Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Vasi (osnovno o njima)

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Vasi (osnovno o njima)   Tue Sep 23, 2008 2:58 pm

Vaši

Vaši su beskrilni insekti pripadnici reda ANOPLURA oboljenje koje izaizivaju naziva se hematopinoza ili vašljivost. Najčešće se javlja i šriri preko zime i u rano proleće. Obično se prenosi direktnim dodirom životinja.
MORFOLOŠKE i BIOLOŠKE ODLIKE : Vaši imaju spljošteno telo jasno podeljeno na glavu, toraks i abdomen. Glava je uža, a duža od toraksa. Usni aparat je prilagođen za sisanje krvi. Na donjoj strani toraksa nalaze se 3 para kratkih nogu koje se završavaju sa čvrstim krivim noktom. Abdomen je ovalnog oblika sastavljen od 7 člančića. Kod mužjaka zadnji kraj je ovalan a kod ženke usečen. Sa strane svakog člančića nalaze se stigmatski otvori. Veličina vaši se kreće od 2.5 do 6 milimetra. Ženke su veće od mužjaka. To su stalni paraziti koji se razvijaju u telu životinje. Ženke polažu jaja (gnjide) žućkaste boje velike do 1 milimetar. Posle 2 nedelje iz jaja neposredno izlaze male vaši koje za 3 do 5 dana dostižu polnu zrelost. Pri povoljnim uslovima ceo razvojni ciklus traje 16 do 30 dana.
ŠTETNO DELOVANjE VAŠI : Vaši se hrane krvlju i njihovi ubodi su neprijatni i uznemiravaju životinju. Sisanjem krvi blesne a zatim zdrave životinje vaši mogu preneti i uzročnike različitih bolesti. Vašljivost obično započinje na mestima koja su prekrivena dugačkom dlakom a zatim se širi po celom telu. Životinje osečaju svrab i intenzivno se češu zbog čega dolazi do zapaljenja i otoka kože kao i opadanja dlake. Bolest se lako otkriva je parazita ima u velikom broju.
SUZBIJANjE : Pošto se vaši brzo množe i stalno žive na domaćinu tretiraju se same životinje. U toku desetak dana životinje se 2 do 3 puta zapraše ili kupaju raznim insekticidima.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

PostSubject: Re: Vasi (osnovno o njima)   Tue Sep 23, 2008 3:02 pm

dobar post
Back to top Go down
View user profile
 
Vasi (osnovno o njima)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: