Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Empty
PostSubject: Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)   Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Icon_minitimeMon Sep 22, 2008 4:19 pm

Nemački kratkodlaki ptičar (standard rase)

Nemačlke rase lovnih pasa su poznate po svojoj svestranosti. Ovi univerzalni psi prolaze i kroz vrlo ozbiljne uzgojne ispite, tako da svaki vlasnik dobija u startu vrlo dobrog lovačkog psa. Koliko će ovaj pas biti kvalitetan zavisi od od toga kako će se odvijati njegova obuka. Nesumnjivo je da su Nemci uspeli da stvore od svojih lovačkih psasa izuzetno svestrane pse. Dok su Englezi stvarali pse specijalizovane za pronalaženje divljači na velikim poljima, Nemci su težili svestranosti svojih pasa. Oni su koristili u uzgojnoj selekciji i gene engleskih lovačkih pasa. U XIX veku sazreva ideja o stvaranju nemačkih rasa lovačkih pasa i zbog toga berlinsko društvo-Hektor-organizuje izložbu nemačkih lovačkih pasa. Ova izložba nije bila plodonosna po pitanju standardizacije ovih rasa, ali je bila vrlo korisna zbog susreta njihovih uzgajivača. Ovaj susret je doprineo vrlo brzom ponovnom organizovanju izložbe u Hanoveru i tada su nemački kinolozi uspostavili službene standarde za nemačkog kratkodlakog pičara.

Nemački kratkodlaki ptičar se i dalje razvijao kao lovački svestrani pas i bivao kao i druge nemačke rase podložan uticaju društvenih zbivanja ali se njegov razvoj kretao u pravcu usavršavanja. Rodovna knjiga nemačkog kratkodlakog ptičara izdata je 1897. godine i ona je bila presudna za dalji uzgoj rase. Pravila za ocenjivanje oblika tela i standard rase postavio je princ Albrecht zu Solms Brainfeld. Nemački kratkodlaki ptičar je zajedno sa svim ostalim rasama prošao kroz najveću krizu za vreme Drugog svetsog rata kada je i ova rasa gotovo nestala sa lica zemlje. Sa uzgojem se gotovo moralo početi ispočetka ipak, nemački kinolozi su uspeli da povrate sve kvalitete svojih lovačkih rasa. Za lovačke pse posebno ptičare karakteristična je vrlo stroga uzgojna selekcija. To znači da su maksimalno potencirane pozitivne i poželje osobine ovih rasa i potpuno potisskivane one nepoželjne. To je rađeno sa velikom doslednođću i disciplinom. Ono što krasi nemačkog kratkodlakog ptičara je njegova izuzetna volja za radom, uravnotežena narav, prijemčivost za dresiranje, a ne možemo zanemariti ni njegove eksterijerne kvalitete. On svojim izgledom odaje utisak snage i elegancije. U lovu je disiplinovan i jednako dobro radi i na livadama i poljima na vodenim površinama u močvarama gde pretražuje u šašu i trsci. Obučen pas može odlično raditi i na krvnom tragu u našim lovačkim krugovima je nemački kratkodlaki ptičar omiljen pas, a imajući u vidu njegove kvalitete jasno je zbog čega je omiljen.

Standard broj 119.-Nemačka

ISTORIJAT : istorija nemačkog kratkodlakog ptičara počinje sa psima koji su pre svega u zemljama sredozemlja upotrebljavani za lov ptica mrežom i pasa goniča. Preko Francuske, Španije i Flandrije došli su ptičari do nemačkih kneževskih dvoraca. Najvažnija osobina ovih pasa bilo je markiranje. Interes za ovim psima je porastao posle pravljenja puške sa duplim cevima 1750. godine. Ispred psa padala je letećadivljač. To je bio put ka prelasku od jednog čistog ptičara ka svestrano upotrebljivom psu. U standardu je predstavljeno kako nemački kratkodlaki ptičar treba da bude izražen. On je sposoban da ispunjava sve zahteve u lovištu do duboke starosti.
OPŠTI IZGLED : Plemenit, harminičan pac čija građa tela omogućava snagu i izdržljivost i brzinu. Uspravno držanje tečna spoljna linija, suva glava, dobro nošen rep, napeta sjajna dlaka, harmonično kretanje sa osvajanjem prostora podvlače njegovu plemenitost.
PROPORCIJE : Dužna tela treba da je nešto veća od visine grebena.
NARAV : Čvrsta, ujednačena, pouzdan, obuzdanog temperamenta, niti nervozan i plašljiv niti agresivan.
GLAVA : Suva, markantna, ni prelaka niti teška. Snagom i dužinom odgovara polu i obliku tela.
LOBANjA : Dovoljno široka, ravno zaobljena, lobanja. Slabo izražena potiljačna kvrga, čeona brazda nije duboka, nadočni lukovi primetno vidljivi.
STOP : Srednje izražen.
NOS : Nešto istureni otvori nozdrva, dovoljno daleki, široki i pokretni u osnovi braon. Samo kod pasa bele boje dozvoljena je nosna pečurka boje mesa ili tačkasta.
NjUŠKA : Duga, široka, duboka i snažna psu omogućava pravilno nošenje divljači. Posmatrano sa strane : nosnik ima blago uzdignuće u svim prelazima od plemenitog ovnujskog-nosnika do neznatnog uzvišenja iznad ravne linije kod mužjaka je jače izražen. Takođe je prihvatljiv potpuno ravan nosnik dok je ulegnut (konkavan teška greška).
USNE : Priležuće, ne prejako preklapajuće, dobro pigmentisane. Od nosne pečurke do tačke razdvajanja padaju vertikalno, a odatle u obliku luka idu ka srednje izraženom uglu usana.
ZUBALO : Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpuno makazastim zubalom pri čemu sekutići gornje vilice treba bez razmaka da naležu na donje. Zubi stoje otprilike vertikalno u vilici. Zubalo ima 42 zuba po zubnoj formuli.
OBRAZI : Snažni, dobro mišićavi.
OČI : Srednje velike, ni buljave ni upale. Idealna boja je tamno braon. Kapci dobro naležu.
UŠI : Srednje duge, visoko i široko usađene, ravne i bez uvrtanja čvrsto viseće uz glavu. Na donjem delu tupo zaobljene. Nisu mesnate a ni teške. Treba da su na napred položene, dopiru približno do ugla usana.
VRAT : Dužina u harmoniji prema opštem izgledu na telu se postepeno širi. Potiljak veoma mišićav, blago zaobljen, napeto priležuća koža na glavi.
TELO-GORNjA LINIJA : Ravna i blago padajuća.
GREBEN : Jasan.
LEĐA : Čvrsta dobro mišićava. Vrhovi kičmenih pršljenova moraju biti dobro pokriveni mišićima.
SLABINE : Kratke, široke,mišićave, ravne ili blago zaobljene. Prelaz od leđa ka slabinama je napet i dobro zatvoren.
SAPI : Široke i dovoljno duge, nisu kratko odsečene i blago padajuće ka repu. Dobro mišićave.
GRUDI : Više duge nego široke sa dobro izraženim predprsjem i po mogućsvu daleko unazad pruženom gudnom kosti. Ona treba da leži na istoj visini kao lakat. Rebra dobro zaobljena, ni ravna niti bačvasta, zadnja rebra dbro na dole pružena.
DONjA LINIJA : Podiže se unazad u jednom blagom luku suva.
REP : Visoko usađen snažan u korenu, sužava se, srednje dug. Za upotrebu u lovu skraćen na oko polovinu. U mirovanju opušten, u kretanju nošen vodoravno i ne visoko iznad leđne linije, ili jako savijen (u zemljama gde je zabranjeno kupiranje repa, može da ostane u prirodnoj veličini. Treba da dopire do skočnog zgloba i ravno ili blago sabljasto nošen).
NOGE-PREDNjE NOGE : Posmatrano od napred ravne i paralelne a gledano sa strane dobro postavljene pod telo.
PLEĆKE : Koso i unazad ravno priležuće. Snažna suva muskulatura. Dobar ugao izmeću plećke i nadlaktice.
NADLAKTICA : Po mogućstvu duga, dobro i suvo mišićava.
LAKTOVI : Priležući uz telo, pri tome ne pritešnjeni ni napolje ni unutra okrenuti. Postavljeni daleko unazad. Dobar ugao između nadlaktice i podlaktice.
PODLAKTICA : Ravna, bogato mišićava, snažna kosti nisu grube.
ŠAPLjE : Snažno.
DOŠAPLjE : Minimalan ugao od podlaktice. Nije strmo.
ŠAPE : Okrugle, do kaškaste, sa dobro zatvorenim i izražajno zaobljenim prstima. Snažni niokti. Jedri, otporni jastučići. Međusobno paralelne. U stavu i kretanju ni unutra ni napolje postavljene.
ZADNjE NOGE : Posmatrano od pozadi paralelne i ravne. Dobro uglovane, snažne kosti.
BUTINA : Duga, široka i mišićava. Dobar ugao između karlice i butine.
KOLENO : Snažno sa dobrim uglom između nadkolenice i potkolenice.
POTKOLENICA : Duga, mišićava i snažna. Dobar ugao između potkolenice i došaplja.
DOŠAPLjE : Snažno, vertikalno postavljeno.
SKOČNI ZGLOB : Snažan.
ŠAPE : Okrugle do kašikaste, sa dobro zatvorenim izražajno zaobljenim prstima. Snažni nokti. Jedri i otporni jastučići. Paralelne u stavu i kretanju ni unutra i napolje postavljene.
KRETANjE : Osvaja prostor sa puno potiska i odgovarajućim iskorakom. Prednje i zadnje noge paralelne, pri tome dobro uspravno držanje. Ravanisanje nepoželjno.
KOŽA : Napeto priležuća bez nabora.
DLAKA : Kratka i gusta trba da je jedra i čvrsta. Na glavi i ušima treba da je deblja i kraća. Na donjoj strani repa nije napadno duža. Treba da pokriva celo telo.
BOJA : 1.Braon bez oznaka. 2.Braon sa neznatno belim ili prskanim oznakam na grudima i nogama. 3.Tamno braon melirano sa braon glavom, braon pločama ili tačkicama. Osnovna boja ovakvog psa nije braon sa belim ili belo sa braon već dlaka pokazuje jednu dobru mešavinu braon i bele da iz toga proizilaze neupadljive spoljne linije značajne za praktičan lov. Na unutrašnjoj strani zadnjih nogu kao i na vrhu repa boja je često svetlija. 4.Svelo braon meliran sa braon glavom, braon pločama tačkama ili bez ploča. Kod ove obojenosti bron dlaka je u neznatnom odnosu u predosti preovlađuje nad belim dlakama. 5.Bela sa braon oznakama na glavi belim pločama ili tačkama. 6.Crna boja u istim nijansama kao braon odnosno braon meliran. Prihvatljiva je lisa, prskane usne.
VELIČINA : Visina grebena mužjaka 62 do 66cm, ženke 58 do 63 cm.
MANE : Svako odstupanje od navedenih tačaka je greška čija ocena stoji u tačnom odnosu prema stepenu izraženosti, a posebno : Greške u polnom tipu greške u odgoju, prekratka njuška prejake ili premale usne, preduge, prekratke, preteške, preusko usađene uši, ili uvrnute uši, presvetle oči ili očo svetložute kao kod grabljivice, nedostatak ukupno dva zuba (P1 i M3) od ukupno (4P1 i 2M3) smeju najviše dva da nedostaju. Slobodna koža na guši blago šaranasta leđa, prekratke sapi, strme zadnje noge, preduboke grudi, laktovi izbačeni u polje ili okrenuti unutra, uski ili široki prsti, uzan ili širokm stav, blag bačvast stav, blag kravlji stav ili uske pete, rep visoko nošen iznad leđne linije ili nošen jako savijeno.
TEŠKE MANE : Težak, limfatičan, grubih kostiju, špicasta njuška, konkavan nosnik, izražen stop, nosna pečurka boje mesa ili tačkast nos (izuzev kog bele osnovne boje) klještasto zubalo kao i delimično klještasto (kod pasa u starosti više od 4 godine-starosna klješta nemaju uicaj na ocenu ako klub može da potvrdi da je na nekom prethodnom pregledu imao korektno zubalo). Jako šaranasta leđa, blago ulegnuta leđa, ndovoljna dubina grudi, neizraženo predprsje, isuviše ravan ili bačvast grudni koš, jako izvrnuti ili uvrnuti laktovi, meko, prejako rastegnuto došaplje, ravne šape, opruženi prsti, teško kretanje, jak kravlji stav ili bačvast stav, kako u mirovanju tako i u kretanju, nadgrađenost odstupanje više od 2 cm od navedene visine.
DISKVALIFIKACIONE MANE : Grubo odstupanje u polnom tipu, svaka vrsta promene naravi, nedostatak više od dva zuba od ukupno 4P1 i 2M3 nedostatak bilo kog drugog zuba nevidljiv zub vredi kao nedostajući sve dok klub ne potvrdi da ga je pas imao, predgriz podgriz, ukršteno zubalo, kao i sve prelazne forme između ovih, jako slobodni kapci, ektropijum, entropijum, duple trepavice, jako ulegnuta leđa, iskrivljena kičma, deformisan grudni koš, greške na testisima, vučiji prsti, zaperci, pukotina na vilici i usni, višak zuba.
N. B. : Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u
skrotum.
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Empty
PostSubject: Re: Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)   Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Icon_minitimeMon Sep 22, 2008 4:21 pm

Nemački kratkodlaki ptičar- (kurzhaarige deutsche vorstehhund)

MATIČNA ZEMlJA : Nemačka.
POREKLO : Ovaj nemački ptičar potiče od španskog ptičara, koga su flamanski lovci doveli u Nemačku u XVII veku. Kasnijim ukrštanjem s italijanskim ptičarom i poenterom postao je brži i energičniji. Moderan kratkodlaki ptičar odmah se raširio po čitavoj Evropi.
OPIS : Deluje plemenito i skladno, visok je 60 do 65cm. (ženke su nešto niže). Viši primerci imaju predugačke noge, pa nisu dovoljno pokretni. Glava je suva, lobanja je široka, ravna, smeđa nosna pečurka je istaknuta (pečurka boje mesa nije poželjna), usne malo vise, vilice su snažne, oči smeđe, (žute su greška) uši srednje dužine, zaobljenih vrhova, ravne, priljubljene uz obraze. Grudni koš je duži nego širi, rebra dosta zaobljena, ali nisu bačvasta, dlaka je kratka i gusta na dodir tvrda. Dozvoljene boje : jednobojna smeđa sa sitnim belim mrljama na grudima i nogama, smeđepastrvasta sa smeđom glavom i smeđim mrljama, bela sa smeđom maskom, tačkicama i mrljama, crna u svim pomenutim granicama smeđe. Žuta boja se ne smatra greškom.
NARAV : Živahan, lako se obučava, energičan, inteligentan, veseo, poslušan, voli decu.
KORIŠĆENjE : Svakom lovcu služi za stajanje ispred divljači i kao lični čuvar. To je pas izvanrednih lovačkih sposobnosti ume da radi u brdima, šumama, močvarama. Podnosi svaklu klimu. Malo je grubljeg izgleda pa se, retko drži u stanu. On se međutim, prilagođava svakoj situaciji samo ako mu se pruži dovoljno kretanja na otvorenom u vreme lovostaja.
HRANA : Ima dobro varenje pa ga treba umereno hraniti da se ne bi ugojio. Najbolje mu je dnevno davati 300 do 350g. sitno iseckanog mesa i 200g. testa ili pirinča i kuvanog povrća. U vreme lova treba povećati količinu mesa, a smanjiti testeninu i povrće.


Jedan od tvoraca ove rase princ Solms plasiranom formulom od preko sto godina putem sposobnosti ka uspehu do tipa.....zapravo u samom startu postavlja okvire sa akcentom na kriterijume budućeg selekcionisanja svestrano upotrebljivog psa. U smeru početnih zadatih kriterijuma ide moje istraživanje kao i analiza dr. Milorda iz 1927 godine a koji između ostalog zapisuje.
„Kada se čovek osvrne na razvoj nemačkog kratkodlakog ptičara onda se svakako mora sa radošću složiti da je u kratkom vremenskom peridu od 30 godina koliko je prošlo od ustanovljenja ove rase urađeno mnogo u cilju razvoja savesti a bili smo svedoci uporne istrajnosti......“
Tragajući dalje i prateći ovakav način, upornosti, zapravo dolazim do zaključka da je krajnji ishod ovakvog selektivnog rada jedne od najbitnijih osobina : odlučnost i istrajnost a koji (zapravo) prati izuzetno jak karakter. I za ovo je potreban dokaz.
U jednom dosta kasnijem periodu odnosno 1998 godine u knjizi „The human side of animals“ nalazimo objašnjenja u formuli kakoje moguće doći do sinteze ove dve najvažnije osobine uz naravno, evidentnu potrebnu vremensku razdaljinu od početka ovog projekta. Naime dreser Blans Sanders na strani 66 tvrdi :
„Kroz vekove su psi preuzimali karakteristike rasa sa kojima su živeli. Nemački psi, na isti način pokazuju karakteristike koje se obično smatraju nemačkim. Oni obožavaju disciplinu do te mere, da ako vam ne pođe za rukom da ih disciplinujete oni će primiti zadatak da disciplinuju vas.“
Nakon citata iz knjige Konarda Lorenza : „vergleichende verhaltseforschund grundlagen derethologije“ iz 1998 godine definitivno potvrđujem prethodno gde se nazire ličnost ove rase sa jasnim crtama karaktera.
„Ako filogenezu različitih vrsta životinja nepristrasno uporedimo sa istorijom različitih kultura ukazuje se da se uprkos njihovim veoma različitim novoima inteligencije dve vrste procesa su jedna s drugom u srodstvu u mnogim aspektima“.
Poželjno je na ovome mestu u preseku reći da je namera pored navedenog materjala ujedno poruka čitaocima da nakon ovih redova ma koliko voleli svog psa, razumećete ga bolje, a i on vas. Još samo jedan detalj i blizu sam cilja. Zašto izraz „ličnost“ psa nije slučajno upotrebljen u ovom tekstu, iz razloga što se kod naših odgajivača odomaćio izraz temperament koji je po njihovom, navodno, objektivniji i neutralniji. Za ovaj prvi zalaže se i profesor Stanley Coren sa British Columbia Univerziteta, ujedno nosilac projekta ispitivanja inteligencije pasa uz pomoć još 208 najpoznatijih američkih i kanadskih koniloških sudija, a u kome je nemački kratkodlaki ptičar rangiran na 17 mestu od 79 ispitanih rasa. Svrstan u grupu broj II koju karakteriše :
Od 11 do 26 mesta su odlični radni psi. Učenje osnovnih komandi zahteva obično 5 do 15 ponavljanja. Oni će lako pamtiti naredbe, ali će biti bolji što više budu vežbali. Na prvu komandu reagovaće u 85% slučajeva. Kada su u pitanju složenije naredbe može doći do male, ponekad primetne stanke, pre nego što pas reaguje. Ove stanke se mogu otkloniti vežbanjem.
Ovi psi će takođe sporije reagovati kada su im gazde udaljene od njih. Ipak, gotovo svaki trener će moći da radi i da nauči ove pse čak i ako mnogo strpljenja i iskustva. Znači definisao sam nemačkog kratkodlakog ptičara kao produkt selektivnog odgajanja, a u cilju stvaranja karakternih osobina urođene inteligencije i kvaliteta ponašanja.
Ovde ću biti slobodan da kažem i nekoliko reći o ptičarima uopšte. Svi ptičari imaju zajedničke osobine i to :
Traže divljač u trku, manje ili više dignute glave upijajući miris divljači donešen vetrom.
Markiraju divljač i tako lovcu pokazuju gde se ista nalazi.
Ptičar u galopu krstari ispred lovca parcelu po parcelu iskorišćavajući struju vetra ma kako ona bila slaba. Čim oseti divljač zavisno od povoljnosti vetra i na koliko desetina metara stane kao ukopan, te pokazuje mesto gde se divljač nalazi. Ako je stao daleko od divljači polagano se primiče na posebno odstojanje ponovo staje i markira divljač. Lovac ne sme dopustiti da pas pokrene divljač jer onda nauči i sam to čini ne čekajući lovca. Ako se divljač digne pre ili kada je lovac pokrene pas mora ostati miran sve dok ga lovac ne pošalje po divljač. Psa koji na pucanj odmah pojuri za divljač treba odmah odučiti jer će postati loš gonič.
Za pokrivene terene sa puno vegetacije ovi psi nisu baš mnogo korisni jer se dosta udaljavaju pa ih pri markiranju divljači možemo izgubiti iz vida.
Po poreklu ptičari se dele na dve grupe :
Engleske
Nemačke i kod nas još nazivane kontinentalne.
U Engleske spadaju : Poenter, engleski seter, irski seter, gordon seter.
U kontinentalne spadaju : Nemački kratkodlaki ptičar, nemački oštrodlaki ptičar, epanjel breton, mađarska vižla.

Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) UnovBruchzusammen1
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Haris
Moderator


Number of posts : 111
Registration date : 2008-09-23

Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Empty
PostSubject: Re: Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)   Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Icon_minitimeTue Sep 23, 2008 11:15 am

odlicno predstavljena pamina
Back to top Go down
View user profile
gaga
Postovani clan
gaga

Number of posts : 96
Age : 47
Location : tu negde u ravnici
Registration date : 2008-09-21

Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Empty
PostSubject: Re: Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)   Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Icon_minitimeFri Sep 26, 2008 2:09 pm

Do detalja predstavljena rasa!
Back to top Go down
View user profile
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Empty
PostSubject: Re: Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)   Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Icon_minitimeFri Sep 26, 2008 2:24 pm

ma o njima se dovoljno zna i bez ovoga

_________________
Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Empty
PostSubject: Re: Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)   Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase) Icon_minitime

Back to top Go down
 
Nemacki kratkodlaki pticar (standard i licnost rase)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» As we now have a new standard regarding size will it matter??
» Think I should change from waterview to standard room ?
» Universal standard Crossbow nut
» Unlabeled plant
» Upgraded Brakes

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Kutak za Pticare :: Uopsteno o pticarima-
Jump to: