). Osim toga iskliznuce pospesuje nerazvijena spoljna ili unutrasnja kvrga zglobova butne kosti.

Razlikovanje po stepenu tezine

Zvaisno od stepena displazije razlikujemo i razlicite stepene luksacije patele (od 0 do 4 stepena). Dijagnoza se utvrdjuje palpacijom kolenog zgloba pri stajanju i pri lezanju bez sedativa ili narkoze.
Nalaz moze da se dokumentuje i rengenskim snimcima ali prvi i drugi stepen se ne mogu bas najbolje utvrditi. Kod zdravog zgloba kolena casica ne moze da isklizne ni prilikom ispruzenja niti prilikom savijanja zgloba. U laksim slucajevima (stepen 1) casica moze da isklizne vec lakim pritiskom ali pri zavrsetku pritiska ona se spontano vraca u pravi polozaj.
Kod drugog stepena luksacije casica isto tako moze da iskoci ali se ne vraca spontano vec tek posle savijanja ili ispruzanja zgloba.
Kod treceg stepena casica kolena je trajno iskocila ali pritiskom jos uvek moze da se vrati. Kod cetvrtog stepena iskliznuce je trajno i vise ne moze da se vrati.

Posledice

Klinicka slika luksacije patele zavisi od stepena luksacije. Kod 1 i 2 stepena psi pokazuju pri trcanju kratkotrajne nepravilnosti u hodu, pri cemu najcesce zadnju nogu pruza malo unazad (habituelna luksacija patele).
Kod treceg i cetvrtog stepena (staticna luksacija) takvi psi su upadljivi najcesce zbog neprirodnog stava udova, posebno kod obostrane luksacije patele. Kod medijalne luksacije zglobovi kolena okrenuti su prema spolja, a kod lateralne prema unutra.

Promisljena procena uzgoja

Posebnu paznju treba pokloniti malim rasama zbog ceste pojave luksacije i praviti selelkcije u uzgoju. Dozvolu za razmnozavanje trebalo bi da dobiju samo psi sa stepenom 0. Ali to se mora dozvoliti i onima sa stepenom luksacije 1 (kod onih rasa koje su retke) takvi psi treba da se pare samo sa psima sa stepenom 0. Odgajivaci treba dobro da promisle koji psi treba a koji ne treba da budu ukljuceni u uzgoj.
Sprovodjenje delotvorne selekcije protiv luksacije otezava i to sto nalazi u toku zivota mogu da se pogorsaju zato su potrebna i naknadna ispitivanja.

Terapija

Lakse slucajeve luksacije patele sa trenutnim anomalijama ne treba obradjivati. Ako se smetnje gomilaju odgovarajuci ligamenti mogu da se zgrce i time omoguce sigurno klizanje casice. To vazi posebno za slucajeve kod kojih je zleb dubok. Slucajevi sa staticnom luksacijom zahtevaju teske operativne zahvate za produbljenje zleba delimicno sa korekturom osteotomije na butnoj kosti. Sto je luksacija viseg stepena time je nesigurniji rezultat operacije. Kao i kod displazije kukova i ovde je u prvom planu je zastitna mera odgajivaca.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Displazija kukova (luksacija patele)   Tue Sep 23, 2008 3:04 pm

Displazija kukova (HD) i displazija laktova (ED) –Vodic za vlasnike pasa-

Od 1960. godine veterinari su suoceni sa rastucim brojem oboljenja koja se pojavljuju vec u ranom periodu zivota psa. Displazija kukova (HD) je bila prva bolest koja je prepoznata sirom sveta i sema za njeno najranije otkrivanje vec duze vreme je ustanovljena sirom sveta. Nesto kasnije otkriveno je jos jedno oboljenje-displazija lakta (ED).
Displazija kukova (HD) je termin koji oznacava brojne specificne razvojne i druge anomalije koje obuhvataju zglob kuka. Displazija dovodi do teskih zdravstvenih problema i kao takva je ozbiljan razlog za zabrinutost odgajivaca i vlasnika pasa. To je jedno od najcescih dijagnostikovanih ortopedskih obojenja kod pasa i cesto dovodi do osetoartritisa (degenerativno oboljenje zgloba). Na diagnostici displazije se insistira pre svega zato jer je ona nasledno oboljenje, pa prema tome obolele jedinke imaju veliku sansu da ovaj problem prenesu na potomstvo, a samim tim se ova teska bolest sir ii umnozava.
Displazija lakta (ED) predstavlja znacajan zdravstveni problem kod mnogih rasa pasa. Ona predstavlja abnormalan razvoj lakta. Ova termin obuhvata brojne specificne abnormalnosti (OCD, FCP, UAP) koje se javljaju na razlicitim mestima u lakatnom zglobu. One dovode do poremecenog rasta hrskavice koja prekriva zglobne povrsine kao i strukture oko samog zgloba. Ove promene predstavljaju primarna ostecenja koja kasnije dovode do sekundarnih osteoartritickih procesa.
Osnovni uzrok ovog oboljenja je genetske prirode. Iz tog razloga, pregledi kojima se omogucava rano otkrivanje ovog oboljenja omogucavaju da jedinke sa normalno razvijenim i zdravim laktovima budu i najvise koriscene u priplodu. Na ovaj nacin redukuje se pojava ovog oboljenja u psecoj populaciji.
Uzroci ovih oboljenja su vrlo slozeni i neki od njih nisu jos potpuno razjasnjeni. Zna se da nekoliko predisponirajucih faktora ima veliki znacaj : -Nasledje i genetske karakteristike (oba roditelja imaju podjednaku ulogu u prenosenju ovog oboljenja).
-Rani, brzi rast jedinke i naglo povecanje telesne mase.
-Prekomerna i neizbalansirana ishrana (previse kalorija, vitamina, minerala i proteina).
Displazija kukova (HD) i displazija laktova (ED) se dijagnostikuju rentgenskim snimanjem. Vrlo je vazno shvatiti da sun eke jedinke otpornije od drugih i da svi ne pokazuju jednake simptome. Samim posmatranjem ne moze se dati adekvatna ocena da li pas boluje od ovih oboljenja ili ne. Klinickim pregledom se moze postaviti sumnja na ova oboljenja ali opet ne kod svih jedinki. Jedini nacin da se displazija kukova i displazija laktova potpuno iskljuci ili ustanovi id a se odradi u kojem je stepenu prisutna je radiografski-upotrebom rentgenskog aparata.
Rentgenskim snimkom dobija se fotografski zapis anatomskih struktura koje se pregledaju i njihov medjusobni odnos, kao i prisustvo i stepen eventualnih sekundarnih promena. Ovo snimanje se obavlja u veterinarskim ustanovama pod veterinarskim nadzorom. Ne postoje posebni zahtevi u pogledu specijalnosti veterinara i opreme koja se koristi da bi pas mogao biti snimljen, ali postoje jasni zahtevi u pogledu kvaliteta snimka koji se salje na dalju procenu. Snimak mora biti jasno obelezen, datiran i na njemu mora biti odstampan tetovir broj, broj mikrocipa ili drugi broj pod kojim je pas zaveden i identifikovan.
Klinicka praksa je pokazala da pas mora biti duboko sediran ili uveden u opus anesteziju radi sto boljeg pozicioniranja i lakse manipulacije kao i zbog vece sigurnosti psa, vlasnika i osoblja koje radi.
Adekvatnu poziciju kukova je gotovo nemoguce postici bez specificne opreme (pozicioneri i pomocna sredstva) i odgovarajuce strucnosti. Dok je za procenu displazije kukova potrebno napraviti jedan rentgenski snimak kukova i karlice za odredjivanje stepena lakatne displazije potrebno je uraditi dva ili tri snimka sa razlicitih pozicija. Snimaju se laktovi obe noge. Ovo je neopjodno da bi sve abnormalnosti bile identifikovane id a bi sve strane zgloba bile pregledane. Pravilno pozicioniranje psa je neophodno i predstavlja osnovu ovog pregleda i to je jedino moguce postici sediranjem ili uvodjenjem u opstu anesteziju. Veterinar ce snimak uz svu potrebnu dokumentaciju poslati na zvanicnu procenu i rezultat ce biti unseen u rodovnik psa.
Naucni odbor FCI (Internacionalno kinolosko udruzenje) je propisalo klasifikacioni protokol po kojem se vrsi procena displazija. Kukovi se boduju procenjujuci razlicite anatomske structure i svrstavaju se u pet razlicitih stepena HD.
International Elbow Working Group (EWG) je organizacija koja je razvila system za rentgensko snimanje laktova i nadlezna je za koordinaciju izmedju veterinarskih asocijacija i kinoloskim savezezima u razvijenim evropskim i svetskim zemljama. Postoje cetiri veca stepena za displaziju laktova.
Sve razvijene svetske i evropske zemlje, clanice FCI imaju oformljene nezavisne veterinarske komisije koje vrse procenu snimka. Ove komisije moraju biti priznate od strane Naucnog odbora FCI i Evropskog veterinarskog koledza.
Vrlo je vazno shvatiti da kinoloske organizacije(klubovi, drustva, savezi) nemaju nikakvu nadleznost niti su strucno osposobljeni za sam process snimanja. To je posao veterinara koji su za to odgovorni, a na kinoloskim organizacijama je da rezultate snimanja ispravno iskoriste prilikom vodjenja uzgojne politike i vrednovanja pasa.
Neophodno je da svi snimci koji budu snimljeni pod zahtevom pogleda na HD i ED budu vrednovani i zvanicno procenjeni, bez obzira na ponekad evidnetno stanje ovih anatomskih struktura. Ovo je jedini nacin da procena kukova i laktova ima smisao i bice uspesna stavka u kontroli ovih uzgojnih oboljenja.
U priplodu se mogu koristiti jedino zdrave jedinke i jedino tako se rizik od pojave i prenosenja ovih oboljenja moze znatno smanjiti i staviti pod kontrolu.
Vlasnik koji zeli da podvrgne psa rentgenskom pregledu treba da kontaktira veterinarsku ustanovu koja ce izvrsiti pregled. Veterinar ce dati detaljna upustva o proceduri obzirom da se ovo snimanje vrsi u opstoj anesteziji. Vlasnik je duzan da donese kompletnu dokumentaciju psa i duzan je da omoguci identifikaciju psa koju proverava veterinar. Vlasni ptpisuje odgovarajuci document u kome garantuje identitet psa i daje saglasnost da se rezultati snimanja objave javno.
Minimalna starosna dob za snimanje psa na HD i ED je 12. meseci. Gornja starosna granica ne postoji. Neki odgajivaci i vlasnici praktikuju snimanje psa u starosti izmedju 6-8. meseci radi dobijanja takozvanog predsnimka koji omogucava raniji uvid u zdravstveno stanje psa i eventualno preduzimanje daljih adekvatnih mera.
Troskovi procedure obuhvataju troskove veterinarske ustanove koja vrsi snimanje, troskove koje naplacuje ovlascena komisija za procenu snimka, administrativne troskove kinoloskih organizacija, manipulativne i postanske troskove.
Medjusobna saradnja i edukacija veterinara, kinoloskih organizacija, geneticara, staticara, odgajivaca i vlasnika pri kojoj svako ima svoja ovlascenja i odgovornosti jedini je ispravan nacin na koji ova oboljenja mogu biti pravovremeno dijagnostikovana i tretirana, bez ozbiljnijih, posledica pop se i sve gore navedene.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
gaga
Postovani clan
avatar

Number of posts : 96
Age : 47
Location : tu negde u ravnici
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Displazija kukova (luksacija patele)   Tue Sep 23, 2008 3:20 pm

Vrlo bitna tema za odgajivace zlatnih retrivera!
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Displazija kukova (luksacija patele)   Tue Sep 23, 2008 3:26 pm

sve rase su tu pogodjene

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

PostSubject: Re: Displazija kukova (luksacija patele)   Tue Sep 23, 2008 3:49 pm

da i to se cesce dogadja drugim pasminama nego retriverima
cuo sam da bermski pl. psi najcesce do 4 godine zivota obole od ovako neke bolesti i zavrse zivot i to velik procenat ove pasmine
i npr. bernardinci,kavkaski ovcari, njemacki ovcari ...
a mislim da je sve stvar loseg uzgoja
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Displazija kukova (luksacija patele)   Tue Sep 23, 2008 3:54 pm

pa desava se da bude nasledna posto se kod nas prilikom parenja ne vodi racuna o tome

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
PostSubject: Re: Displazija kukova (luksacija patele)   

Back to top Go down
 
Displazija kukova (luksacija patele)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: