Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Uticaj ishrane na poboljsanje koze i dlake

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Uticaj ishrane na poboljsanje koze i dlake Empty
PostSubject: Uticaj ishrane na poboljsanje koze i dlake   Uticaj ishrane na poboljsanje koze i dlake Icon_minitimeSat Oct 04, 2008 2:20 pm

Uticaj ishrane na poboljšanje stanja dlake

Koža i dlaka su ogledalo opšteg zdravstvenog stanja zdravlja psa. Postoji nekoliko faktora kao što su genetika ishrana paraziti bolesti četkanje i češljanje koji utiču na razvoj i održavanje kože i dlake. Faktor na koji vlasnici pasa mogu sigurno da utiču je ishrana.
Koža je najveći organ u telu. Kod novorođenog šteneta koža i dlaka predstavljaju 24% telesne težine a kod odrsalog psa 12%. Koža je prva linija odbrane od okruženja i štiti životinju od fizičkih i mirkobioloških povreda istovremeno stvara barijeru koja stvara okruženje ostalim organima i sprečava gubitak vode. Zatim koža reguliše telesnu temperaturu i primarni je organ čula dodira pritiska bola svraba toplote i hladnoće.
Predstavlja neprekidnu spolju površinu tela različita je po debljini boji i odlakanosti. U prkos ovih varjantama koje su posledica različitih funkcionalnih stanja svi tipovi kože imaju istu osnovnu strukturu. Spoljna površina kože EPIDERMIS sastoji se od sloja čulnih ćelija koje su nepravilno raspoređene. Ćelija obično sazreva za oko 3 nedelje i nakon toga potrebno je još 7 dana da se odvoji od kože. Ispod tog pokrivača nalazi se DERMIS vrlo osetljiv sloj sa kapilarima lojnim i znojnim žlezdama i nervima. Ovde se odvija rast dlake. Folikula većine domaćih vrsta je složena. Duga čvrsta dlaka će rasti iz velikih primarnih folikula koje su okružene sa 3 do 10 folikula koji proizvode finu kratku dlaku.
Dlaka ne raste kontinuirano već u ciklusima. Svaki ciklus se sastoji od perioda rasta i perioda mirovanja. Ciklus nastanka dlake je izuzetno varijabilan kod pasa i u većoj meri uslovljen je rasnim karakteristikama. Ipak većina rasa ima šestomesečni ciklus sa dva linjanja godišnje u proleće i u jesen. Promene u trajanju i intenzitetu dnevnog svetla upozoravaju organizam da treba da otpočne linjanje. Mnogi psi danas žive u zatvorenim prostorijama pa su izloženi veštačkom svetlu nekoliko sati dnevno possledica toga može biti linjanje tokom cele godine.
Da biste poboljšali dlaku svog psa da ima zdravu kožu i blistavu dlaku morate mu obezbediti pravilno okruženje i ishranu. Kada su u pitanju razvoj dlake i kože neki hranjivi sastojci (belančevine, masne kiseline, vitamini i minerali) imaju izuzetno važnu ulogu. Bez adekvatnog izvora traženih sastojaka biće primetni znaci nedostatka kao što su mutna i suva dlaka, gubitak elastičnosti, proređivanje i stanjivanje dlake.
Oko 30% belančevina pas troši na kožu i dlaku u slučaju intenzivnih potreba. Dlaka se sastoji od 95% belančevina i manjak belančevina može dovesti do depigmentacije kože i dlake. Neophodan je izuzetno kvalitetan izvor belančevina u ishrani sa svim esencijalnim amino kiselinama da bi se omogućio nesmetan rast dlake. U ishrani treba da se koriste visoko kvalitetne belančevine životinjskog prekla (piletina, jaja, riba i jagnjetina) da bi se osigurala zdrava koža i dlaka. U strsnim periodima kao što su skotnost i dojenje može da bude potrebno da se poboljša ishrana tako da se uzmu u obzir i zadovolje povećani zahtevi za belančevinama.
Masti i masne kiseline takođe imaju znatan uticaj na kožu i dlaku i treba da budu zastupljene da bi se osigurala optimalno stanje dlake i kože. Mast je glavni izvor energije za pse i omogućava im da belančevine koriste za kožu i rast dlake a ne za energetske potrebe. Masne kiseline sastojci masti se ugrađuju u ćelijske opne i imaju važnu ulogu u barijernoj funkciji kože. Neke masne kiseline psi nemogu da stvore pa stoga moraju biti prisutne u ishrani. Psima je potrebna LINOLEIC kiselina dobijena iz životinjske masti ili biljnog ulja. Ishrana sa nedovoljno masnih kiselina rezultira u početku mrtvom dlakom i pojavom peruti. Ukoliko takva ishrana potraje duže dolazi do gubitka dlake i zamašćenja kože. Ishrana treba da obezbedi optimalan nivo odgovarajućih masti što obezbeđuju komercijane hrane i da prevaziđe bilo kakve nedostatke. Obogaćivanje hrane preparatima sa masnim kiselinama može da se radi prema upustvima proizvođača. Posebna pažnja u istraživanjima se sada posvećuje usklađivanju omega 6 masnih kiselina i omega 3 masnih kiselina da se poboljša zdravlje kože i dlake. Omega 6 i omega 3 balansiranim hranama (sa optimalnim odnosom 5-10 : 1) nisu potrebni nikakvi dodaci masnih kiselina mast takođe poboljšava privlačnost hrane i potrebna je ta absorpciju vitamina koji se rastvaraju u mastima.
Vitamin A igra vrlo važnu ulogu u razvoju ćelija kože. Manjak ovog vitamina je vrlo redak a uočava se po gubitku dlake i perutanju. B vitamini se rastvaraju u vodi i potrebni su svakodnevno za razliku od vitamina A koji može biti sačuvan u masti. Nedostatak B vitamina je takođe retka pojava a manifestuje se gubitkom dlake i iskrzanom kožom. Vitamin E se kao i vitamin A smešta u mastima a ima ulogu prirodnog antioksidanta. Neadekvatna količina vitamina E u ishrani usled visokog nivoa masti ili slabog skladištenja hrane može dovesti do nedostatka vitamina E koji se ogleda u gubitku dlake i ljuštenju kože. Stariji psi imaju veću potrebu za vitaminom E radi pomoći imunom sistemu.
Među mineralima CINK ima važnu ulogu u metabolizmu ćelije. Ispucalost, perutanje i ljuštenje su znaci nedostatka cinka. Neodgovarajuća inetarkcija hranjivih sastojaka može takođe dovesti do osiromašenja cinka koji pas unese. Dodaci hrani sa visokim procentom gvožđa, bakra i kalcijuma mogu uticati na absorpciju cinka kao i hraniva sa previše žitarica. Nedostaci vitamina i minerala su vrlo retki ukoliko se koristi kompletna balansirana hrana a bilo koja dodatna hrana bi trebalo da se prethodno proveri sa pojedinim proizvođačima.
Koža i dlaka su veliki i važan organ psa. Ishrana je izuzetno važna da osigura razvoj i održavanje. Razmišljanje o ishrani treba početi od dovikavanje od sise preko štenećeg uzrasta do zrelosti i staračkih dana. Komercijalne hrane mogu osigurati optimalni nivo i balans belančevina, masti, vitamina i minerala što sprečava nedostatke u ishrani. Samostalno pripremljena hrana nosi rizik neizbalansiranosti što može uticati na kožu i dlaku.

_________________
Uticaj ishrane na poboljsanje koze i dlake Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Uticaj ishrane na poboljsanje koze i dlake
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ishrana-
Jump to: