Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Etologija

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Etologija   Thu Oct 02, 2008 2:33 pm

Etologija pasa

Ko želi da razume pse treba da shvati način njihovog ponašanja. Potrebna saznanja o tome daje nam etologija koja se bazira na naučnim metodama. Veoma iznenađuje da je ozbiljno proučavanje ponašanja pasa počelo tak možda zadnjih 70 godina, kada se zna da se radi o živim bićima koja žive pored čoveka već 14000 godina.
Reč etologija zvuči apstraktno i samim vlasnicima pasa, jer ne znaju koje značenje stoji iza te reči. S druge strane to je reč koja se često upotrebljava, te zato i čudi činjenica da veliki broj ljudi ne zna njeno značenje. Ethologie-istraživanje ponašanja. To je samostalan deo biologije koji se bavi proučavanjem ponašanja životinja uslovljenim genetikom, vrstom, kao i stečeno ponašanje..... Ovaj pojam koristi se već više od 100 godina, ali ranije je označavao naučnu oblast koju danas zovemo „ekologija“. Kao pojam biološke nauke o ponašanju životinja konačno ga uvodi Tinbergen i to pre 50 godina.
Može se reći da su prvi etolozi bili lovci iz davnih vremena. Bez sveobuhvatnog znanja o ponašanju divljači uopšte ne bi bio moguć uspešan lov-a ta saznanja mogla su se steći samo upornim posmatranjem životinja. Za pračoveka, one su bile samo hrana ili neprijatelj povezani sa magičnim ili religioznim predstavama. Saznanja o njihovim osobinama prenošena su iz generacije u generaciju, jednstavno rečeno loš etolog u davna vremena bio je osuđen da umre od gladi.
Poistovećivanje životinja sa ljudima, pojavilo se prvi put u doba antike i Aristotela. Pošto su po njima i čovek i životinja stvoreni od iste materije onda i njihove misli i ponašanje treba da je isto. Ovakva mišljenja sežu duboko u 20 vek, a primeri su nam i mnogi stari filmovi i serije sa životinjama kao glavnim likovima.
Moderna etologija poznaje tri pravca :
1. Proučavanje ponašanja posmatranjem i opisivanjem.
2. Istraživanje i reakcije u ponašanju pomoću biohemijskih metoda.
3. Genetika ponašanja uključujući evoluciju ponašanja.
Ovaj redosled ne znači vrednovanje, već više ima hronološki karakter. Posmatranje i opisivanje ponašanja životinja je najstarija etološka metoda i za klasičnu terapiju ponašanja pasa još uvek je i najvažnija. Biohemijsko istraživanje se samo moguće u velikim laboratorijama pošto je za ovu metodu potrebna skupa oprema i specijalno obučen personal.
Sa tačke gledišta ljubitelja pasa, može se izvesti zaključak da etolozi u mnogo većoj meri izučavaju ponašanje korisnih domaćih životinja (koje su izvor hrane ili radne životinje) nego što izučavaju ponašanje pasa. Njihovi regali su prepuni knjiga o domaćim životinjama dok su psi zapostavljeni i danas se o psima čak i na Veterinarkim fakultetima veoma malo uči. Pri tom je skoro primenjena etologija vaspitanje pasa, obuka i držanje. Naravno, psi se mogu izdresirati silom tako što ga (prezirući prirodne zakone ponašanja i mehanizme učenja) treba savladati srednjovekovnim metodama uz pomoć bodljikavih ogrlica, boksova i drugih prisilnih sredstava. Jasno je to da jedno aniautoritarno vaspitanje psa nije moguće bez kazne, ali problem je u tome što je većina vlasnika pasa primenjuje potpuno pogrešno. Većina svih pasa, pre svega iz seoskih područja, nisu nikada bili u nekoj školi oni jednostavno žive u kući i često ih drže na neodgovarajući način tako da ljudskom okruženju a i sebi samima mogu da naprave velike probleme. Ali ipak, velika sposobnost prilagođavanja i visoka društvena inteligencija pasa je objašnjenje zašto uprkos lošem i pogrešnom držanju, a često i metodama vaspitanja od kojih nam se diže kosa na glavi se ne dogode veće nezgode od onih koje su nam poznate.
Kako radi etološki obrazovan odnosno orijentisan terapeut? Klasična etologija kao deo biologije služi se pricipijelno strogo definisanisanom metodikom prirodnih nauka. Ozbiljan etolog polazi od ponavljajućih posmatranja i pokušava da iz toga izvuče zakonitosti. Za to je potrebno vreme. Sva posmatranja imaju za cilj dobitak što više tačnih informacija o načinu ponašanja. To može da se poredi sa lovcima iz praistorijskih vremena. Jer ko ne poznaje životinju, njenu ontogenezu, i njenu prirodnu okolinu neće mu pomoći ni velike laboratorije, ni kompjuteri.
Važno je irazlikovanje urođenih i stečenih/naučenih načina ponašanja i kod pasa. Dok se urođeni način ponašanja jedva može terapirati u najboljem slučaju kanalizovati, naučene neželjene osobine mogu se ispraviti jer ono što je pas naučio može i da se promeni.
Kod posmatranja je važno to što posmatrač ne utiče na objekat posmatranja u ovom slučaju to je pas. Može i da se pita ko koga posmatra. Posmatrač može da koristi i kameru i kasnije može više puta da pogleda snimljeni materijal da bi što bolje uočio pogrešno ponašanje psa.
Od vlasnika psa je teško dobiti pravu informaciju o ponašanju njegovog ljubimca jer on nije objektivan, a etolozi-terapeuti su u najvećoj meri upućeni baš na vlasnike. Od izuzetne su važnosti u slučaju nekog problema sa psom saznanja o ranijoj ontogenezi, posebno pogrešno ponašanje koje vuče korene iz faze oblikovanog mladog psa. A to se teško dobija pa se praktično i ne može vršiti terapija. Takođe je veliki problem za formiranje ličnosti štenadi masovan uzgoj. Greške napravljene u toj fazi su nepopravljive! Ko propusti da svom psu u ovom periodu, veoma važnom za kasniji zajednički period života, taj će dobiti jednog plašljivog i nesigurnog psa koga neće moći pravilno vaspitavati.
Jedan normalan pas često nema problema u načinu ponašanja njegova okolina je ta koja stvara probleme i oseća se nelagodno. Pre početka terapije zbog pogrešnog ponašanja treba posetiti veterinara. Jer, ako je pas iznenada promenio ponašanje uzrok može da bude medicinske prirode. Ni čovek se ne ponaša jednako kad ga boli zub i kada nema zubobolju. Generalno se može reći da psihički i fizički zdrav pas ne može da ima probleme u načinu ponašanjaon samo reaguje, kao što dolikuje njegovoj vrsti na faktore iz okoline koji mu smetaju. A najvažniji zadatak terapeuta je da to prepozna i eliminiše.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Etologija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: O forumu :: Ostalo-
Jump to: