Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Stopala i zubi psa

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Stopala i zubi psa Empty
PostSubject: Stopala i zubi psa   Stopala i zubi psa Icon_minitimeMon Sep 22, 2008 4:32 pm

Šape, zavisno od rase, mogu biti različitog oblika; zaobljene ili okrugle, ovalne ili izdužene. Prednja šapa ima pet prstiju, a zadnja četiri.
Kao i svaki sisar, mladi pas ima prvu mlečnu denticiju. Štene ima 32 zuba. Odrasli pas ima 42 zuba. Habanje zuba u mnogome zavisi od tipa psa i njegove ishrane.

Stopala i zubi psa Sape

Stopala i zubi psa Lobanja

Stopala i zubi psa Zubala
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Stopala i zubi psa Empty
PostSubject: Re: Stopala i zubi psa   Stopala i zubi psa Icon_minitimeSat Sep 27, 2008 3:05 pm

RAZVOJ ZUBALA PASA

Štenci i mačići se rađaju bez zuba. Prvi zubi koji niču nazivaju se mlečni zubi, i u štenadi nicanje zuba počinje između druge i četvrte nedelje života, a najkasnije sa 35 dana starosti, a u mačića počinje sa drugom nedeljom života i završava sa sedam nedelja života. Mlečni zubi po obliku i funkciji vrlo sliče na stalne zube, koji će ih zameniti, samo što su manji po veličini i šiljatijih su vrhova.

Štenad normalno ima 28 mlečnih zuba, i to 12 sekutića, 4 očnjaka i 12 pretkutnjaka. Mačići imaju 26 mlečna zuba i to 12 sekutića, 4 očnjaka i 10 pretkutnjaka (šest u gornjoj i četiri u donjoj čeljusti).

Kod razvoja mlečnih zuba vlasnik šteneta ili mačića treba obratiti pažnju da li je nicanje zubiju normalno i ako postoje nepravilnosti u broju mlečnih zuba tada se mora obratiti veterinaru koji će procijeniti da li problem postoji i da li se može riješiti.

Stalni zubi kod pasa se počinju izmenjivati sa mlečnim kod pasa nakon tri meseca starosti, a kod mačaka između trećeg i šestog meseca starosti. Prvo se izmjenjuju sekutići, zatim pretkutnjaci, kutnjaci i očnjaci. U potpunosti izmena mliječnog u stalno zubalo mora biti završena sa sedam meseci starosti. Odrastao pas ima 42 stalna zuba i to 12 sekutića, 4 očnjaka, 16 pretkutnjaka i 10 kutnjaka (četiri u gornjoj i šest u donjoj čeljusti). Odrasla mačka ima 30 stalnih zuba i to 12 sekutića, 4 očnjaka, 10 pretkutnjaka (šest u gornjoj i četiri u donjoj čeljusti) i 4 kutnjaka.

Kod normalnog zagriza pasa i mačaka sekutići gornje čeljusti prelaze preko sekutića donje čeljusti, a očnjaci gornje su rostralno od očnjaka donje čeljusti. Ovakvo zubalo se naziva makazasto zubalo i u većine pasmina pasa i mačaka predstavlja normalno zubalo (postoje pasmine pasa kod kojih postoje odstupanja).


Nepravilnost u razvoju zubala

Postoji pravilo u veterinarskoj stomatologiji da dva zuba istog tipa, nikada ne smeju biti na istom mestu u ustima u isto vreme. To znači da mogu nastati kasniji poremećaji položaja stalnog zuba ako istovremeno postoji mlečni i stalni zub na jednom mestu. To znači da mlečni zub trebamo izvaditi nakon što je stalni probio desni. Taj zahvat obavezno izvodi veterinar u opštoj anesteziji, jer postoji mogućnost oštećenja stalnog zuba što predstavlja trajne posledice na izgled zubala.

Na nicanje jednog ili više zuba predstavlja nasledni problem. Može se desiti i da je mlečni zub postojao, a da stalni koji ga mora zameniti ne postoji, ali i obrnuto. Sigurno postojanje ili nepostojanje stalnog zuba ili njegove alveolarne osnove u čeljusti donosi se na temelju rendgenskog pregleda. Ako alveolarna osnova zuba ne postoji, to znači da ne postoji ni genetska osnova za razvoj zuba, a ako ona postoji tad zbog nekih razloga on ipak nije nikao, ali ima genetsku osnovu za razvoj. Faktori koji mogu uticati da stalni zub, ako postoji ne nikne jesu: loša i neprimjerena ishrana, nedostaci vitamina i minerala u ishrani šteneta i mačića, traume i mehanička oštećenja čeljusti. Psi koji nemaju genetsku osnovu stalnoga zuba, prema kinološkim propisima isključuju se iz rasploda.

Pseći zubi

2-4 nedelje starosti - pocinju izbijati mlečni zubi
8 nedelja starosti - komplet od 28 mlečnih zubića (14 u gornjoj i 14 u donjoj čeljusti): 12 sekutića, 4 očnjaka i 12 pretkutnjaka
3-4 meseca starosti - počinje izmena zuba
6-7 meseci starosti - svi mlečni zubi izmenjeni za 42 (ima izuzetaka sa manje zuba) stalna zuba (20 u gornjoj i 22 u donjoj čeljusti i to: 12 sekutića, 4 očnjaka, 16 pretkutnjaka (4 u gornjoj i 6 u donjoj čeljusti) i 10 kutnjaka.
sekutići - eng. incisors
očnjaci - eng. canines
pretkutnjaci - eng. premolars
kutnjaci - eng. molars

Mačji zubi

2 nedelje starosti - počinju izbijati mlečni zubi
4 nedelje starosti - 12 mlečnih sekutića
6-7 nedelje starosti - komplet od 26 mlečnih zubića: 12 sekutića, 4 očnjaka i 10 pretkutnjaka (6 u gornjoj i 4 u donjoj čeljusti)
3-6 meseca starosti - traje izmena zuba
6-7 meseci starosti - svi mlečni zubi izmenjeni za 30 stalnih zuba: 12 sekutića, 4 očnjaka, 10 pretkutnjaka (6 u gornjoj i 4 u donjoj celjusti) i 4 kutnjaka.

Stopala i zubi psa Feline_teeth

Stopala i zubi psa Canine_teeth

_________________
Stopala i zubi psa Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
gaga
Postovani clan
gaga

Number of posts : 96
Age : 47
Location : tu negde u ravnici
Registration date : 2008-09-21

Stopala i zubi psa Empty
PostSubject: Re: Stopala i zubi psa   Stopala i zubi psa Icon_minitimeSat Sep 27, 2008 3:14 pm

Odlican tekst! Saznala sam neke nove stvari koje nisam znala!
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Stopala i zubi psa Empty
PostSubject: Re: Stopala i zubi psa   Stopala i zubi psa Icon_minitimeSat Sep 27, 2008 3:18 pm

NOS PSA
Nos psa ima dva dela. Koštani deo na čijem se kraju nalazi hrskavica, koju pokreću mišići njuške. Dve strane nosa, nozdrve, su odvojene hrskavicom, koja se nastavlja dalje u kosti turbine. To su veoma tanke kosti prekrivene sluzavom membranom. Taj deo nosa obiluje nervima i krvnim sudovima, uključujući i nerve za miris. Sinusi su udubljenja unutar kostiju lica, povezana sa nosem i ispunjena vazduhom. Nos je odvojen od usta tankim koštanim slojem, koji je deo nepca usta i zove se tvrdo nepce. Iza njega se nalazi meko nepce.

JEZIK
Jezik psa je izuzetno bitan za gutanje hrane. To je mišićni organ kod kojeg unutrašnji mišići menjaju njegov oblik prilikom žvakanja i gutanja hrane, a spoljašnji ga pokrivaju. Male papile [izbočine u obliku bradavica] čine površinu jezika hrapavom i pomažu psu prilikom gutanja i sisanja. Neke papile sadrže mirisne organe.

PLJUVAČNE ŽLEZDE
Postoji dve vrste pljuvačnih žlezda, koje leže ispod sluznih membrana usta i izbacuju pljuvačku direktno u njih. Takode, postoji i tri para ovih žlezda, uključujući pljuvačnu žlezdu ispod uva [parotidnu], koja šalje pljuvačku u usni put [vijaduct].
FUNKCIJE NOSA I USTA
Nos ima nekoliko funkcija. On je prvi deo respiratornog puta i preinačuje vazduh koji pas udiše. Velika sluzna površina, bogata velikom količinom krvi, menja temperaturu udahnutog vazduha. Takode, uklanja prašinu, bakterije i viruse, pomažući odbranu tela od štetnih supstanci. Kijanje je, još jedan mehanizam odbrane. To je refleks stimulisan receptorima nosa.

Miris je veoma bitan za pse još od samog rođenja. Pošto štenad tokom prvih nedelja života ne mogu ni da gledaju niti da čuju, uz pomoć mirisa pronalaze majku i mleko.

Kasnije u životu, mirisi koje psi ostavljaju prilikom ispuštanja urina ili izmeta, ili putem analnih žlezda i vaginalnih sekreta, predstavljaju svojevrstan način komunikacije medu psima. Zato psi vole da njuškaju delove i mesta gde drugi psi vrše nuždu i zato ispuštaju urin na više različitih mesta. Čin njuškanja predstavlja brz, kratak prolaz vazduha do nervnih završetaka čula mirisa u prolazima nozdrva. Zbog veoma osetljivog čula mirisa, psi se često koriste za otkrivanje droge i eksplozivnih naprava.Miris i ukus idu zajedno kod pasa, a razvijenost čula mirisa je važan faktor za apetit psa. Nos i usta psa su spojeni Džejkobsonovim organom. Još jedna važna funkcija koja uključuje i nos i usta je regulisanje temperature. Dahtanje je praktično jedini efektan način za oslobađanje od toplote kod pasa, a predstavlja isparavanje vlage sa vlažnih površina usta jezika i nosa, koju prati smanjenje temperature. Zadihani pas brzo udiše i izdiše vazduh otvorenih usta i isplažcnog jezika. Glavna tačka isparavanja vlage je nosna sluz, a da bi dahtanje bilo efektno ona mora da bude stalno vlažna. Njenu vlažnost održavaju dve velike lateralne nosne žlezde koje proizvode vodeni sekret.

Svakako najvažnija funkcija usta psa jeste u ishrani. Zubi ubacuju hranu u usta, gde bude mlevena, sažvakana i ovlažena pljuvačkom tako da dobije pogodan oblik za gutanje.

MOGUĆI PROBLEMl
Najčešći oralni problem koji se sreće u i veterinarskoj praksi je zubni kamenac, praćen zapaljenjem desni. Plak je opna na desnima na kojoj se množe bakterije. Mešavina bakterija, ostaci hrane i pljuvačka se talože kao opna na gleđi zuba i ukoliko se ne uklone, plak nastavlja da raste i prelazi u veoma čvrstu mineralizovanu masu koja se zove zubni kamenac. [slika desno]
On se može raširiti i ispod linije desni i prouzrokovati crvenilo i bol, iz kojih se može razviti i hronična infekcija [gingivitis]. To za posledicu može imati slabljenje ligamenta koji drži zub u svojoj duplji, te zub postaje labav, klati se ili čak ispada. Plak i kamenac zuba prouzrokuju neprijatan zadah iz usta što naročito dolazi do izražaja ako pas ima i gingivitis.

Sprečavanje razvoja kamenca čišćenjem zuba i hranjenjem psa suvom hranom [grublja hrana otklanja plak] je deo očuvanja zdravlja vašeg psa

Karijes zuba je, takode. moguć kod pasa ali je mnogo ređi nego kod ljudi. Ukoliko se javi, najčešće napada velike zube u zadnjem delu usta koje je teško videti. Ovaj problem se često i ne primeti sve dok zubi ne budu pravilno pregledani od strane veterinara.

Psi takođe mogu dobiti i tumor usta, najčešće u desnima. On može biti benigni ili maligni i invazivni [ovaj tip obično uključuje i zapaljenje vilične kosti]. Tumor se može pojaviti i u nosu, mada veoma retko.

Strana tela se mogu zaglaviti u nosu ih ustima. Delovi drveta ili koske se ponekad mogu potpuno zaglaviti medu zubima gornje vilice. Može se desiti i da pas našavši neku sitnicu udahne tako jako da ona prođe kroz njegov nos.

Psi lakode mogu oboleti od hronične infekcije nosa i sinusa [sinusitis], koje izazivaju bakterije ili gljive. Ovakva oboljenje se vrlo teško leče.

ZAŠTO PSI IMAJU VLAŽNE NOSEVE?
Poput vlage koju proizvode nosne žlezde, kanali nazolakrinalnih [nosno-suznih] žlezda koji odvode suze od očiju do nosa se otvaraju na vrhu nosa čineći ga vlažnim. Ima mnogo sekretnih i sluznih žlezda u sluzi psećeg nosa koje vlaže pigmentisani deo nosa. Pas sa visokom temperaturom obično ima suv nos, mada je za neke rase pasa suv nos normalno stanje. Vlažan nos se često smatra znakom da je pas zdrav, ali to ne mora uvek da bude tačno.

Starenjem, crni delovi nosa kod većine pasa postaju zadebljani, suvi i okoreli. Stavljanje vazelina može pomoći u sprečavanju rana i osetljivosti na dodir.


Znaci nevolja
Strano telo u nosu Kijanje; izbacivanje gnoja iz nosa
Tumor u nosu Kao i prethodno uz moguća krvarenja
Postojanje infekcije Izbacivanje gnoja; osetljivost nosa na dodir, smrad
Zubna oboljenja, gingivitis Neprijatan zadah, odbijanje čvrste hrane, krvaren/e iz desni
Tumor u ustima
Preterana salivacija i bolovi
Strano telo
Salivacija, nervoza i ubacivanje šape u usta da ga izvadi
Hemofilija Često krvarenje iz desni bez razloga
Apsces korena zuba Bolni otok Ispod oka

Stopala i zubi psa Nos-psa

_________________
Stopala i zubi psa Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Stopala i zubi psa Empty
PostSubject: Re: Stopala i zubi psa   Stopala i zubi psa Icon_minitimeSat Oct 04, 2008 3:00 pm

Pasta za zube i tekucina za ispiranje

Danas na tržištu postoje mnoge paste za kučne ljubimce. Svakako koristite pastu za zube namenjenu kućnim ljubimcima. Pasta namenjena ljudima može negativno uticati na pseći želudac.
Osim paste za zube postoje i različiti gelovi i tekucine za ispiranje.

Četkice za zube

Na tržištu se mogu naći četkice za zube. Što koristiti zavisi o zdravlju desni vašeg psa, veličini usta i vašoj veštini u čišćenju zuba.

Koristite četkice za zube namenjene kućnim ljubimcima - one su manje, ultra mekane i imaju nešto drugačiji oblik. Međutim, za neke pse je čak i najmanja četkica za zube prevelika. U tom slučaju sundjercici za pranje zuba mogu biti od velike pomoći, budući da su savitljivije.


Gde početi

Pranje zuba bi trebalo biti zabavno i vama i vašem psu. Počnite polako. Nemojte previše ograničavati svog psa. Neka čišćenje traje kratko i neka vlada pozitivna atmosfera. Svakako hvalite svog psa tokom čitavog procesa.

Trljanje prstom

Prvo, neka se vaš pas navikne da mu stavljate stvari u usta. Umočite prste u neki ukusni sos ili slično. Pozovite psa dopustite mu da poliže vaše prste. Zatim protrljajte prstima lagano pseće desne i zube. Nakon što to napravite nekoliko puta, vaš će se pas zapravo početi radovati , a vi možete preći na drugi korak.

Trljane gazom

Sada omotajte gazu oko vašeg prsta.(Možete je opet namočiti sosom). Lagano trljajte zube u krug gazom. Napravite to onoliko puta koliko je potrebno da se vaš pas oseća ugodno dok mu to radite. Nezaboravite ga hvaliti.

Upoznavanje sa četkicom

Kada se vaš pas navikne imati namočenu gazu u svojim ustima, spremni ste početi s četkicom. Dajte psu da poliže nešto ukusno s četkice kako bi se naviknuo na samu teksturu četkice.

Pasta za zube

Kada se vaš pas navikne na predmet koji ćete koristiti, možete dodati pastu za zube. Paste za zube namenjene kućnim ljubimcima imaju ukus piletine, slatkast ili sličan.Neka se pas navikne na određeni okus.

Četkanje

Sad kad je pas naviknut na pastu i četkicu možete početi s trljanjem. Razgovarajte s psom veselim glasom tokom procesa i pohvalite psa na kraju. Isprva ćete možda hteti isčetkati samo jedan ili oba očnjaka. Do ovih zuba vam je najlakše doći i na njima vam je najlakše vežbati. Kao i ranije, kada vaš pas pristane da mu iščetkate nekoliko zuba, polako povecajte broj zuba koje četkate. Ako od toga napravite igru oboje ćete uživati u procesu.

Kako često?

Naravno što češće četkate to bolje. Trudite se da barem jednom nedeljno perete zube vašem psu. Najteži deo u kućnoj nezi zuba vašeg psa je početak. Jednom kada počnete, pranje zuba jednostavno će postati deo vaše rutine.

Ostali predmeti za njegu desni

Hrana: istraživanja su pokazala da je tvrda hrana malo bolja u sprečavanju gomilanja kemanca na zubima. Postoji veliki broj hrana na tržištu specijaliziranih za njegu zubi.

Izbegavajte hraniti psa ostacima sa stola ili hranom koja sadrži šečer, jer povečava kamenac i može dovesti do drugih zdrastvenih problema.

Igračke: mehaničko uklanjanje kemenca može se postići korištenjem igračaka kao što su dentalne igračke, igračke s užadima ili igračke od neštavljene kože. Ne koristite hrapave igračke koje mogu trošiti zube.

Nekoliko saveta za zdravije zube

1. dajte redovito svom psu da gricka komadiće sirove kože ili vunene igračke - na taj način stvoriti ćete efekt sličan prirodnom procesu čiščenja zubi.

2. u slučaju da vaš pas ne voli žvakati i grickati stvari, pređite na specifičnu prehranu osmišljenu posebno za zdravlje psečih zuba.

3. zamolite veterinara da pregleda zube i usta vašem psu na sledećem pregledu. Ako su nakupine zubnog kamenca velike vrijeme je za veliko češćenje.

4. dva puta nedeljno četkajte svom psu zube - tako ćete sprečiti ponovni nastanak plaka i zubnog kamenca.

5. nikad ne dopustite psu da žvaće nešto manje od otprilike 1.5 cm: zadnji zubi se lako lome na tvrdim, uskim predmetima.

6. preterano slinjenje i loš zadah znakovi su nekog problema u ustima, pa proverite nema li slomljenih zuba, a ako ga nađete - smatrajte to hitnim slučajem. Javite se veterinaru u roku 48 sati, u suprotnom povećavate rizik infekcije i apcesa.

7. ne nudite prečesto psu da žvače tvrde predmete kao kamenje ili drvo. Takvi predmeti preterano troše zube i mogu oštetiti osetljive desni.

_________________
Stopala i zubi psa Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
Stopala i zubi psa Empty
PostSubject: Re: Stopala i zubi psa   Stopala i zubi psa Icon_minitime

Back to top Go down
 
Stopala i zubi psa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: