Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Psi i macke (slicnosti i razlike)

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Psi i macke (slicnosti i razlike)   Sun Oct 05, 2008 3:21 pm

Pas i mačka (sličnosti i razlike)

Psi i mačke žive sa ljudima više hiljada godina. Ipak je prvo bio pripitomljen prvo pas (pre 10000 godina) a mačka tek pre 5000 godina. Obe vrste igrale su važnu ulogu u razvoju civilizacije. Pas je bio pomoćnik prijatelj i čuvar a mačka je bila kućni ljubimac i istrebljivač glodara. Psi su životinje koje žive u čoporu a mačke su usamljenici međutim obe vrste su pronašle put do čoveka.
Fizičke razlike su očigledne. Dok krzno i veličina domaćih mačaka ne variraju kod pasa su se pojavile ogromne razlike. Danas se psi mogu naći u raznim vrstama i bojama.
Kod mačaka nema greške kada ih pogledate odmah znate da su to mačke a ne neka druga vrsta životinje. One su u tom pogledu ostale dosledne sebi.
Ideja o neprijateljstvu između pasa i mačaka rodila se zbog propagiranja određenog stereotipa. U medijima se uvek prikazuje kako pas juri mačku što naravno nije realan prikaz stvari. Možda se to desilo i zbog toga što ljudi koji deklarišu sebe kao ljubitelje mačaka uglavnom ne vole pse. Tokom godina nametnuto nam je nepisano pravilo da moraš odlučiti kojoj stani ćeš da prripadneš. Osnovni problem leži u tome što je pas često veći i snažiniji od mačke a samim tim je može i ozlediti. U prilog tome ide da psi i mačke nisu neprijatelji i to što nije retko videti kako obe vrste spavaju zajedno ili čak dele hranu. Psi i mačke mogu da žive u harmoniji ukoliko vlasnik razume ponašanje i jedne i druge vrste.
I psi i mačke su predatori. Mačke napadaju sve što se kreće. Psi takođe žele da pojure sve što beži ukoliko mačka počne da beži od psa on će je instinktivno pojuriti a koliko ne beži pas će mirno proći pored nje jer mu nije takva interesantna.
Mačke su nezavisna bića. Mačka koja najviše zavisi od čoveka nezavisnija je od psa za kojeg kažemo da je nezavisan. Mačke imaju oko sebe auru samopouzdanja one će retko slušati ljude a ako ih i poslušaju to će biti iz ličnog interesa. Najčešće će slušanje naredbi biti poslednje što će učiniti. Mačke su psihički i fizički sposobne da svet oko sebe istražuju do detalja. Psi nisu toliko precizni moglo bi se reći da su aljkavi što se toga tiče ali ni njihovo telo nije toliko agilno kao mačije. Psi su zato mnogo više usmereniji na druge stvari kao što je recimo praćenje svega što čovek radi, igranje i iskazivanje dominacije. Ukoliko nemate mnogo vremena a želite ljubimca dobro bi bilo da uzmete mačku koja ume da se sama brine o sebi obezbedite joj osnovne potrebe za život i ona će biti zadovoljna. Kada ona bude htela uživaćete u njenom društvu. Pas je prijatelj koji će pratiti svaki vaš korak i zahteva pažnju.
Kao kućni ljubimci pas i mačka zadovoljavaju potrebe onih koji žele nezavisnost mačke u kombinaciji sa vernošću psa. Na taj način ostvaruje se izvesna ravnoteža u kući.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Psi i macke (slicnosti i razlike)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: O forumu :: Ostalo-
Jump to: