Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Padavica-Epilepsija

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Padavica-Epilepsija   Tue Sep 23, 2008 2:45 pm

Padavica

Padavica je poznata iz starog veka. U to vreme neke kulture su postovale bolesnika, a u drugim krajevima su ih pod izgovorom da im je djavo uzeo dusu spaljivali na lomaci.
Hipokrat je prvi opisao padavicu kao bolest u radu mozga pre blizu 500 godina pre nove ere. Ako je tako dugo poznat razlog bolesti opravdano je pitanje zasto nismo uspesni u njenom lecenju iako su nam saznanja bitno bogatija zahvaljujuci intenzivnimistrazivanjima u zadnje tri decenije jos uvek ima mnogo nepoznanica u vezi sa epilepsijom.

DA LI SE PADAVICA NASLEDJUJE? Vrlo je vazno znati osnovne pojmove o sklonosti prema toj bolesti tacnije o njenom nasledjivanju. Na osnovu podataka iz humane medicine utvrdjeno je da se razliciti oblici epilepsije na razlicit nacin i u razlicitoj meri nasledjuju. Uopsteno se ipak moze tvrditi da je verovatnost pojave oboljenja kod dece ciji roditelji boluju od epilepsije oko deset puta veca nego u prosecnoj, zdravoj populaciji. Vazno je, nadalje, da je nasledjivanje sa majcine strane jace izrazeno nego sa oceve, ali iz uzgoja se moraju bezuslovno iskljuciti sve zivotinje koje boluju od epilepsije.
Padavica predstavlja poremecaj rada centralnog nervnog sistema zbog niza razloga, koja nastaje nakon praznjenja elektriciteta vise nervnih celija istovremeno.Bolest se manifestuje kroz napade razlicitog trajanja i intenziteta koji se ponavljaju. U analizama bolest pokazuje razlicite klinicke i laboratorijske znakove.Definicija je prilicno slozena, ali je jedino ovakva sveobuhvatna.
POJEDNOSTAVLjENO : padavica je bolest koja nastaje usled nepravilnog rada mozga, sto za posledicu ima napade koji se stalno ponavljaju. Oni se najcesce ocituju u grcenju udova kraceg trajanja. To stanje moze dovesti do gubitka svesti. Izmedju dva napada ponasanje bica (ljudi, pasa) sasvim je normalno bez znakova bolesti. Najcesce se prvi napadi javljaju u starosti od 3 do 5 godinakod pasa, ali nije retko da se prvi napad moze javiti i u starosti od 3 meseca.
Tok napada priblizno tece na sledeci nacin (iako moze biti znatnih odstupanja). Prvo razdoblje zove se uvodnim, ali se ono veoma retko uocava. Simptomi su nervoza, stalna promena mesta, drhtanje tela i cviljenje. Ovo razdoblje moze potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.
Nakon uvodnog razdoblja sledi razdoblje napada. U samom pocetku pas glasno zacvili, pada na bok, ukrute mu se misici na citavom telu a nakon nekoliko sekundi javljaju se snazne kontrakcije u obliku grcenja misica. Grc traje nekoliko minuta i za to vreme pena mu izlazi na usta nesto redje se pomokri ispod sebe.
Za vreme trajanja napada pas je cesto bez svesti. Po zavrsetku napada sest mu se postepeno razbistri, ali jos neko vreme nesigurno hoda i neretko popije ili pojede nenormalne kolicine hrane i vode.
Trece razdoblje je razdoblje smirivanja koje moze trajati nekoliko sati. Napad se ponavlja nakon nekoliko dana, nekoliko nedelja ili cak nekoliko meseci. Izmedju dva napadapas se oseca dobro i nema znakova bolesti.
Na zalost s vremenom napadi postaju sve cesci a tok sve tezi. Mozak se u toku svakog napada u nekoj meri osteti i to na kraju dovodi do smrti psa.
Za vreme napada malo se moze uciniti, ali kao mere opreza trebalo bi skloniti sve lomljive predmete u blizini psa koji se grci, da se ni usled pada nekog predmeta povredio. Nikako e ne sme psu stavljati ruka u usta jer moze doci do vrlo ozbiljnih povreda. Mazenje psa ne pomaze bas nista jer pas ionako nije pri svesti.
Po zavrsetku napada umirite psa. Kad se pas vec potpuno smiri, zabelezite u kalendar kada se dogodio napad i kratak opis toka : vreme trajanja i sta mu je predhodilo. Takve cinjenice su korisne prilikom odredjivanja terapije.
Nema puno smisla pozivati veterinara prilikom trajanja napada, jer ce napad proci pre nego sto on stigne do psa. Ali ako se napad ponovi nakon svega nekoliko minuta ili sati obavezno odmah potrazite pomoc.
PADAVICA NIJE UVEK EPILEPSIJA ako je epilepsija razlog napada i razdoblju izmedju izmedju napada ni najpazljiviji pregled ne moze utvrditi bolest. Medju pacijentima sa slicnim klinickim znacima medjutim samo jedan manji deo boluje od epilepsije. U vecem broju slucajeva razlozi su bolesti koje se manifestuju slicnim znacima poremecaja funkcije mozga ili drugih organa. Zbog toga je potrebni izuzetno pomni pregledi.
Za nesumljivo utvrdjivanje postojanja epilepsije jedino je siguran pregled na EEG-u. Ovaj uredjaj proverava rad mozga snimanjem elektromagnetnog zracenja mozga i epilepsija se utvrdjuje sa sigurnoscu od 80 do 90%. Druga prednost je sto se moze pravilno odrediti terapija bolesnoj zivotinji.
Pregled EEG-om obavlja se na uspavanoj zivotinji jer se za vreme pregleda koji traje 20 minuta pas ne sme pomaknuti pa cak ni trepnuti. Analizom ispisa merenja, veterinar moze utvrditi u kojem delu mozga je zariste bolesti, te moze odrediti i nacin lecenja. Pored EEG snimka mozga i rezultata ostalih pregleda, za odredjivanje pravilne terapije veterinar mora saznati i tok i ucestalost napada.
UCESTALOST NAPADA SE MOZE SMANjITI od lekova koji stoje na raspolaganju, veterinar ce prepisati one od kojih ocekuje najbolji rezultat, a pri tom mora voditi racuna i o plateznoj moci vlasnika, jer mnogi nisu svojom cenom najpristupacniji.
Terapija lekovima cesto ne dovodi do ocekivanih poboljsanja jer je epilepsija ipak neizleciva bolest, a lekovima se utice samo na smanjenje ucestalosti napada. Cesto se moraju uz vec upotrebljene lekove prepisati i drugi ili se vremenom terapija mora temeljno promeniti. U tom slucaju se terapija prethodnim lekom postepeno smanjuje, a udeo novog, uporedo sa tim, povecava. Sve se to, mora odvijati u skladu sa veterinarskim preporukama jer nagla promena promena terapije moze dovesti do uginuca psa.
I na kraju, moramo zakljuciti da se uprkos pravilnoj medikametoznoj terapiji, napadi mogu ponovo javiti. Ovi napadi ne znace da terapija nije dobra vec napade mogu izazvati neki nezavisni spoljni cinioci, no to je ipak izvan moci i najpazljivijeg vlasnika ali i najboljeg veterinara.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

PostSubject: Re: Padavica-Epilepsija   Tue Sep 23, 2008 3:08 pm

stvarno je cudno sto psi imaju padavicu
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Padavica-Epilepsija   Tue Sep 23, 2008 3:12 pm

u nekim slucajevima ona je i nasledna

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

PostSubject: Re: Padavica-Epilepsija   Tue Sep 23, 2008 3:52 pm

nazalost jeste i te pse bi trebalo maknuti iz uzgoja sto se bas i ne praktikuje
pogotovo ne kod nas u BiH
Back to top Go down
View user profile
gaga
Postovani clan
avatar

Number of posts : 96
Age : 47
Location : tu negde u ravnici
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Padavica-Epilepsija   Tue Sep 23, 2008 4:03 pm

Iz mog iskustva veterinari prvo i govore da pas ima naslednu epilepsiju bez analiza, ustvari dosad je uvek bila zatrovanost stenaca crevnim parazitima!
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Re: Padavica-Epilepsija   Tue Sep 23, 2008 4:06 pm

da desava se to ako se ne ociste na vreme

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
PostSubject: Re: Padavica-Epilepsija   

Back to top Go down
 
Padavica-Epilepsija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: