Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Izbor pribora za negu psa

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Izbor pribora za negu psa Empty
PostSubject: Izbor pribora za negu psa   Izbor pribora za negu psa Icon_minitimeSat Oct 04, 2008 2:49 pm

Letnje dileme koje muče vlasnike pasa-vezano za dlaku

Leto je godišnje doba kada se postavlja pitanje na koji način pravilno odnegovati i sačuvati dlaku psa, a pri tom i život vašeg ljubimca ne učiniti nepodnošljivim. Po ovom pitanju vladaju veoma oprečna mišljenja.

Da li dlaka kao pokrivač koja evidentno ima ulogu u termoregulaciji štiti telo od vrućine ili ne? Odgovor na ovo pitanje je potvrdan iako je mnogima teško da u to poveruju. Istina je da je bolje za psa da u vrelim letnjim danima ima veliko krzno. Pogrešno je mišljenje da je psu sa većim krznom zimi manje hladno nego psu sa kratkom dlakom. Isto tako, leti kratkodlakim psima nije ni malo lakše nego psima sa dugom dlakom.
Jedan od delova tela koji su veoma važni u termoregilaciji jeste predeo stomaka koji kod pasa obično nije pokriven ili je samo delimično pokriven dlakom. To ima svoje razloge-pas ima priliku da dahtanjem ugreje taj slobodni deo stomaka ili da se ohladi leganjem na hladnu podlogu.
Takođe, on dahtanjem ubrzava i puls i metabolizam što za rezultat ima rashlađivanje tela i odlobađanje suvišnih tečnosti.

ŠIŠATI PSA ILI NE : To zavisi od rase ali je činjenica da psi moraju biti pripremljeni za leto. Dakle, pse ne treba šišati na samoj vrućini i tako ih izlagati direktnom dodiru sa toplotom i suncem. Najbolje je pse ošišati pre leta, tako da dlaka u leto poraste par santimetara, ili što je još idealnije rešenje : održavati dlaku tokom celog leta na dužini od 3 do 5 santimetara.

KUPANjE U MORU ILI RECI : Svakako da pas po prirodi voli da pliva i to mu pričinjava veliko zadovoljstvo. Osim toga, plivanje pomaže stvaranju i održavanju kondicije, kao i u skidanju suvišnih kilograma. Međutim, kada govorimo o dlaci i termoregulaciji u vezi sa kupanjem javljaju se i izvesni problemi.
Psa ne smemo puštati da se kupa u vreme velikih vrućina, jer je po izlasku iz vode izložen veoma visokim temperaturama koje vrlo brzo zagrevaju vlažnu dlaku našeg ljubimca. Dlaka ubrzo postaje dovoljno topla da veoma loše utiče na zdravlje psa i šireći periferne krvne sudove može dovesti do pada pritiska, čak i do delimičnog gubitka svesti. U ovim slučajevima, pas često doživi toplotni udar. To sve znači da se naša najbolja namera, da rashladimo psa, može loše završiti ako kupamo psa u vreme kada su temperature jako visoke.
Ukoliko se vaš pas kupa u moru ili reci po jako toplom vremenu, nakon izlaska iz vode treba ga dobro izbrisati frotirom i na taj način što više isušiti dlaku, a zatim psa držati u hladovini.
Kupanje u slanoj morskoj vodi uglavnom nepovoljno utiče na rast, razvoj i boju dlake. Ako se pas kupa u morskoj vodi, posebno kada je reč o dugodlakim psima, nakon kupanja ga treba isprati običnom vodom, sprati so i natrljati dlaku nekim od veoma blagih balsama koji se ne moraju ispirati.

BAKSUZNE TRAVE : Tokom leta i rane jeseni najveći problem dugodlakih pasa, naročito oni sa visećim ušima pokrivenim dugom dlakom (koker, ster, podla)jeste popino prase. Pored uha mesta na kojima se najčešće zakači ova dosadna travka su šapice, pazuh i prepone. Zato se ova mesta moraju tokom leta posebno tretirati i redovno štititi.

Izbor pribora za negu psa

Svakodnevna nega u kućnim uslovima je nezamenjivi deo u kome je vlasnik u mogućnosti da kvalitetno odneguje dlaku, sačuva je i pripremi je za profesionalni tretman. Tako će se period između dve posete grooming salonu učiniti prijatnijim za vlasnika i samog ljubimca.
Od velike važnosti je odabrati pravi pribor, raspored njegove upotrebe i dinamiku tretmana, kako bi pas bio u potpunosti očešljan na najbolji mogući način. Odabir pogrešnog pribora ili kozmetike ume često izazvati velike nevolje prilikom češljanja oduzeti mnogo vremena bez željenog efekta, uz mnogo muke i za psa i za vlasnika. Rezultat toga bude odustajanje od kućnih obaveza prema češljanju i osuda psa na mučno iščešljavanje u salonima. Postoji još jedna mogućnost u takvim situacijama takozvana frizura-nularica.- Da do toga ne bi došlo, pokušaću u narednim rečenicama objasniti opšti pristup češljanju i važnim elementima a u stručnom delu ovog teksta objasniti za svaki tip dlake najbolji način način tretiranja i negovanja u kućnim uslovima.
Kada govorim o profesionalnoj polemici koju svaki vlasnik mora imati ma umu, nekoliko nezaobilaznih elemenata čine osnovu pravilnog negovanja dlake. Odabir pravog pribora, kao i raspored njegove upotrebe od neprocenjivog su značaja za negu i zdrav boravak psa u društvu čoveka. Pas je u prvom redu vrsta životinje sa dlačnim pokrivačem koji ima vlagu, termoregulaciju, štiti veoma osetljivu kožu. U urbanoj sredini gde je vazduh ispunjen velikim koncentracijama prašine kako neorganskog tako i organskog porekla, koja se zadržava na telu psa, usled telesne temperature i vlažnosti kože lako se raspada i postaje odlična podloga za razvoj mikroorganizama i osnova mnogim zoonozama. Da bi sprečili neželjene posledice života sa kućnim ljubimcima, njihov boravak moramo prilagoditi urbanim potrebama i zakonima koje takav odnos podrazumeva.
Psa je najbolje odmah naučiti i navići da se češlja na stolu. To može biti bilo kakav sto na koji možete postaviti gumenu podlogu čija veličina zavisi od veličine vašeg psa. Gumena podloga služi za sprečavanje klizanja psa po stolu za vreme češljanja. Trudite se da češljanje protekne bez napora i da ga obavljate kao i hranjenje uvek u isto doba dana kako bi psu to postala navika. U toku rada treba da pohvalite psa za strpljenje, ali isto tako dajete mu do znanja da niste zadovoljni njegovim ponašanjem. Uvek češljate psa od korena dlake (deo uz kožu) do njenog vrha, kako bi sva nečistoća izašla iz nje, a praveći razdeljak u pramenu koji češljate omogućićete sebi uvid u eventualno zamršene delove koje posle češljanjem otklonite. Posebna mesta na kojima se javljaju oćebotine su predeo ispod i iza uha, potpazušni prostor i deo zadnjih nogu sa unutrašnje strane butina. Za otklanjanje ovih delova koristite četke i češljeve za određene pojedine tipove dlake kako ne biste oštetili zdravu dlaku,izvukli previše podlake ili iščupali dlaku bez razloga. Upravo je ovo to što čini specifičnost svakog tipa dlačnog pokrivača i odnosa prema njemu.

Ovo su osnove koje važe za sve kategorije dlake. Klasifikacijom dlake u narednom periodu objasniću vam najlakše da održavate osnovnu higijenu vaših ljubimaca.
Osnovna klasifikacija dlačnog pokrivača i rasa u odnosu na ovu karakteristiku :
-Kratkodlake rase duplog krzna.
-Čvrsto žičasto krzneni psi.
-Dugodlaki psi duplog krzna.
-Upredeno krzno.
-svilenodlaki.

RASE ČVRSTE ŽIČANE DLAKE : Specijalan tretman podrazumeva željenu čvrstu ravnu dlaku psa kao što su : Cairn, West Highland White, Aridale i Velški terijer. Ručna tehnika otklanja meku poddlaku i čuva gornji sloj dlake krtom što je neophodnost kod pasa koji se izlažu. Ipak, za većinu odgajivača ova tehnika nije presudna.
Kvalitetna figura ovih rasa može se postići kombinacijom klipinga i tehnike makazama iako će ove tehnike uglavnom smekšati dlaku. Masirati kožu gumenom četkom za optimalan kvalitet. Nežni kružni pokreti odstranjuju izrumrlu kožu i dlaku za vreme poliranja dlake. Takođe palcem i kažiprstom ili striping nožićem možete ukloniti poddlaku bez dodirivanja osnovne dlake. Silker četka se može upotrebiti na mekšoj dlaci koja može ulepšati loge lice i donji deo tela. Nežnim četkanjem tela ovom vrstom četke pomoći će vašem psu da se oseća prijatno. Čvrsta dlaka retko postane tako ukovrdzana i zamršena da je potrebno šišanje. Nažalost, stanje dlake varira od nežne do grube u zavisnosti od učestalosti kvaliteta tretmana.

KRATKODLAKE, DUPLODLAKE RASE : Akita, Aljaski malamut, Labrador retriver su primeri rasa koji poseduju duplu dlaku, pravu površinsku dlaku sa čvrstom poddlakom. Iako spadaju u kratkodlake, neki od ovih pasa poseduju duže krzno na repu i nogama. Dlaka ovih pasa veoma je otporna na vodu, čuva pse od hladnoće i vlage.
Silker četka pomoći će u uklanjanju izumrle dlake i kože. Pobrinite se da pri upotrebi ove četke podignete dlaku češljajući od kože ka napolju. Posebnu pažnju posvetite obojenom krznu oko vrata i predelu butine gde raste najčvršća dlaka. Češljanje će pomoći uklanjanju poddlake sa ovih predela.

TRAKASTE DLAKE : Zanimljivo-trakasta krzna su ustvari negovane ućebotine. Rase kao : Puli, Komondor, a ponekad i Pudla u osnovi imaju kovrdzavu dlaku koja uz odgovarajuću tendencionu negu prelazi u trake. Ovaj stil je veoma funkcionalan kada su ove rase provodile mesece u poljima. Duge čvrste trake štitile su ih od raznih nepovoljnih uticaja.
Sa otprilike devet meseci pas bi trebalo da ima zrelu dlaku kako bi se trake mogle početi praviti. Grupacija dlake mora biti učinjena od kože a najbolje prstima kada je dlaka mokra. Sa sazrevanjem psa i uz odgovarajuću pripremu, trake će visiti odvojeno, zahtevajući sve manje pažnje. Češće kupanje pomaže učvršćivanju traka. Sa osamnaest meseci dlaka je zrela i zahteva mesečno kupanje da bi se trake održale. Makaze se koriste samo radi dobijanja željenog oblika.

DUGODLAKE, DUPLODLAKE RASE : Uzimajući u obzir dužinu dlake rasa, kao na primer, Čau-čau, Koli, Samojed i Njufaunder, grooaming može biti veoma naporan proces. Držanjem preciznog rasporeda može se postići top-forma pomenutih rasa. Njihova spoljna meka i gusta dlaka praćena je vodootpornom poddlakom. Trajno četkajte silkerom brinući se da to činite od kože ka napolje. Odstranite poddlaku velikim češljem. Prema potrebi, dlaka ovih rasa može se šišati na kratku dužinu. Međutim, kada se jednom poseče spoljna dlaka njene katrakteristike se mogu promeniti.
Rešenje je da se makazama izvaja spoljna linija psa, tako da se predeli teški za negu (vrat, rep i slično) ne moraju previše kratiti, posižući tako –puppy- izgled.

RASE KOVRDZAVE DLAKE : Spoljno krzno rasa kao što su : Kery Blu terijer, bišon, pudla treba da je čvrsto na didir ali spoljno kovrdzavo krzno i vunasta poddlaka ipak zajedno moraju ostati meki. Oba oblika krzna moraju biti oblikovani makazama ili kliperom, da bi se postigao odgovarajući profil i standard.

DUGODLAKE RASE : Duga dlaka ovi rasa može postati ućebana. Mat češalj može da pomogne ali se ponekad dlaka jednostavno ne može sačuvati. U tom slučaju odsecite ućebani deo pre kupanja. Ovakvoj dlaci treba poseban tretman, koristite pin-četku.

RAVNODLAKE RASE : Rase kao što su Irski, Gordon seter, američki i engleski koker španijel poseduju ravnu dlaku sa dugim svilenkastim površinama.
Njihova dlaka je po pravilu laka za održavanje. Duža dlaka na određenim delovima tela može postati ućebana. Četkajte silker četkom obraćajući pažnju na duže delove. Za problematičnije delove koristite češalj za raščešljavanje. Ponekad, ućebana mesta mogu ostati skrivena neprimetno iza duge dlake. Ove rase zahtevaju specifičnu negu koja podrazumeva kliping i šišanje, tanjenje dlake do traženog standarda.

KRATKODLAKE RASE : Rase kao : doberman ili baset poseduju glatko gusto krzno sa veoma malo poddlake. Dlaka ovih pasa se veoma jednostavno održava i neguje pošto se ućebotine ne mogu stvoriti. Jedino o čemu možemo voditi brigu to je održavanje sjaja dlake. Upotrebljavajte čekinjastu ili gumenu rukavicu za odstranjivanje izumrle dlake i kože. Da bi dlaka manje otpadala koristite neko od natural ulja za negu dlake i kože : nerc, susam, kukuruzno ulje.

_________________
Izbor pribora za negu psa Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Izbor pribora za negu psa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Uzgoj-
Jump to: