Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Prilagodjavanje psa na nove rase

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Prilagodjavanje psa na nove rase Empty
PostSubject: Prilagodjavanje psa na nove rase   Prilagodjavanje psa na nove rase Icon_minitimeThu Oct 02, 2008 2:23 pm

Prilagođavanje psa na druge pse



Puno vlasnika pasa drži svog Ijubimca na povodniku, i ne pušta ga da se igra s drugim psima, zaključi kako je njihov pas raspoložen da se tuče sa drugim psima. Tačno je to da pas može da pokazuje agresivnost kada je na povodniku. Isti pas, kada ga pustite s povodnika, vrlo je raspoložen da se igra sa drugim psima.

Pas bez iskustva u igri s drugim psima, dok je na povodniku, oseća u isto vreme određenu nesigurnost, a i odbrambeno reaguje jer želi da zaštiti - i sebe i vlasnika - od nepoželjnog uljeza.

Zato štene od četiri meseca (kada primi sve vakcine) puštajte da se slobodno igra s drugim psima. Tako će shvatiti da ostali psi nisu neprijatelji i da se ne treba plašiti sabraće.

Sasvim je dovoljno da se vaše štene 1 -2 puta nedeljno igra sa drugim psima po 10-20 minuta, pa da ima dobru socijalizaciju sa srodnicima.

Ukoliko vaš pas kao štene nije imao iskustva s drugim psima, onda pokušajte da u društvu ljubitelja pasa (kada šetaju pse) sklopite prijateljstvo i zamolite nekog od njih, ko ima dobroćudnog i miroljubivog psa, da pusti psa da se igra sa vašim psom. Prvi kontakt među psima ostvariće se tako što ćete se razići na udaljenosti od 50-100 metara. Tada pustite pse bez ikakve komande i priče. Psi, kada se sretnu, odmeriće snage (podignutim repovima i tihim režanjem) i razići će se ili nastaviti da se igraju. U ovoj situaciji ne smete ništa govoriti psu, čak ni komandu zabrane. U trenutku odmeravanja snaga svaka komanda može da znači stimulans psu za napad.
Kada su se psi upoznali, zakačite pse na povodnik i još se malo prošetajte s njima jer sada već za dva pasa - dobra drugara nije bitno da li su na povodniku ili ne.
Ovu proceduru morate ponoviti s više različitih pasa da vaš "agresivni" Ijubimac shvati kako među svojim srodnicima nema neprijatelja i da svakog psa prihvati kao prijatelja, bez obzira da li je ovaj na povodniku ili ne. Ovakav sistem rada se pokazao izuzetno dobrim kod skoro svih slučajeva "agresivnih" pasa.

Takodje puno vlasnika, posebno malih pasmina ima strah od drugoh velikih pasa i instiktivno podizu svoje pse u narucje. To nije resenje. I vas pas treba druga u igri. Pokusajte da saznate navike komsijskih pasa, njihov temperament i narav. Priustite vasem psu nekog pseceg prijatelja.
__________________

_________________
Prilagodjavanje psa na nove rase Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Prilagodjavanje psa na nove rase
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Hello- New Here- Oct/Nove Trip to WDW / CSR Planned
» Where in USA should I move or year-round gardening?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Uzgoj-
Jump to: