Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Osnovna dresura

Go down 
AuthorMessage
Amika
Admin
Amika

Number of posts : 103
Registration date : 2008-09-21

Osnovna dresura Empty
PostSubject: Osnovna dresura   Osnovna dresura Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 2:57 am

--------------------------------------------------------------------------------

KOMUNIKACIJA ZA NAPREDNE
ILI PRE, LJUDE PUNE LJUBAVI


PAS NE POSEDUJETE INTELIGENCIJU ZA NJEMU NEPOTREBNE RADNJE,
ALI POSEDUJE EMOCIONALNU INTELIGENCIJU SEDMOGODIŠNJEG DETETA!

AKO ŽELITE NAPREDNU KOMUNIKACIJU SA PSOM KORISTITE REALNU PANTOMIMU SA PUNO OPISA.

AKO VAS JE SRAMOTA SKLONITE SE U MIRAN KUTAK, BAR U POČETKU JER SE UVEŽBANA KOMUNIKACIJA SA PSOM KASNIJE ODVIJA BRZO;
ON POKAZUJE DA VAS RAZUME; A PONEKI PROLAZNIK KOJI SE ZGRANE KADA VIDI ŠTA POKAZUJETE A DA VAS PAS RAZUME ODLAZI SA ZAUVEK PROMENJENOM SLIKOM O RAZUMEVANJU DRUGIH BIĆA, A NERETKO I SA POHVALAMA...

Možda vas pas, poput razmaženog i nestrpljivog derišta i neće poslušati iz prve jer je mlad, nestrpljiv ili čak tvrdoglav, ali vas je odlično razumeo, što će te videti po njegovom pogledu.

Ako spusti pogled i vidite da je u sekundi zamišljen blizu ste, ako se pogledom kaje ili mu oči pokazuju sreću - razumeo vas je, a ako vas gleda blentavo potrudite se da budete razumljiviji, povezani i jasni u mislima, konstane brzine u objašnjavanju.

VREMENSKE PRAZNINE IZMEĐU REČI I SIMBOLA ČINE DA PAS IZGUBI SMISAO REČENICE!

Ako niste sposobni da pokažete rečenicu odmah pantomimom i ne radite to, jer će te zbuniti psa još više, a on će sve više gubiti želju da tako komunicira.

To je situacija adekvatna onoj kada slušate stranca na nepoznatom vam jeziku i posle par sekundi odustanete. Takođe nemate želju više uopšte da ga slušate jer nema svrhe!

REŠENJE JE DA VEŽBATE BEZ PSA. STAVITE SE U NJEGOVU ULOGU I POKUŠAJTE SAMI SEBI DA OBJASNITE NEŠTO SA PRETPOSTAVKOM DA IMATE SHVATANJA KAO DA NISTE SA OVE PLANETE, TJ RAZUMETE SAMO JEDNOSTAVNE KONSTRUKCIJE SUBJEKTA, RADNJE DEFINISANE PROSTOROM, VREMENOM (BRZINOM), EMOCIJOM I SVRHE OPISANE KAO DOBRE ILI ŠTETNE I KAO DA POSEDUJETE RAZUMEVANJE SAMO ZA STVARI KOJE SU VAM BITNE DA PREŽIVITE.

Komunicirajte o svemu.

Naučite psa da je recimo jedan treptaj, potvrdan odgovor "DA" na postavljeno pitanje (recimo "Želiš li komadić hrane ili hoćeš li napolje?") i naglašavajte SVOJ jedan treptaj dvostruko usmerenom pažnjom,
a dva treptaja koristite kao odgovor "NE" GLEDAJUĆI PSA na KONSTATACIJU NEČEG NEGATIVNOG (recimo ogromne buke), takođe dvostruko usmerenom pažnjom i na psa i na buku.

Koristiće vam recimo kada pitate psa "Boli li te stomak?", a očekujete odgovor.
To radite tako da upirete prstom u psa (TO ZNAČI "TI" ), podignete upitno obrve i raširite oči (TO ZNAČI "UPITNA PAŽNJA"), pokazujete na svoj stomak, savijate se kao da vas boli i pravite bolnu grimasu lica (TO ZNAČI "BOLI"), kratko kao da vam nije jasno upitno pogledate psa i brzo trepnete očima i zurite u njega očekujući jedan ili dva treptaja (TO ZNAČI "Odgovori mi sa DA ili NE).

To treba da traje 3 do 4 sekunde, ne pravite teatralnu scenu.

Komunikacija mora biti povezana.

VREMENSKE PRAZNINE ILI VAŠ NEPOVEZAN TOK MISLI IZMEĐU REČI ČINE DA PAS IZGUBI SMISAO REČENICE!

Ženka koju sam doveo sa ulice je odgovorila potvrdno na pitanje postavljeno pantomimom, "Da li si skotna?" sa treptajem "Da", naravno to je i potvrđeno.
Mislim da shvatate prednosti i mogućnosti ovakve komunikacije.

Kada vas životinja razume počeće da vas ceni i voli sve više, jer više niste bahati i nerazumni gospodar, surovi tlačitelj koga nije briga ili prepotentni glupak koji misli da je iznad svih, nego najbolji, brižni prijatelj. Tehnike pantomime koristio sam i sa povređenim divljim vranama, koje su komunicirale na moje zaprepašćenje iz prvog pokušaja i učile brže nego psi !!!

Vrane sa slomljenim krilima koje su iz očaja odbijale hranu i besno je bacale u stranu od sebe, danima, a posle pantomime koja je pokazivala "Hrana ulazi u usta, presavijena ruka u laktu koja imitira krilo uspešno maše, potapšavanje kao dokaz zdravlja po ruci koja imitira krilo i pokazivanje putanje odlaska kroz prozor ispravljajući savijenu ruku" dovele su do toga da ptica koja danima odbija hranu shvata poruku i počinje momentalno da jede!!!

Shvatile su da je cilj ozdravljenje a ne zatočeništvo, a očaj je prerastao u nadu, više nisu bile zarobljenici, već na negovanju.

Kada budemo imali kameru, snimićemo faze komunikacije sa psima i drugim životinjama.

Ne, psi ne mogu razumeti matematiku, elektroniku ili astrogiju (ako neko ima bolesnu želju da zlostavlja bića nepotrebnim zahtevima), ali emocije razumeju bolje nego dobra većina nas, naravno sem ako ih nismo odgajili kao autistične bez komunikacije, ali i tada se greške mogu ispraviti.


ŠTA JE TEHNIKA DVOSTRUKO USMERENE PAŽNJE?

Kada recimo objašnjavate da pas sledi krivudavu putanju koju pokazujete prstom, pogledate psa da se uverite da vas je pogledao,
gledate fokusirano (što nekome sa strane izgleda kao da ste odsutni) istovremeno i psa i svoj prst koji pokazuje putanju, držeći pažnju na oba.
Životinje savršeno osećaju dvostruku pažnju i znaju da
NAGLAŠAVATE VEZU IZMEĐU KRETANJA PSA I KRETANJA PRSTA!
Ne sumnjajte u ovo. Tehnike višestruko usmerene pažnje su dobro poznate istočnjačkim praktikantima borilačkih veština i vrlo su instiktivne, efikasne i brze.
Nameće se pitanje jeste li istrenirani da se koncentrišete na dve stvari istovremeno?
Ako niste i gledate svoj prst pas će landrati gde želi jer nije pod prismotrom, tj vašim nadzorom, dok vi gledate čas u prst čas u psa...
Ako gledate psa oči u oči, a pokazujete prstima nešto, pas neće razumeti čemu mlatarate prstima, jer to može značiti bilo šta, jer ne oseća vezu između sebe i tih pokreta. Dakle dovedite u svom umu u vezu psa i putanju koju ocrtavate prstom i tek tada to uradite ostavši opušteni i skoncentrisani.
Vratimo se pantomimi sa puno emocija...

Hajde sada da prevedemo složenu govornu ljudsku rečenicu koju pas ne može da shvati, na pantomimu koju će savršeno da shvati!

Namerno je uzet nezgodan primer za vežbu.

Rečenicu:
"Prestani da vučeš kaiš kao idiot, povređuješ grkljan, a mene bole ruke, ljut sam, jel važi!?"

Dete u pubertetu bi verovatno cimalo i šutiralo psa iz nemoći, neretko i odrasli ljudi, ali vi, Vi će te komunicirati zrelo i produktivno.

Upirete prstom u psa na povodcu (TO ZNAČI "TI" ), gledate ga u oči sa razumevanjem bez besa, zatvorite oči da ga ne uvredite sa emocijom iz oka jer bi prekinuli tok komunikacije i lagano se lupite dva puta po svom čelu prstima da pucne - što je glup i ponižavajuć gest (TO ZNAČI "GLUP"), zatim otvarate oči, lagano proforme nategnite povodac i istovremeno stavljate sebi ruku na grkljan, držite svoju pažnju na oba (grkljan i zategnut povodac) i zakrkljate kao da se davite (TO ZNAČI "DAVIŠ SE POVODCEM"), i pokažete brzim pokretom kažiprstom kretanje od njuške psa na napred gledajući u prst (TO ZNAČI "KAD IDEŠ BRZO").
Pogledate psa i kažete oduženo sa SPUŠTAJUĆIM tonom glasa "NEeeee" (TO ZNAČI "POGREŠNO).
Lagano proforme natežete i gledate povodac i lupnite sebe brzo po ručnom zglobu koji drži povodac (TO ZNAČI "POVREĐUJE SE ZGLOB" i ispustite uzdah "mhh" kao kada vas nešto muči (TO ZNAČI "BOLI ME) i napravite kratku mučnu grimasu na licu gledajući psa kao zate#u'i i popuštajući povodac, a zatim SMIRENO da ga ne uplašite kažete uobičajeno negodujući "Uf"(TO ZNAČI "LJUT SAM").

Sledi pauza i budite potišteni jer vaše emocije psa najviše bole, zatim pokažete polako kažiprstom kretanje od njuške psa na napred gledajući u svoj prst i psa dvostruko usmerenom pažnjom i izgovarate reč "pooolaaako" SPUŠTAJUĆIM tonom glasa i pogledate ga u oči sa odobravanjem, srećom i nadom jer (TO ZNAČI "POLAKO JE DOBRO").
Klimnite glavom kao za potvrdu odobravanja, sa osmehom i sa podignutim obrvama kao upitnom grimasom (TO ZNAČI "KOMPROMIS, DOGOVORENO?") i imajte blag pogled pun ljubavi.

Kada ste uvežbani to traje oko 10 sekundi.
VIDITE DA JE BITAN JEDNOSTAVAN LOGIČKI REDOSLED, NAGLAŠAVANJE SUBJEKTA NA KOGA SE ODNOSI ; NAGLAŠAVANJE OBJEKATA SA DETALJEM KOJI JE UZROK, INFORMACIJA O PSEĆOJ EMOCIJI tj PROIZVEDENOM STANJU; INFORMACIJA O BRZINI; PUTANJI I POSLEDICI KOJU PRAVI I VAŠOJ EMOCIJI KOJU TO PROIZVODI.
TO JE KONSTRUKCIJA REČENICE KOJU PAS SHVATA PANTOMIMOM.NE ZABORAVITE:

" LJUBAV JE JAČA OD STRAHA I KLJUČ JE ZA USPEH !"

Preuzeto sa sajta centar za razvoj ekoloske svesti IZVOR.
Back to top Go down
View user profile
Amika
Admin
Amika

Number of posts : 103
Registration date : 2008-09-21

Osnovna dresura Empty
PostSubject: Osnovna dresura 1   Osnovna dresura Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 2:59 am

--------------------------------------------------------------------------------

Postoje različiti tipovi komuniciranja sa životinjama.
Neki su potpuno neprihvatljivi, jer se ne oslanjaju na poznavanje psihologije životinja.
Prve ruske i domaće policijske knjige su počinjale sa "priborom", tj. bičem.
Takve sisteme su NEKADA koristile vojska i policija, ali su ih i oni napustili.

Razlog je jednostavan, uverili su se u njihovu neefikasnost u odnosu na nove metode.
Razlika je u tome da se nekada potcenjivala ljubav i inteligencija i korišćena je gruba sila.
Danas se shvatilo da je LJUBAV JAČA OD STRAHA i da psi koji se plaše, neće dati svoj maksimum, ostaće blokirani strahom od kazne u kritičnom trenutku ili će čak preći na stranu onoga ko ih voli.

Zamislite policijskog psa koji promeni stranu!?

Danas moderne vojske i policije sveta koriste načine obuke koji psa i čoveka dovode u odnos poverenja, ljubavi i druženja. Danas i policije i građanai koriste slične metodologije rada, zasnovane na poverenju, igri, ljubavi pre svega!

Takav odnos dovodi do požrtvovanja kada pas daje svoj život da bi Vas zaštitio.

Naravno "politika" Izvora je mirnodopska i smatramo da je svaka sebična ili zlonamerna upotreba životinja u vojne ili komercijalne svrhe neprihvatljiva.

Autor ovih redova je davno, kada je to bio zvaničan stav kinologije prošao škole za policijske, tzv. radne pse i vremenom se uverio u drastične razlike u kvalitetu i inteligenciji pasa obučenih starom i novom školom.

Ako ste videli civilna takmičenja tzv. "sposobnosti", gde psi rade desetine ludih vežbi, kroz stalno promenjljive i interesantne prepreke, videli ste da su svi obučavani novom školom. Ovo je dobar put za početi - obuka kroz igru.

Samo komande stroge kontrole se rade starom školom gde se stvara uslovni refleks, sve ostalo novom. Kada kažemo starom školom mislimo na stvaranje uslovnog refleksa, ali bez korišćenja prisile.

Pred vama se nalazi ključ za kompletnu obuku, na samo jednoj stranici!
Da bi ste uspešno obučili psa potrebno je da znate sledeće.

OSNOVNA PRAVILA

- PAS MOŽE DA UČI SAMO KADA NIJE U PRISUSTVU DRUGIH PASA,
KOJI MU NE ODVLAČE PAŽNJU!

- PAS MOŽE DA UČI I VEŽBA SAMO ODREĐENO VREME.
KADA VIDITE DA PAŽNJA PSA ILI VAŠA PAŽNJA POPUŠTA,
PREKINITE OBUKU, POIGRAJTE SE I PROŠETAJTE.
POSTOJE DANI KADA PAS NIJE RASPOLOŽEN ZA UČENJE, VRUĆE MU JE I SL.

- PAS MOŽE DA UČI I RAZVIJA INTELIGENCIJU SAMO DOK SE OSEĆA
PRIJATNO, TJ. KROZ IGRU.
ZA USPEH JE POTREBNO DA I VI I PAS OBUKU SHVATITE KAO DRUŽENJE I IGRU, JER U SUPROTNOM DOBIJATE PLAŠLJIVOG I UTUČENOG PSA,
BEZ ŽELJE ZA UČENJEM I VRLO OGRANIČENE INTELIGENCIJE!
IAKO PAS NE RAZUME REČI OSEĆA VAŠE EMOCIJE, BOLJE NEGO LJUDI. KORISTITE TO MAKSIMALNO, JER OSIM BLISKOSTI I POVERENJA RASTE I INTELIGENCIJA PSA I NJEGOVA MOĆ PROCENE LJUDSKOG PONAŠANJA.

- VEĆ SA ŠTENETOM OD 5 MESECI KRENITE U OBUKU.

- BEZ IKAKVE PRISILE I GRDNJE.
DOVOLJNA KAZNA JE ŠTO NEMA NAGRADE I VAŠE SREĆE.
POKAŽITE PSU POGLEDOM, GRIMASOM I GLASOVIMA DA VAM JE KRIVO AKO GREŠI I OBRATNO.
OD VAŠEG ISKAZANOG ZADOVOLJSTVA I SREĆE REČIMA "BRAAAVO", ZAVISI KOLIKO ĆE PAS BRZO UČITI I KOLIKO DUGO ĆE MU PAŽNJA BITI USMERENA NA UČENJE.
NE USTRUČAVAJTE SE DA SE ISKRENO RADUJETE, KAO DETE,
KADA PAS UČI DOBRO.

- PAS NE RAZLIKUJE REČI PO IZGOVORENIM GLASOVIMA,
VEĆ PO NAČINU IZGOVORA, TJ. TONU, DUŽINI I NAGLASKU.
ZATO KOMANDU UVEK IZGOVARAJTE NA ISTI NAČIN.
UVEK KORISTITE ISTE REČI ZA ISTE PREDMETE I RADNJE!
DOGOVORITE SE SA ČLANOVIMA PORODICE O ZAJEDNIČKOM REČNIKU.
PAS MNOGO LAKŠKE UČI KOMANDE IZDATE NA POKRET RUKE, NEGO NA REČ.
RAZLIČITE REČI MOGU DA SLIČNO ZVUČE, DOK JE POKRET VRLO JASAN.
Kada koristite pokrete ruku , bitna je brzina pokreta, tj. brzi pokreti znače "ODMAH I BRZO"...
Pre nego pokažete psu komandu rukom morate mu skrenutu pažnju na svoju ruku!
PRVO POGLEDAJTE U SVOJU RUKU; ŠTO ĆE UČINITI I PAS,
IZVRŠITE POKAZIVANJE KOMANDE I POGLEDAJTE GA KONCENTRISANO I STABILNO U OČI SAOPŠTAVAJUĆI MU DA OČEKUJETE DA TO URADI.
Zamislite da iz vašeg prsta ide snop svetlosti kao iz baterijske lampe i pokažite psu putanju kojom želite da ide.
Pas savršeno detektuje putanju i sledi je, a posle godina druženja dovoljan je i pokret oka!
Takođe probajte da vam pas čita emocije iz oka, to takođe uspeva!
KORISTITE POKRETE RUKU POVEZANE SA GLASOVNIM KOMANDAMA.
POTREBNO JE NAUČITI PSA NA OBA,
JER AKO JE BUKA ILI JE DALEKO MOŽE DA VAS NE ČUJE,
A AKO POSTOJI MATERIJALNA PREPREKA IZMEĐU , MOŽE DA VAS NE VIDI.

- NIKADA, NIKADA NE LAŽITE I NE VARAJTE PSA.
USPEĆETE PAR PUTA, ALI ĆETE ZAUVEK SRUŠITI POVERENJE.
BEZ POVERENJA NEMA NI NAPRETKA, A NI ISTINSKE LJUBAVI.
Ne učite psa glupostima i cirkuskim tačkama, već se igrajte sa njim.

- NE POKUŠAVAJTE DA POKAZUJETE PRED DRUGIMA KAKO VAS PAS SLUŠA; JER JE TO PONIŽAVAJUĆE ZA NJEGA.
SETITE SE VAŠEG OSEĆAJA KADA STE BILI MALI A NEKO VAS TERA NA ČUVENO "AJDE POKAŽI ČIKI ŠTA ZNAŠ"...
VEROVATNO ĆE VAS PAS BOJKOTOVATI I ISPAŠĆETE PRED DRUGIMA SMEŠNI; PAS PRED DRUGIMA GLUP ILI NEPOSLUŠAN, A VI ĆE TE BITI LJUTI NA PSA, UMESTO NA SEBE.
AKO VAS PAS U TOME POSLUŠA ZNAČI DA VAS SE VIŠE PLAŠI NEGO ŠTO VAS VOLI A SEBE POŠTUJE.
PREISPITAJTE SVOJ STAV PREMA LJUBAVI!

- POVODAC (KAIŠ ZA PSA) SE DRŽI TAKO DA JE PAS SA VAŠE LEVE STRANE, LEVA RUKA DRŽI PODODAC BLIZU GLAVE PSA, A DESNA RUKA DRŽI KRAJ POVODCA. KADA PAS IMA VELIKU MASU ILI STE VI MALE TEŽINE DRŽITE POVODAC ISTO TAKO, ALI IZA LEĐA I OKO VAŠEG STRUKA, DA KADA VAS PAS POVUČE, MORA DA POMERI ČITAVU TEŽINU VAŠEG TELA, A NE SAMO TEŽINU RUKU.
TEHNIKA I TAJNA RUKOVANJA POVODCEM JE DA ON MORA STALNO DA JE LABAV, TJ. DA KLIZI KROZ VAŠE RUKE.
ZAMISLITE DA NA TANKOM KONCU DRŽITE PSA
I AKO GA ZATEGNETE ON ĆE PUĆI.
ČIM OSETITE OTPOR POPUSTITE ALI I ODMAH NATEŽITE PONOVO.
PAS ĆE SHVATITI DA STE POVEZANI I DA GA UČITE.
AKO CIMATE PSA NASTAJE PSIHIČKI OTPOR I POVREDE U ZGLOBOVIMA
KOJE SE POSEBNO OSEĆAJU KADA PAS OSTARI.
BUDITE UPORNI, JER NEKI PSI SU UPORNIJI OD DRUGIH,
ALI BAŠ TAKVI PSI PUNO VREDE.
VI I PAS TREBA DA STE JEDNO, A NE JEDAN PROTIV DRUGOG!
NE POMIŠLJAJTE DA KORISTITE OGRLICE KOJE DAVE PSA ILI ONE SA BODLJAMA, OSIM ŠTO JE NEHUMANO TO JE I ZABRANJENO.
NEKI LJUDI MISLE DA ĆE ZAŠTITITI SVOG PSA AKO BODLJE OKRENU KA SPOLJA. TO JE GLUPOST JER ONDA U TUČI STRADAJU OČI, NJUŠKA, UŠI I ŠAPE, ŠTO JE MNOGO GORE OD KOŽE NA VRATU!
AKO ISKRENO VOLITE PSE NIJE VAM STALO DA PAS VAŠEG PRIJATELJA ILI BILO KOJI ZBOG ČARKE SLOMI ZUB.
POMISLITE DA TO NEKO URADI VAŠEM PSU, A KAD TAD ĆE I ON IZAZVATI TUČU, AKO MU DRUGI PAS NE UKAŽE POŠTOVANJE.

GORNJIM PRAVILIMA UČITE PSA DA ŽIVI SA VAMA U SIMBIOZI, DA RAZUME LJUDSKO PONAŠANJE I NE PRAVI SEBI, VAMA I DRUGIMA PROBLEME.


KOMANDE USLOVNOG REFLEKSA


NAŽALOST POSTOJE ČETIRI KOMANDE KADA SE KORISTI STARA ŠKOLA, TAKOZVANOG USLOVNOG REFLEKSA, ŠTO ZNAČI DA SLEDI IZVRŠAVANJE BEZ RAZMIŠLJANJA.
TO SU KOMANDE KONTROLE: DOĐI, STANI, NE I FUJ.

KOMANDA "DOĐI"
Najlakše se uči, jer svaki put kada psu dajete hranu, recite jasno,
nikako preteći ili povišenim tonom, "DOĐI" i uradite POKRET ŠAKOM RUKE KA SEBI.
AKO STE IZ NEKOG RAZLOGA LJUTI, UDAHNITE DUBOKO IZBACITE BES, NIKAKO U PRAVCU PSA, VEĆ U STRANU I TEK ONDA URADITE NAVEDENO.

ČESTO PAS ODBIJA DA DOĐE IZ STRAHA OD KAZNE.
PONEKAD, DA NE BI IZGLEDALO DA ODBIJA DA DOĐE, PAS KAO NEŠTO NJUŠKA ILI JURI NA DRUGU STRANU, U NADI DA ĆE VAŠ BES POPUSTITI.

NIKADA NE KAŽNJAVAJTE PSA KOJI VAM JE DOŠAO NA KOMANDU,
jer time rušite poverenje i sav trud, a sledeći put neće doći iz straha od kazne.
POKAŽITE DA VAM JE VRLO KRIVO ZBOG NJEGOVOG POSTUPKA,
JER TO PSA BOLI VIŠE NEGO KAZNA.

KOMANDA "STANI"
Nažalost ova komanda se koristi u incidentnim situacijama kada je potrebno sprečiti
postupak psa koji može imati neprijatan ili fatalan ishod.

PAZITE DA NJOME NE UBIJETE PSA - AKO JE IZDATE U POGREŠNO VREME
ILI OKLEVATE.
Zamislite psa koji pretrčava ulicu i dok se nalazi na sredini Vi viknete "STAANI"
Osim što ste ga zamrzli na sred ulice, potpuno ste mu skrenuli i pažnju sa automobila koji jure!

Ova komanda se uči tako što psa na povodcu šetate i uz svako Vaše stajanje glasno kažete "STAANI!" i ukopate se u mestu.
Nažalost ovde je neophodno da se pas sam zaguši povodcem, jer vi stojite, a on se kreće, ali posle par puta, staće i on.

Ako Vam Vaša fizička konstitucija i veličina psa ne dozvoljava da povodac držite samo u jednoj ruci, držite ga iza leđa oko struka.
Prilikom izgovaranja komande "STANI!", napravite pokret otvorenom šakom ka njušci psa kao da mu zatvarate put.


KOMANDE "NE I FUJ"
KORISTITE IH VRLO, VRLO RETKO.
ČESTO KORIŠĆENA KOMANDA GUBI EFEKAT!!!

AKO NE OPRAVDAVATE NEKI PSEĆI POSTUPAK RECITE JASNO, GLASNO I KRATKO "NE!".

"FUJ" KORISTITE SAMO DA SPREČITE INCIDENT!

AKO PAS PRONAĐE DA JEDE NEŠTO ŠTO JEDE PONEKAD I U KUĆI;
RECIMO DEO SENDVIČA; KORISTE "NE"; UMESTO "FUJ".
AKO PAS "FUJ" POVEŽE SA HRANOM I PRIJATNIM UKUSOM TEK ONDA NEĆE SLUŠATI KOMANDU "FUJ".

AKO JE PAS PUŠTEN I RECIMO PRONAĐE OTROVANOG PACOVA GAĐAJTE GA U LEĐA KOD ZADNJICE (NIKAKO U GLAVU) DEBELIM KANAPOM SMOTANIM U KLUPKO; KOJI ĆE SE RAZMOTATI I RAZDERITE SE GRUBO DA GRMI, MORA KRATKO (ako je potrebno ponovite dvaput) I SVEG GLASA "FUJ!"
SAMA BOJA I INTENZITET VAŠEG GLASA, UDAR I RAZMOTAVANJE KANAPA PO TELU, STVARAJU USLOVNI REFLEKS NAPUŠTANJA OPASNE RADNJE.
KOD PSA SE STVARA NEPRIJATNOST I PAS JE VEZUJE ZA KOMANDU "FUJ".

NIKAKO NE KORISTITE ZA TO POVODAC JER METALNA ZAKAČALJKA MOŽE POVREDITI ORGAN, RECIMO OKO PSA ILI GA IZBITI.
ZNAČI, DEBELI KANAP I NIŠTA DRUGO!
POSLE NEKOG VREMENA KANAP VAM NEĆE TREBATI.

KOMANDE POSLUŠNOSTI

Tek kada pas savlada rečnik prioritetnih komandi, pređite na komande
"SEDI", "LEZI" i "ČEKAJ".

Ovde je ključ uspeha strpljenje!
KOMANDA "SEDI"
Pas je na povodcu, sami ste, klečite, povodac jednom rukom lagano vučete na gore, a drugom rukom(dlanom), lagano pritiskate zadnjicu ka zemlji i ponavljate "SEDI".
Pas ne sme da se oseti neprijatno, jer još uvek ne shvata šta želite i pokušaće da se izmigolji iz tog položaja. Zato bez prisile i lagano.
Ponavljajte "SEDI", sačekate 3 sekunde i ako ne sedne uradite poteze povodcem i rukom.
Kada pas prvi put sedne sam na komandu dajte mu nagradu u hrani , obavezno ga izgrlite i PUSTITE SA POVODCA DA SE IGRA.
KOMANDA "LEZI"
Kada je pas savladao komandu "SEDI" dajte mu nagradu u hrani, obavezno ga izgrlite, recite "SEDI", neka je izvrši i lagano mu obe prednje šape povucite na napred tako da mora da legne.
To ne smete raditi nasilno jer se pas oseća kao da će pasti i pobeći će.
Znači lagano, polako, ulijte mu poverenje gledajući ga u oči i smirujte ga tihim i mirnim rečima "LEZI".
Kada pas prvi put legne sam na komandu dajte mu nagradu u hrani, obavezno ga izgrlite i PUSTITE SA POVODCA DA SE IGRA.
Povežite komandu sa pokretom ruke, vaš dlan ide na dole, pokazujte pokret rukom pre i posle komande u početku...
KOMANDA "ČEKAJ - MESTO"
Počnite da povezujete komande u niz.
"STANI", "SEDI", "LEZI", gledate psa u oči i izgovarate "ČEKAJ" i lagano se udaljavate od njega. Čim pas ustane, viknete "NE", prilazite mu i ponavljate "STANI", "SEDI", "LEZI", gledate psa u oči i izgovarate "ČEKAJ" i lagano se udaljavate.
Postepeno se udaljavajte sve više i više, ali počnite sa svega par koraka od psa!
Kada ne ustane i ne pomeri se, vratite se do njega i nagradite ga hranom i sa velikim "BRAAAVO" i poljubac naravno, jer ovo je viši stadijum.
Pustite ga da se igra.
NE MALTRETIRAJTE PSA SA NAPORNIM UČENJEM I RADOM.
KAKO POSTAJE ZRELIJI UČIĆE SAM OD SEBE.

DO 1.8 GODINE JE PAS U PUBERTETU, ZATO IMAJTE RAZUMEVANJA.

PSI STARE UBRZANO, NELINEARNO, TJ. ŠTO SU STARIJI BRŽE STARE,
PA SE 1 GODINA RAČUNA KAO SVE VIŠE LJUDSKIH.


Preuzeto sa sajta centar za razvoj ekoloske svesti IZVOR
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Osnovna dresura Empty
PostSubject: Re: Osnovna dresura   Osnovna dresura Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 3:33 pm

Obuka (dresura) pasa

Dresiranje je franciska reč koja označava obučavanje životinja da na određeni način reaguju na uslovne nadražaje. Osnovna obuka sastoji se u tome da se pas od samog početka nauči da na datu komandu izvršava određenu radnju, a da se ponavljanjem ta radnja učvrsti. Dužim ponavljanjem stvara se navika i pas mehanički na datu komandu izvodi određenu radnju.
Mišljenja o tome kada treba početi obuku pasa se razikaze. Ovde cu malo detaljnije opisivati dresuru lovačkih pasa.
Komande kojima se u obuci služimo mogu biti zvučne i vidne. Zvučna se sastoji iz niza zvučnih nadražaja. Vidne komande se izdaju gestovima. U ovom slučaju dejstvo psa dolazi na određeni gest.
Komanda mora biti kratko i jasno izrečena ne treba joj dodavati druge reči bilo tepanja ili grdnje.
Neobično je važno pri radu sa psom uspostaviti pravilan harmoničan odnos. On mora da se bazira na potpunom povernju psa u svog vlasnika da kod psa izaziva težnju za kontaktom sa vlasnikom. Postoje tri faze obuke i ujedno tri osnovna zadatka koji stoje pred dreserom u toku rada sa psom :
Prvi put dati željeno dejstvo.
Usavršiti ovo dejstvo, učiniti ga da odgovara potpuno zamisli dresera.
Učvrstiti naviku.
Za izvršenje prvog zadatka potrebno je izazvati takve nadražaje koji odgovaraju psu u na koje će pas izvršiti potrebnu radnju. Da bi vlasnik ovo dobijeno dejstvo pretvorio u naviku mora ga više puta ponavljati uz podražavajuća dejstva milovanja ili laskanja. Učvršćivanje navike i njenoi doterivanje vršiti tako što se sa psom određena radnja izvodi u sve komplikovanijim uslovima. U kojima ima puno stranih nadražaja, da bi se učvrstila ona radnja koja se želi postići komandom.
POMOĆNA SREDSTVA PRI UČENjU PSA : Pri učenju psa potrebna su sledeća sredstva : okovratnik odgovarajućih dimenzija, povodnici kratki i duži, koral koji je sličan okovratniku, ali je sastavljen od metalnih članaka koji se mogu okrenuti prema unutra. Napravljen je tako da an stezanje članci koji su unutra zadaju manji bol psu.
Zviždaljki ima raznih tipova. Potreban je i pištolj plašljivac, a u istu svrhu mogu da posluže i čaure od lovačkog metka. Namema im je da mladog psa naviknu na pucanj. Kao pomoćno sredstvo ne treba zaboraviti ni poneki dobar zalogaj za “učenika” to mogu biti čvarci. Za učenje donošenja koriste se razni predmeti : gumene loptice, drvo prevučeno zečijom kožom, aport drvo koje je na sredini tanje a na krajevima deblje. Ova pomagala su osnovna i dovoljna za izvođenje uspešne obuke.
PREDRESURA : Predresuru sa štencima treba izvoditi. Navikavanje šteneta na različite metode od najranijih dana, predstavlja garanciju za uspešnu obuku. U predresuri je važno da se pogrešnom metodom ne postigne suprotan efekat.
Predresura počinje sa štenetom starim oko 2 meseca, a završava se sa oko 9 meeeci, kada već pas sas tečenim podznanjem može da se specijalizuje za obuku na terenu. Predresura obuhvata : 1. Sobnu dresuru (pas star 2-5 meseci). 2. Kućnu ili dvorišnu dresuru (pas star 5-9 meseci). Posle 9 meseci dledi obuka na terenu.
SOBNA OBUKA : Sobna obuka označava radnje koje su osnovne u dresuri i koje se mogu uvežbavati unutar zgrade ili dvorišta, a nikako za vreme lova. Stariji odgajivači i dreseri pasa znali su reći da je sobna dresura “majka uspešne dresure”.
Uzrast psa koji se obučava je 2-5 meseci, što ne znači da se toga moramo strogo pridržavati. U ovom periodu štene mora da se navikne na vlasnika, što se postiže tako što ga on svakodnevno lično hrani. Zato se pas postepeno navikava na okovratnik i povodnik, na vođenje na povodniku. Tu spada i učenje psa da dođe na poziv prvo glasom, zazim zviždaljkom. Među neprijatnostima koje čine mlađi još neobučeni psi je skakanje na dresera usled radosti. Od toga ga još u početku treba odvikavati. Jednostavno pri skoku cipelom psu treba pričepiti zadnju šapu, uz uzvik “ne” i to svaki put dok se ne odvikne.
U ovom periodu treba proveriti da li je pas bojažiljiv na pucanj i da se nauči na kučni red i čistoću. To su osnovne radnje koje spadaju u ovaj period.
DOLAZAK NA POZIV : Navika da štene prilazi vlasniku na komandu “ dođi” može se razviti od prvog dana. Po otvaranju vrata prostorije u kojoj se pas nalazi pri donošenju hrane, pas će obavezno potrčati zbog hrane a vlasnik svaki put koristi taj momenat za uvežbavanje komande “dođi”. Kada pas ovu radnju savlada iz blizin prelazi se na učenje iste radnje sa udaljenosti 10-20 metara. Dok pas još uči ove komande tepanje i dobar zalogaj uvek će na njega pozitivno uticati. U daljem ponavljanju ove radnje vlasnik udari rukom o levoj butini, a kombinuje i zvučni signal, dva kratka zvižduka. Za vreme učenja pas se nesme kažnjvati za neizvršenje zadatka jer bi to dovelo do nedolaženja ili povremenog dolaženja na poziv.
OGRLICA i VOĐENjE na POVODNIKU : Kad se pas odaziva ne ime i na komandu “ dođi” može se početi sa navikavanjem na ogrlicu. Ova radnja nije tako komplikovana i većina pasa se lako navikne na nošenje ogrlice. Kada se pas pusti u boks poželjno je ogrlicu skinuti da u ne bi upropastila dlaku na vratu. Sama radnja se najčešće uvežbava za vreme šetnje, kada je pas zaokupljen okolinom i ne obraća pažnju na stavljanje i skidanje ogrlice. Pri jednom izlasku potrebno je više puta skinuti i staviti ogrlicu. U početku prikladnije je koristiti duži povodnik (8-10 metra) da bi se pas slobodnije osećao i pri navikavanju mu polako skraćivati radijus traženja sve do nogu vodiča.
Svaki put pri izlasku iz dvorišta ili zatvorene prostorije psu treba prikačiti povodnik, da se na to navikne. U početku će se možda otimati, ali i ovu radnju psi brzo savladaju. Posle čekajući u boksu, kad vide da vlasnik nosi povodnik, pas se raduje jer zna da sledi šetnja. Pri ovim radnjama dobar zalogaj, kao nagradu psu ne treba izostaviti.
NAVIKAVANjE na PUCANj : Ovo ne spada u posebno složen deo obuke, ali je veoma važno da pas ovu radnju savlada. Već posle nabavke šteneta može se uočiti da li prilikom vike ili lupanja vrata podvlači rep i otrči dalje od mesta događaja ili samo upitno gleda. Pri ovim reakcijama odmah se vidi da li pred sobom imamo plašljivo štene ili uravnoteženo štene.
Ako se štene plaši buke moraju se postepeno izvoditi radnje sa sekundantom, koji na priličnom odstojanju ispaljuje hitac kapislom a vlasnik u to vreme treba da pazi da štene bude zauzeto nečim, da ne bi na prasak obratilo pažnju. Nije na odmet da se štenetu pre izvođenja u šetnju izostavi obrok a pri zahtevanom ponašanju da mu se da po koji dobar zalogaj. Važno je da se plašljivi psi postepeno uče ovim radnjama jer bi jedan pogrešan potez mogao sve da pokvari.
Ako štene nije plašljivo na buku navikavanje na pucanj u početku se takođe izvodi kapislom ali se ne mora ispaljivati sa velikih odstojanja. Kada se pas već navikne na pucanj metkom normalnog punjenja posle uzletanja i odstrela pernate divljači psu se dopusti da vidi i onjuši divljač. Tako će uvek da očekuje da posle pucnja padne i divljač.
KUČNA ili DVORIŠNA OBUKA : Drugi deo predresure je kućna ili dvorišna obuka. Ona počinje sa psima starim 5 meseci a pri završetku predresure imaju 9 meseci. U ovom peridu uvežbavaju se nove radnje : „k nozi“, „sedi“, „daun“ i „lezi“ i naravno aportiranje na suvom i iz vode. Sve ove radnje još spadaju u osnovnu obuku i besprekorno se moraju uvežbati. To takođe obuhvata i stalno ponavljanje ranije naučenih radnji.
Komanda „K NOZI“ : To je komanda na koju pas treba da dođe uz nogu vodiča.Ovo je nastavak radnje vođenja na povodniku. Komande mogu biti „k nozi“ ili „noga“, ali je bitno da se uvek ista reč upotrebljava.
Pas se priveže na povodnik leva ruka je bliže ogrlici a desnom se drži tanki prutić ili kaiš koji može zameniti prutić. Sa psom se šeta tako da korača između zgrada i vlasnika da ne može da ide levo ili desno. Ako vuče napred blago se prutom ili kaišem udari po nosu a ako zaostaje po zadnjem delu tela. Kada je to uvežbano, neprimetno se ispušta povodnik a pas se pusti da i dalje hoda pravilno pored vlasnika. Ako bi on hteo da potrči, vlasnik nogom stane na povodnik. Pas po pravilu treba da korača sa leve strane vodiča a vrh nosa da mu je u visini leve noge vodiča. Ovako savladana ova radnja odalje dobro skolovanog psa.
„SEDI“ i „USTANI“ : Ova stečena navika psa je vrlo korisna u lovu. Obuka počinje vođenjem psa na povodniku, kad vlasnik zastane desnom rukom uhvati okovratnik a levom psu pritiska slabinski deo uz ponavljanje komande „sedi“. To u početku neće ići lako, ali čim pas sedne, posle pola minuta treba komandovati „ustani“. Za uspešno izvedenu radnju pas se pohvali i nagradi masnim zalogajem.
Kad se radnja „sedi“ dobro uvežba prelazi se na sledeću fazu. Vlasnik se licem okrene prema psu i natraške se polako udaljava dok pas sedi. Pas nesme da napusti mesto sve dok mu vlasnik to ne naredi komadom „ustani“.
„LEZI“ i „DAUN“ : Kada pas na komandu sedne, može se preći na učenje radnje lezi. Izvršavanjem ove radnje u lovu se mnogo dobija jer se tako kontrolišu nagoni psa. Stav „lezi“ izvodi se iz stava „sedi“ tako što se prednje noge povuku napred a leđa iznad lopatica blago pritisnu. Uvežbava se na glasnu komandu „lezi“, a zatim se postepeno prelazi na zvižduk i pucanj. U ovom stavu pas glavu može držati dignutu i posmatrati polet i padanje oborene ptice. Pored zvučnih znakova korisno je psa naučiti i komandu rukom. U lovu je i najbolje koristiti tu nečujnu komandu. Na kraju ove lekcije treba ponoviti već naučenu radnju „čekaj“ što prilikom sedenja pas već treba da zna, samo mu se dodaje isto u ležećem stavu.
Komanda „daun“ (down) je englesni izraz, a koristi se u celom svetu zbog kratkoće zvučnosti i odsečnosti. U prevodu znači „ stoj“. Na tu komandu se od psa zahtea pravilno ležanje na trbuhua glava da bude položena između prednjih nogu. To je i osnovna razlika između ove dve komande. Komanda „daun“ je kaznena mera. Te dve komande bi trebalo dobro razlikovati.
„DONOŠENjE“ ili „APORTIRANjE“ : Od svih do sada opisanih lekcija ova je najteža, ali metodičnim i strpljivim radom se uspeh i ovde postiže. Može se računati da je za ovu lekciju potrebno oko mesec dana rada (po 10 minuta). Treba znati da neke rase pasa radije aportiraju (retriveri, kratkodlaki ptičari), jer im je to urođena ili kroz generacije nasledna osobina, dok druge rase to postižu samo učenjem i vežbnjem (engleski ptičari) jer im to nije nasledna osobina.
Predmeti za aportiranje mogu biti posebno izrađena drva obložena krznom zeca ili krilima ptice. Pri učenju aportiranja predmet ne sme da bude suviše težak ili tvrd jer će se pas tako navići na čvrsto hvatanje. Donošenje se može učiti na dva načina. Prvi je da se štene od malena navikava da donosi stvari ili se samo ožvljava ta urođena osobina a u kasnijem periodu se ta radnja dopunjava. Ovaj način je lakši ali treba paziti da se to radi uz odgovarajuću strogost da bi pas shvatio da to nije samo igra.
Drugi način učenja je prinudnim putem to je teži način ali je ostvarljiv i kada pas ima dve ili tri godine.
Na uzvik“aport“ od psa se traži da iz stava sedi ili lezi ustane, potrči i donese predmet ili divljač u ustima zatim da sedne ispred vlasnika i na komandu „daj“ preda predmet. Prvi metod obuke u aportiranju počinje da se primenjuje kada je štene malo, da se kroz igru nauči da vraća predmete a vodič ga za to vree nagrađuje milovanjem i poslasticom. U početku štene neće vraćati bačeni predmet nego će trčati okolo i igrati se njime. Tada ga ne smemo ni slučaajno kazniti nego se predmet priveže kanapom i time se pas prisili da predmet donese. Prilikom uzimeanja iz usta koristi se glasna komanda „daj“. Uvežbavajući više puta pas se nauči da donosi predmet. Sada prii donošenju treba koristiti i komandu „sedi“ koju pas već mora savršeno da izvodi. Tek kada pas sedne iz usta mu se uzima predmet na komandu „daj“. Često se desi da pas ispusti predmet blizu vodiča a neće da sedne. Ako tako pogrešno radi treba da mu se potrči u susret da se preduhitri komandom „sedi“ i tek onda da mu se uzme predmet.
I posle uvežbavanja radnje aport pas posle pucnja pojuri bey komande da donese divljač. Tada treba dodati još jednu radnju „donošenje samo na komandu“. To se uvežbava pomoću sekundanta koji baci divljač, dok vlasnik puca iz lovačke puške. Ako pas želi da pojuri za divljači, trgne se povodnikom i primora da legne. Posle toga se pusti jedan kraj povodnika i psu se na komandu dopusti aportiranje. Potrebno je dosta uvežbavanja za ovu radnju.
Drugi način učenja apotriranja je prinudnim putem. Psu se naredi da sedne i u usta mu se stavi predmet uz komandu „aport“. To pas u početku neće hteti pamu se stavljanjem ruke na donju vilicu onemogućava da izbaci predmet. Kada se pas umiri, nežno se pomiluje i na komandu „daj“ predmet mu se lagano izvadi iz usta. Posle ove vežbe treba preći na radnju „uzimanje predmeta sa zemlje“. Psu se naredi da sedne i da čeka a pred njega se stavi predmet kojim se aportira. Posle nekoliko minuta mu se naredi ustani i donesi. Pas će rado da ustane, najverovatnije će uzeti predmet i trčati sa njim po dvorištu. Kada se postigne da pas uzima predmet sa zemlje, ostale radnje za pravilno izvršenje iste su kao u prethodnom načinu.
Nekoliko reči o aportiranju iz vode. Sa učenjem u vodi počinje se sa štenetom od malih nogu u plićacima gde je voda toplija i nije duboka pa se pas neće bojati. Aportiranje iz vode izvodi se kao i sa suvog, samo što se ne dozvoljava psu da pri izlasku ostavi divljač na obalu, nego da bez otresanja sedne i preda aportiranu divljač, pa tek nakon toga da se otrese.

_________________
Osnovna dresura Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Osnovna dresura Empty
PostSubject: Re: Osnovna dresura   Osnovna dresura Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 3:34 pm

OBUKA NA TERENU : Pre nego što pas sasvim savlada osnove dresure nije preporučljivo da se obučava na terenu, jer bi to dovelo do raskoraka u učenju, pa bi markirao i nekontrolisano potrčao da aportira pogođenu divljača nebi znao još ni komandu „sedi“. Takvi psi umesto ptičara postanu gonioci divljači i od male su koristi za lov.
RAD u POLjU : Pas se u polje izvodi sa starošću 8-9 meseci kada mu je fizički razvoj već u završnoj fazi. Zbog toga je važno da bude u dobroj kondiciji, da bi obuku mogao bey teškoća da podnese. Za dobijanje kondicije nije dovoljno trening od nedelju dana pre početka sezone. Sa treningom treba početi najmanje mesec dana ranije, sa dva časa rada dnevno. Uz to nesme da izostane ni kalorična ishrana bez koje se pas nemože izložiti povećanim naporima.
Pri izlasku u teren lovac se obično zadovolji ako mlad pas markira i ako počne da aportira misleći da je time obuka završena, jer će „ostalo“ naučiti u lovu. To shvatanje je pogrešno jer kada pas posle počne da juri zeca i ne vraća se dokaz je da dresura još nije potpuna.
TRAŽENjE : Da bi pas mogao da markira divljač (što ptičarima treba da je urođena osobina), on je prvo mora naći. Zbog toga pas treba učiti da taktički i bez preskakanja petražuje teren. Ima više načina da se pas nauči traženju, ali ja ću ovde preporučiti jedan postupak koji se temelji na korišćenju uslovnih refleksa psa. Na ovaj način pas veoma brzo nauči da pretražuje teren. Kad smo psa od 8 meseca naučili da obraća pažnju na vlasnikov glas, na pištaljku i pokret ruke onda će on naredbe rukom da prihvati i u lovu. Da bi prihvatio tehniku traženja u „cik-cak“ mogu se postaviti čvarci ili neka druga poslastica.
Koliko je ovaj način pogodan za navikavanje psa na sistematično traženje, isto toliko je koristan i za navikavanje da trazi „visokim nosom“. Za obuku u traženju najbolje je odabrati neko lucerište pred košenjem ili višu travu da zbog otežanog kretanja pas ne bi mogao da izvršava u galopu nego u normalnom hodu ili kaskajući.
MARKIRANjE i MIR NA DIVLjAČ : Markiranje treba da bude urođena osobina ptičarskih rasa ali se togađa i to da generacijama lovački psi držan kao kućni ljubimci izgube to stvojstvo. Zato ih treba na to i podsticati. Markiranje u praksi se mora povezati s aradnjom mir na divljač da na pokretanje divljač pas legne.
Pošto većina pasa iz ležećeg stava jurne na divljač, mora se kroz koral provući dugačka uzica i pomoću nje pas se natera da se pokorava komandi. Pas može i bez uzice da se obučava da legne. Vlasnik se s praćkom približi psu koji markira i na polet divljač kad skoči pogodi ga praćkom uz komandu „lezi“.
Radnja „mir na divljač“ se ne sme zanemariti jer će u protivnom dolaziti do jurnjave na divljač, a u grupnom lovu pas će da rastrgne divljač.
DONOŠENjE APORTIRANjE : Većini rasa ptičara donošenje je urrođena osobina, koju od malena s ljubavlju obavljaju. Zato je među mnogim lovcima rašireno mišljenje da će im psi vremenom aportirati sami bez učenja. To se često i dogod, ali donošenja nisu nikad sigurna. Ako se dogodi da pas odbije da donese pogođenu divljač a na to vlasnik reaguje batinama urođena osobima kod takvog psa zauvek će zataiti.Za komandu donošenja najčešće se upotrebljava međunarodni izraz „aport“, ali pas se može učiti i na reč „donesi“. Glavno je da se pri učenju a i posle koristi ista komanda, pas se na donošenje uči još dok je štene, tako da to primi kao igru a posle mu to pređe u naviku. Važno je da se mladi pas koji već dobro donosi predmete nauči na tehniku aportiranja da ide po odstreljenu divljač samo na komandu a pri predavanju da na komandu sedne i drži divljač u ustima sve dok mu ne uzmemo.
Da bi se ovo najlakše postiglo dobar način je da se pusti živ golub kome su zavezana krila. Uz komandu „aport“ ili „donesi“ pustimo psa na trag da uhvati goluba i da nam ga vrati. Nikako ne treba trčati psu u susret da mu se što pre uzme aportirana divljač, nego je poželjno da se ide u nazad kako bi je što duže nosio. Ako bi pas ispustio goluba ponovo bismo mu komandovali „aport2 i tako dok se sve ne izvede savršeno.
RAD u VODI : Svaki ptičar morao bi znati da aportira iz vode, čime bi lovcu u barskom lovu bio od izuzetne koristi. Većina ptičara ima urođenu osobinu da ulazi i aportira iz vode ali su neki više ili manje skloni ovome. Zbog toga vežbu treba pošeti dok šetene ima 3-4 meseca da bi već tada zavolelo vodu. Na aportiranje se uči tek pošto savlada aportiranje na suvom. Štene se navikava da zavoli vodu od proleća do jeseni kada je voda toplija. Počinje se u plićaku i postepeno se navikava na dubinu. Pri ovome najviše može pomoći stariji i iskusniji pas, koji rado ulazi u vodu. Tako će se i štene lakše osloboditi straha. Psi koji su bojažljivi nikako nesmemo silom gurati u vodu tako ćemo ih samo još više zaplašiti.
Ako pas bez greške aportira sa suvog, a kao štene naiknuto je da voli vodu tada možemo početi i učenje o aportiranju. Predmete koje koristimo za aportiranje iz vode treba menjati da pas ne bi navikao na njih, a posle se zbunio kada mu se baci nesto drugo da aportira. Počinje se komandom „sedi“ ili „lezi“ kada bacamo aport-drvo i ne dopuštamo mu da krene u vodu. Kada mu dopustimo da aportira dok pliva stalno ga bodrimo, a po izlasku da se ne bi istresao komandujemo sedenje i tek tada mu uzimamo prdmet.
OSTALE RADNjE : U ostale radnje spada traženje mrtve divljači pale iz vazduha, što je priširena radnja traženja na komandu a to je već opisano.
Skakanje i preskakanje potrebni su psu u praktičnom lovu. Nisam posebno ulazio u opis ove radnje jer ako se pas kreće dovoljno u prirodi lako će to naučiti.
Na kraju još da dodam da sav trud koji je uložen u dresuru neće uroditi plodom ako povremeno u toku godine, ne podsetimo načeg pomoćnika na naučene lekcije jer će ih bez vežbanja brzo zaboraviti.
ISPRAVLjANjE MANA : Pas može imati dve vrste mana po obliku tela i mane u radu i vladanju. Obe mogu biti nasleđene ili stečene. Nasleđene mane u radu i vladanju su : pomanjkanje temperamenta, slab nos, slabo markiranje, goropadnost, plašljivost, strah od pucnja koji može biti i stečen. Nasledđene mane se ne mogu puno popraviti.
Stečene mane su : rasterivač divljači, trgač divljači, plašljivost na pucanj, divljanje na pucanj, loš aporter, napadač domađe živine. Stečene mane se uglavnom mogu ispraviti ako pas nije prestar.
Sa rasterivačem divljač moramo mnogo ponavljati vežbe-pri svakom dizanju divljači psa dugom uzicom treba primorati da legne u ležećem položaju. Na isti način se vežba i pas koji divlja na hitac.
Mnogo teža mana je strah od pucnja. Ona se otklanja tako što pomoćnik sa zračnom puškom ode dalje dok vlasnik drži psa na kratkom povodniku. Čim pomoćnik podigne pušku pas će pokušati da pobegne. Međutim kako je na vezu on to nemože učiniti, a mi ga za to vreme umirujemo i gladimo rukom. Vazdušne puške ne prave jak prasak pa se pas na nju ubrzo navikne. Kasnije se prelazi na pušku sa slabijim punjenjem. Nakon pucnja psu se može baciti ubijena divljač da donese.
Ima pasa koji pri donošenu divljač zgrabe tako čvrsto da joj ispadu creva. Ta se mana ispravlja tako što uzmemo ubijenu divljač i stavimo je zajedno sa našom rukom u usta psu. Pas je neće stisnuti jer oseća da je u njegovim ustima i naša ruka. Kasnije mu divljač stavimo samo vrhovima prstiju i ako je ne stiska obilno ga hvalimo, a ako stiska oštro reagujemo sa „ne“ i „fuj“.
Mana trganja (žderanja) divljači je još teža. Ona se otklanja na taj način što se pomoćnik popne na drvo a mi dovedemo psa tamo bacimo mu ubijenu divljač i udaljimo se od tog mesta. Kada pas počne da jede divljač, pomoćnik sa drveta baci na njega metalni lanac. To se ponavlja više puta ali se menja mesto bacanja divljači. Postoji i mana kada pas zakopava divljač ali je ređa i otklanja se na isti način.
Svi ,ovački psi imaju nagon da napdaju domaću perad. Ta se mana otklanja uz kraći povodnik i korale oko vrata. Zrnevljem kukuruza namamimo kokoš da dođu bliže psu, pa ako ih on pokuša napasti naglo trgnemo povodnikom uz oštar uzvik „fuj“. Kasnije se to ponnavlja sa dužim povodnikom. Ukoliko se dogodi da pri ovoj obuci pas zadavi kokoš nipošto ga ne treba tući. Dovoljno je zavijenom kokoši lupiti nekoliko puta psa po gubici i naredi mu se položaj „daun“. Ako to ne pomogne ubijena kokoš se pažljivo umota u bodljikavu žicu i tako će se sigutrno odvići od ove sulude namere.

_________________
Osnovna dresura Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Osnovna dresura Empty
PostSubject: Re: Osnovna dresura   Osnovna dresura Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 3:35 pm

PRIPREMA ZA LOV : Bez fizičke kondicije i najbolje obučeni psi odličnih osobina nisu spospbni da ispune zadatke.
U našim uslovima lovački pas upotrebljava se relativno kratko vreme, tokom godine-ptičari nekoliko meseci, goniči samo 1 mesec. Lovački terijeri imaju sreću da mogu nešto duže biti u radnoj formi.
Praznina u radui ptičara i goniča negativno se odražava na njihovu kondiciju i radnu sposobnost ako se na vreme ne preduzmu određene mere. Pas može biti odlično obučen ali bez fizičke spremnosti neće moći da ispunjava zadatke u lovu. I ne samo to : fizička nepripremljenost može da se negativno odrazi na njegovo zdravstveno stanje.
IZUZETNI NAPORI : Lovački pas u lovu, u jednom lovnom danu, poddleže izuzetnim naporima. Najmanje 8 sati rada napregnutih čula i trčanje zahteva maksimum snage. Zato pas treba da je dobro fizički pripremljen da izdrži te napore. Radni pas ne sme da bude ni suviše mršav ni previše debeo. Veliku ulogu u tome igra pravilna ishrana. Mnogi lovci se po završetku lovne sezone odluče da psa obilnije hrane kako bi nadoknadio izgubljenu snagu u protekloj sezoni. Tako se pas ubrzo ugoji. Drugi, pak idu u drugu krajnost-zapostavljaju svoje ljubimce. Daju im slabu hranu i oni počinju sve više da mršave. Takav pas ne samo što nije u radnoj kondiciji već je i podložan raznim bolestima.
STALNA PRIPREMA : U prolećnim mesecima naši lovci retko rade sa svojim psima, tokom zime praktično ništa. I razmljivo-većina pasa nije pripremljena. Leto je poslednji momenat i jedino vreme da se obnovi kondicija neophodna za uspešan lov. U letnjim mesecima pripremanje psa zanimljivo je i za lovca s obzirom da počinje sezona lova na prepelice i divlje patke. Međutim, ne treba se zadovoljiti samo prilikom izlaska u lov ove divljači. Rad sa psom treba da se nastavi sve do početka jesenje sezone lova. U letnjim mesecima pas treba da stekne radnu kondiciju i da je pravilnom ishranom održi tokom cele jesenje sezone lova.

_________________
Osnovna dresura Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

Osnovna dresura Empty
PostSubject: Re: Osnovna dresura   Osnovna dresura Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 3:39 pm

super
ovo bi trebali procitati svi koji se nalaze u toj "fazi"
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Osnovna dresura Empty
PostSubject: Re: Osnovna dresura   Osnovna dresura Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 3:44 pm

nadamo se da ce pomoci

_________________
Osnovna dresura Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
Osnovna dresura Empty
PostSubject: Re: Osnovna dresura   Osnovna dresura Icon_minitime

Back to top Go down
 
Osnovna dresura
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Dresura-
Jump to: