Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Trening za izlozbu

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Trening za izlozbu   Thu Oct 02, 2008 3:11 pm

Trening za izložbu

Trening sa psom i njegovo upoznavanje sa izložbenim pravilima početi već sa 3-4 meseca starosti. Pri uređivanju rasa koje zahtevaju šišanje i dugotrajnije četkanje uvek to raditi na stolu ili bilo kakvom uzgidnutom postolju, minimum 30-50cm. od poda. Ukoliko uređujete patuljaste pse visina je ograničena na minimum 80cm.
Svaki put kada psa uređujete na stolu odvojite par minuta za trening psa. Trudite se da ga postavite u pozu koja se zahteva pri izlaganju. Pri tome ga učite-insistirajte da vam dozvoli da postavite noge u željeni položaj i tako ga držite izvesno vreme u početku 20-30 sekundi, jedan minut i tokom vremena posle više puta ponovljene vežbe i više dana bićete u stanju da ga držite u željenom položaju i više minuta. Kod ove vežbe koristiti reči „mir“ ili „ostani“ dajući komandu čvrstim glasom. Ukoliko pas ne sluša i ne pokreće se biti uporan i početi iz početka, ponavljajući dok ne shvati šta se od njega traži a za to mu neće biti potrebno mnogo vremena.
Trenutak uređivanja na stolu koristi se i za sledeće vežbe :
-Otvoriti njegove usne i isprati zube. Pri tome ohrabriti članove domaćinstva da urade isto. Kasnije uključiti prijatelje i strance, uvek biti nežan.
-Uključiti druge ljude da podižu njegov prednji deo glade ga duž kičme i dodiruju njegove zadnje noge i zglobove. Ubrzo će pas to sve prihvatiti kao normalnu stvar.
Vežbe pri kretanju, sa povodcem na vratu, su takođe od izuzetnog značaja. I ovde se štene mora učiti-trenirati od najranijeg perioda. Nežno ali ubedljivo vođenje je sve žto je potrebno vašem psu. Pas će ubrzo naučiti da ovakvo vođenje zahteva i njegovu odgovornost. Povodac morate držati u levoj ruci i psa uvek voditi sa leve strane. Savetujem vam da po mogućstvu posećujete kinološke izložbe i posmatrate ponašanje kvalitetnih pasa u ringu. Stečena iskustva primenjujte na svog psa. Osnova vašeg treninga sa psom je da pas shvati šta se od njega očekuje i stekne rutinu. U radu sa psom nesmete biti nervozni i tu nervozu preneti na psa, što je vrlo značajno i često presudno za uspeh i dobru ocenu vašeg psa. Od izuzetne vašnosti je da ste mirni i sigurni u vođenju i ophođenju sa psom, kako kod stola za preglede i ocenu, tako i u ringu pošto ćete taj svoj mir ili nervozu iznenađujuće lako preneti na psa.
Na inostranim izložbama posmatrajte profesionalne vodiče, šta rade u ringu i kako to rade. Pri tome učite što više o ring-tehnici vođenja psa i zauzimanja odgovarajućeg položaja i poza njihovih pasa.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
bony
Admin
bony

Number of posts : 57
Age : 22
Location : Dabravine (selo)
Registration date : 2008-11-29

PostSubject: Re: Trening za izlozbu   Thu Dec 18, 2008 6:54 am

Ovo stvarno može pomoći. Hvala na informacijama.
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/helpets
 
Trening za izlozbu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Pricaonica :: Izlozbe-
Jump to: