Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Bolesti organa za varenje

Go down 
AuthorMessage
Amika
Admin
Amika

Number of posts : 103
Registration date : 2008-09-21

Bolesti organa za varenje Empty
PostSubject: Bolesti organa za varenje   Bolesti organa za varenje Icon_minitimeFri Nov 07, 2008 10:25 am

ZAPALJENJE SLUZOKOZE USTA
Zapaljenje sluzokoze usta moze biti opste kad je zahvacena cela sluznica usana , I lokalno kad su upalom zahvaceni pojedini delovi usne duplje, desni, jezik, ili usne. Stomatitis izazivaju mahanicki faktori (gruba, budjava hrana, strana tela – zica, ostra kost), tehnicki faktori ( vrela I hladna hrana), hemiski faktori (kiseline, metali, deterdzenti), bakterije, gljivice, virusi (avitaminoze- nedostatak vitamina A i C). Simptomi -, crvena, topla I bolna usta, otezano uzimanje hrane, belicaste naslage, zadah iz usta, mehurici, cirevi I rane na sluzokizi usta.

BOLESTI ZUBA-
Nastaju zbog mehanickog ostecenja( udara, preloma, ostrog predmeta), lose hrane bez kalcijuma, fosfora I fluora, vrele I hladne hrane, nedostatka vitamina C, bakterija, virusa- “stenecakovo zubalo”, uremije. Karijes kod pasa izaziva bol I otezano uzimanje hrane. Paradentoza izaziva ispadanje zuba I otezano uzimanje hrane.

RANULA – ZABICA
Ranula predstavlja zastojnu cistu pljuvacnih zlezda. Ovalnog je oblika , ispunjena slinom, I nalazi se na dnu usne duplje. Nastaje zaposunjem izvodnih kanala plju7vacnih zlezdi usled stomatitisa. Pas otezano guta, jezik viri napolje, a iz usta se luci pljuvacka.

ZAPALJENJE KRAJNIKA
To je bolest koju izaziva hladno vreme, gutanje snega, hladne vode ili hrane, bakterije
davilice sa bodljama, virusi. To je bolest uglavnom mladih pasa ali mogu oboleti I psi svih starosti. Javlja se obicno u jesen I zimu u periodu vece vlage I hladnoce. Anigine se javljaju u akutnom I hronicnom toku. Krajnici su skup linfnih tkiva koje se nalazi sa obe strane ulaza u zdrelo. Simptomi- akutna angina – pas ima povisenu temperature oko 40 stepeni, malaksao je, gubi apetit, otezano guta ili guta na prazno sa ispruzenim vratom, gusi se napadom kaslja, a moze I da povraca belu sluz ili penu. Hronicna angina-pas moze da ima groznicu , otezano guta, gusi se, kaslje, povraca, cesto se javlja sepavost na jednom ekstremitetu zbog upale nerava pod uticajem bakterija. Bakterije mogu da napadnu srce, bubrege, zglobove I kosti I da izazovu upale.Bolestan pas se mora staviti u toplu sobu I postediti svakog rada, daje mu se topla , meka I kasata hrana.

ZAPALJENJE DOUSNE ZLEZDE
Parotitis nastaje dejstvom udarca ili uboda u predlu same zlezde ili prenosenjem bakterija iz spoljnog uva kod zapaljenja , iz usne duplje I okolnih tkiva. Simptomi kod psa su zapaljenje zlezde, obicno su obostrano otecene, bolne I tople.Pas zbog toga nemoze da guta I odbija hranu. Psu se stavljaju toplo-vlazne obloge.
Zapaljenje sluzoke zdrela- izazivaju isti uzrocnici kao I zapaljenje krajnika, uz koje se cesto javlja. Simptomi su slicni kao I kod krajnika, samo sto su kasalj I povracanje jaci I cesci.


Prepisano iz knjige Bolesti pasa.
Back to top Go down
View user profile
Amika
Admin
Amika

Number of posts : 103
Registration date : 2008-09-21

Bolesti organa za varenje Empty
PostSubject: Re: Bolesti organa za varenje   Bolesti organa za varenje Icon_minitimeFri Dec 05, 2008 3:25 pm

OBOLJENJE JEDNJAKA
Zapaljenje jednjaka- Oezophagitis se obicno javlja zbog pretople hrane, kiseline, baze, stranih tela I sondiranja koje osteti sluzokozu jednjaka.Pas tesko guta, drzi ispruzen vrat, gutanje je bolno.
Zacepljenje jednjaka- Obstructio oesophagi izaziva strano telo kod psa u igri, redje tumor I slicno.Pas pokazuje nemir, uplasen je , drzi usta otvorena iz kojih se cedi pljuvacka, kaslje.
Grc jednjaka- Spasmus oesophagi se javlja kod besnila I tetanusa. Pas drzi ispruzenu glavu, uplasen je, jednjak izgleda kao napeto uze.
Rasprsnuce jednjaka- Ruptura oesophagi- nastaje obicno zbog ostrog stranog tela ili nestrucnosti sondiranja.

OBOLJENJE ZELUCA
Zapaljenje sluzokoze zeluca-Gastritis se javlja obicno zbog gresaka u ishrani(zacinjena i ljuta, pretopla, prehladna ili pokvarena hrana) , zbog stranog tela u zelucu(ostre kosti, pesak, plastika), zbog lekova, otrova. Neke zarazne bolesti pasa (stenecak, hepatitis, parvoviroza, leptospiroza)takodje izazivaju zapaljenje zeluca. Simptomi- pas uporno povraca, ne uzima hranu malaksao je. Napolju uzima travu koju jede u vecim kolicinama I povraca je, a moze da uzima I druge predmete, pesak ,drvo I sl.Pas ima zadah iz usta I mrsavi. Ako se povracanje javlja pre uzimanja hrane I u vidu je bele ili zute sluzi, ono se javlja zbog pojacanog lucenja hlorovodonicne kiseline u zelucu. A ako se povracanje javlja posle uzimanja hrane I povracani sadrzaj se sastoji od nesvarene hrane, ono se javlja zbog smanjenog lucenja hlorovodonicne kiseline. U svim slucajevima psa treba do 2 dana staviti na potpuno gladovanje.davati mud a pije dosta tecnosti- vode, cajeve, pirincanu vodu, a od drugog dana davati mu redak pirinac na vodi, supu I sl.U svakom slucaju , treba se obratiti vetrinaru.
-Prosirenje zeluca-
Dilatatio ventriculi se javlja u akutnom I hronicnom obliku, cesto kod mladih pasa I stenaca, a vrlo retko se javlja kod odraslih pasa. Prosirenje zeluca se najcesce javlja kod prezderavanja I to tesko svarljivom I zagadjenom hranom ili usled stranog tela koje se zadrzalo u zelucu. Simptomi- cviljenje, povracanje, podrigivanje , nadut trbuh.

STRANO TELO U ZELUCU
Razna strane tela (kamenje, pesak, loptice, kese I sl.)mogu dospeti u zeludac psa pri igri.Simptomi- pas slabo jede, povraca, mrsavi I ima bolove. Za strano telo je karakteristican trijas stranog tela- izostanak apetita, povracanje I izostanak stolice ( defekacija) I to narocito u slucaju kad strano telo zapusi prelaz iz zeluca u creva.U svakom slucaju, treba sto pre pozvati vetrinara.
Uvrtanje zeluca-Torsto ventruculi se obicno javlja kod starijih pasa koji su posle hranjenja bili izlozeni radu , dresuri , skokovima I sl. Na svu srecu javlja se veom retko . Simptomi- pas je uplasen , zeludac je bolan I naduven , pas povraca, ubrzano dise. Radi terapije obratiti se vetrinaru, sto pre jer je u protivnom smrt neizbezna
Back to top Go down
View user profile
 
Bolesti organa za varenje
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ostalo-
Jump to: