Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Opasne gusenice-borov prelac

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
avatar

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

PostSubject: Opasne gusenice-borov prelac   Mon Sep 22, 2008 4:40 pm

OPASNE GUSENICE ILI BOROV PRELAC

Borov prelac je vrsta leptira. Dlakave gusenice koje se kreću u kolonama dugim i po nekoliko desetina metara su samo razvojni oblik ovog inače dosta neuglednog leptira. Leptir gradi gnezda na borovima, iz kojih se legu gusenice koje se zatim spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti. To je obično u periodu do aprila, no zbog toplih zima mogu se naći mnogo ranije. Gusenice potraže rahlu-rastresitu zemlju u koju se zakopaju i pretvore u leptira koji će ponovno naseliti borove...Prirodni neprijatelj ovog leptira su kukavice. Gusenice mogu ostati u gnezdu i po nekoliko godina jer čekaju povoljne klimatske prilike, pa kada krenu silaziti sa borova, obično je to masovna pojava.
Naše primorje bogato je ovom vrstom, i vjeruem da je svako video tipično belo ispredeno gnezdo na granama primorskog bora. Smatramo ih štetočinom jer gusenice obrste borove iglice, te tako bor ostaje bez lišća koje mu je neophodno za život.
Gusenice imaju razvijenu odbranu od predatora. To su njihove dlačice koje u dodiru sa kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju za koju se pretpostavlja da nije vezana za imunološke mehanizme već da se radi o otrovnoj supstanci koju sadrže. Osim toga, dlačice su i jaki alergeni pa kod osjetljivih pasa ( i ljudi!) mogu izazvati i vrlo jake alergjske reakcije pa čak i anafilatičku reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva ,ne samo živa gusenica.


Gusenice su zapravo simpatične i predstavljaju neponovljiv prizor za psa! Malo dlakavo, ide po podu i naprosto mami na malo njuškanja i gurkanja nosićem. Navodno imaju i slatkasti miris koji navodi psa na to da je probaju pojesti. Međutim pri kontaktu dolazi do naglog oticanja gubice, zatvaraju se oči, ciela glava psa počinje strahovito svrbeti, a ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju. Ukoliko je u fatalnom trenutku otvorena gubica, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta zatvaranje gubice više nije moguće, a moguće je i da dođe do nekroze jezika i zbog toga do otpadanja djelova jezika.
U ovakvim slučajevima veterinarska intervencija je hitno potrebna, jer preti opasnost od oticanja ždrela i zatvaranja disajnih puteva.
Što se tiče prve pomoći kod sličnih oteklina obično savetujemo hladne obloge, no imajući na umu da je većina otrova termolabilnih, zapravo bi trebalo staviti topao oblog kako bismo neutralisali delovanje toksičnih supstanci ( isto kao kod opekotina svih morskih stvorova i uboda otrovnih riba). No, na razvoj alergične reakcije oblozi neće uticati.
Teško ćete objasniti svojim kućnim ljubimcima da insekti mogu biti vrlo neugodni, pa vam preostaje samo da pazite na njih kao i na sebe. Gledajte što njuškaju, vičite "fuj" pa makar niste sigurni da je to baš ta gusenica u pitanju. Naletite li na celu kolonu gusenica pristojno prijeđite na drugu stranu livade...i one moraju negdje živjeti...


_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Opasne gusenice-borov prelac
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: