Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Ishrana odraslog psa

Go down 
AuthorMessage
strykerNKD
Admin
strykerNKD

Number of posts : 138
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-10-01

Ishrana odraslog psa Empty
PostSubject: Ishrana odraslog psa   Ishrana odraslog psa Icon_minitimeWed Oct 01, 2008 3:56 pm

Sa 9-12 meseci pas završava sa rastom i dostiže standardom predviđenu veličinu i samim tim više mu nisu potrebna mineralna, vitaminska i proteinska hraniva u istim količinama kao do tada. Kostur se dovoljno razvio i ne postoji mogućnost da dođe do nekih bitnijih poremećaja u daljem rastu i razvoju. Kod odraslih pasa najveće su potrebe u energetskim materijama, proteinima, vitaminima i na kraju mineralima. Energetska hrana (masti, povrće i žitarice) treba da čini do 80% od ukupne količine hrane, od 15-20% proteinska hraniva (meso, soja itd.). Vitamine ćemo nadoknaditi dodatkom sirove jetre i žumanca. Minerale možemo obezbediti dodavanjem svežih butnih kostiju dva puta nedeljno i to posle obroka da bi se pas igrao i jačao vilicu. Raznovrsnija ishrana u svakom slučaju obezbeđuje širi spektar neophodnih hranljivih sastojaka.

Dnevna potreba za količinom hrane je individualna i zavisi od utroška energije, odnosno od toga koliko se pas opterećuje dnevno bilo kroz fizički napor (trčanje) ili psihički (obuka) i njegove telesne težine.

Ukoliko se pas slabo kreće, njegove potrebe za količinom i kvalitetom hrane su dvostruko manje nego u pasa sa kojim se radi.


Ukoliko je pas u konstantnom treningu, dnevna ishrana je slična ishrani mladog psa: energetska hrana 70-80%, proteinska 20-30% od ukupne količine hrane, vitaminska ispod 1% i mineralna 2-5%.

Proteinska hrana može se davati i u većim količinama zbog povećanja mišićne mase psa. Energetsku hranu moramo pravilno dozirati da ne bi došlo do sakupljanja potkožnog sala.

Do sada smo govorili o hranljivim sastojcima i potrebama pasa. Ostaje večito pitanje: kolika je ukupna količina hrane koja treba da se da psu dnevno da bi se zadovoljile njegove dnevne potrebe, bilo da je reč o štenadima, mladim psima ili psima u treningu, a da pri tom održi potrebnu i željenu kondiciju. U mnogim knjigama su date tablice koje dnevne potrebe za hranom svrstavaju u tri grupe po veličini pasa: male, srednje i velike. Međutim, tačna mera se ne može dati iz jednog prostog razloga što je svaki pas poseban, i za svakog je potrebno posebno izračunavanje.

Kondicija (trenutna uhranjenost) psa je najkompetentnije merilo da li vašeg Ijubimca pravilno hranite, odnosno da li je količina hrane koju mu dajete dovoljana ili suvišna. Bez obzira u kom je uzrastu pas, njegovo trenutno stanje uhranjenosti treba da bude u radnoj odnosno izložbenoj kondiciji: ni mršav ni debeo. U slučaju da je pas mršav (izgladnela kondicija), moramo povećati ishranu za 20-40%, odnosno smanjiti ishranu ako je pas predebeo, i posle 10-15 dana utvrditi da li su ovi parametri pravilni i da li odgovaraju vašem psu. Potrudite se da sami nađete rešenje, a ako niste u mogućnosti da ovim načinom dođete do rešenja, obratite se veterinaru.

Preparate koje kupite u poljoprivrednoj apoteci treba davati po uputstvu. Kod preparata koji su za ljudsku upotrebu, posavetujte se sa nekim od stručnjaka. Ne zaboravite, koliko je važno i neophodno davati ove preparate, toliko je i opasno ukoliko se pretera sa njima.

_________________
Ishrana odraslog psa Cooltext77293922
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Ishrana odraslog psa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Veterina i nega :: Ishrana-
Jump to: