Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Kako psi uce

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Kako psi uce Empty
PostSubject: Kako psi uce   Kako psi uce Icon_minitimeThu Oct 02, 2008 2:34 pm

Životinje uče u vidu više pokušaja i grešaka. Proizvod aktivnnosti koje sprovodimo sa psom uslovljava da li će mu nšto postati navika, ili nešto nikada neće ponoviti. Ovo je u biti uprošćavanje stvari – postoji veliko zamagljeno područje gde uspeh i neuspeh nisu jasno definisani i gde će štene morati u kontinuitetu da više puta ponavlja aktivnosti da bi ih razumelo i naučilo. Što je obuka više puta ponovljena, to će pas više shvatati, naučiti i usvajati šta se od njega traži.

Nprštene po prvi put prilazi mački. Mačije ponašanje u tom trenutku može da utiče na to kako će se štene odnositi prema mačkamau budućnosti.

a) Mačka izvija ledja, šišti glasno i grebe štene po njušci.
Štene je uplašeno i povredjeno. Ono cvili, povlači se i uči da ne prilazi tako mačkama jer su one oštrih noktiju i neprijatne

b) Mačka se momentalno okreće i daje u trk, a štene je juri
Štene se sjajno zabavilo jureći mačku. Sledeći put kada vidi neku, pojuriće ka njoj sa velikim entuzijazmom.

c) Mačka šišti ali se ne pomera uopšte. Štene se povlači na trenutek ali nije sigurno šta da čini sa ovim šištavim stvorenjem, pokušava ponovo. Igra se nastavlja oko 20 minuta dok štenetu ne dosadi.
Štenetu nije jasno čemu mačka služi i šta bi s njom ali pokušava ponovo, i ponovo. Nas kraju shvata da su mačke pomalo čudne ali ne dovoljno da bi se dalje bavilo njima.

Dakle, štenci uče od trenutnih, jasnih signala.

Kao i ljudi i životinje, najbolje usvajaju nova saznanja kada su srećne i opuštene.Štenci prolaze kroz faze socijalizacije i razvoja, željni da služei uče kroz trening baziran na nagradjivanju.Koristeći ovaj metod, štene oseća pažnju usmerenu na njega i razvija poverenje u gazdu. Biće ohrabren da uči nove stvari očekujući nagrade, pre nego da bude uplašen očekujući grdnju što nepto nije uradio dobro.

Nagrada može biti bilo šta što pas želi

Na primer:

prijatno iskustvo (ovako štenci uče sami medju sobom)
nagrada koju dobija od Vas može biti kombinacija
varbalne nagrade
hrane
igre sa omiljenom igračkom

Sve pse motivišu različite nagrade pa vredi eksperimentisti da bi ustanovili koja nagrada se najviše kotira kod psa, i koji zvuci i signali najbolje privlače njegovu pažnju.

Dobra praksa za sve pse je da nauče da sačekaju pre nego što išta dobiju tako što će mirno sedeti ispred gospodara. Ova navika se može uvesti u bilo kom uzrastu.

Psi, posebno štenci, veoma kratko drže pažnju. Oni će povezati dva dogadjaja samo ako su se desila jedan za drugim u razmaku od (pola sekunde). Zato je veoma važno nagradu dati pravovremeno, kada štene izvede očekivani zadatak.

O verbalnim nagradama

Eksperimentišite sa različitim glasom da utvrdite šta najviše raduje vašeg psa. Većina štenaca najbolje reaguje na blago povišen i viših tonova uzbudjen glas. Govorite tiho koliko je moguće da bi podstakli štene da Vas pažljivo sluša. Šaputanje obično bolje deluje nego urlanje!

Uvek pričajte svom psu kada ga nagradjujete, eventualčno ćete koristiti nekad samo verbalnu nagradu, ali početak će biti lakši i bolji ako ovu metodu kombinujete sa još nekim lepim iskustvima za psa.

O nagradama- zalogajčićima

Većina štenaca najbolje reaguje na nagradjivanje dobrim ukusnim nagradama
hrana koju pas voli ali je obično ne dobija za obrok. Savetujem male kockice sira,
ili kuvanih pilećih iznutrica. Hrana treba da motiviše psa ali ne da ga uzbudi ili zasiti.
Ako prestane da reaguje na neku vrstu nagrade, probajte drugu..
Nagradjivanje psa hranom je pomalo umetnost. Da ne bi počeo da moli za nagradom, držite pripremljen negrade iza ledja u posudi ili torbi, a u ruci imajte samo1, spremni da nagradite psa. Ta ruka takodje može biti iza ledja da bi sprečili psa da bulji u hranu, ili ispružena ispred vašeg lica da bi naučili psa da ostvari kontakt očima sa Vama. Nagrada mora biti zaista mala, da bi fokusirali psa na sebe a ne na hranu. Prave veličine, može se pokriti u vašem dlanu. Kada nagradjujete psa pomerite ruku napred pesnicom stisnutom, a zatim je okrenite i brzo mu ponudite nagradu sa dlana. Naravno podrazumeva se da vaš psić nece biti impresioniran ako ovo pokušate posle obilnog obroka…

Igra kao nagrada

Svi treninzi i obuka treba da su kratki i zabavni pre svega. Neki štenci nisu
izuzetno motivisani hranom već pištavim igračkama, potezalice i lopte takodje mogu biti deo uspešnog treninga, služeći da privuku pažnju a i kao nagrada u igri… dozvolite mu nakratko da potpuno poseduje i drži omiljenu igračku ili da pojuri loptu, koju mu nakon 7 sec. uzimate opet

Kombinaciom sva tri načina dobija se idealna nagrada…

_________________
Kako psi uce Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Kako psi uce
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Dresura-
Jump to: