Retriveri, Pticari a i svi ostali

sve o nasim cetvoronoznim prijateljima
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Zasto psi postaju agresivni

Go down 
AuthorMessage
stryker
Admin
stryker

Number of posts : 187
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-09-21

Zasto psi postaju agresivni Empty
PostSubject: Zasto psi postaju agresivni   Zasto psi postaju agresivni Icon_minitimeMon Sep 22, 2008 4:09 pm

Zašto psi postaju agresivni

Po pravilu, opasnost ne vreba samo od psa, već od para čovek-pas. Jer nijedan pas nije agresivan samim svojim rođenjem. U tome učestvuje gajenje, vaspitanje a u vezi sa tim i uslovi držanja. Do toga vode dva puta : Ciljno gajena agresivnost, za to je karakteristična spremnost psa da napadne bez prethodne opomene. Ovakvo ponašanje odgajivači postižu snižavanjem osetljivosti na bol. Takvi psi već kao štenci ne spoznaju bol i nikakav strah prilikom upoznavanja njihove okoline.
Na drugom putu agresivnost psa može nesvesno da se podstakne, tako što vlasnik ignoriše bojažljivo ujedanje šteneta ili se se čak raduje kada ga ono gricne. Takvo ponašanje nikako nemože da se dovede u vezu sa pripadnošću određenoj rasi. Jer, svaki pas može odjednom da postane neurotičan pa tako i agresivan, ako mu se uskrati svaki kontakt sa srodnicima.
Razlog : Psi su navilki da se uklapaju u poredak i hijerarhiju neke zajednice. Viši po rangu može prvi da jede, da spava na udobnijem mestu i da se prvi pari. Ova hijerarhija imas smisao jer se tako izbegavaju svađe u čoporu. Nejasan poredak psa čini nezadovoljnim.
Zato da pas ne bi bio previše agresivan jedno mu treba biti jasno : Pas je u porodici na najnižem mestu hijerarhijeske lestvice. To mu treba staviti do znanja od najranije mladosti uz određena pravila :
1. Pas kroz vrata uvek treba da uđe poslednji i poslednji da uđe u auto. Vođa čopora uvek ide prvi a slabiji ga slede.
2. Psa treba hraniti uvek posle našeg ručka jer u prirodi uvek prvo jede vođa čopora. (mada moram reći da je ovo jedino pravilo ovde koje ja ne poštujem).
3. Pas mora da ustane i da se skloni sa puta kada prolazi čovek. Jer put određuje vođa čopora.
4. Pas nikada nesme bez dopuštenja da legne na vaš krevet. Mesto gde spava viši po rangu za njega treba da bude tabu.
5. Ponekad psu treba oduzeti činiju za hranu i napuniti je u njegovom prisustvu. To mu pokazuje da vi odlučujete o njegovoj dobrobiti.
Kada shvati granice dozvoljenog pas se treba i kretati unutar tih granica. Još kao štene treba da stekne iskustva sa drugim psima kao i da se navikne na druge ljude. Naravno i čovek je taj koji treba da se pridržava navedenih pravila isto kao i pas.
Što je pas veći i snažniji to može da bude opasniji po okolinu ako njegov vlasnik to želi. Po statistici u takve pse se rangiraju sasvim normalni psi kao što su nemački ovčari.Ipak oni nisu zavedeni kao borbeni psi. U tu grupu spadaju samo bulterijeri, mastifi, stafordski terijeri, pit bul i slične rase koje su deklarisane kao opasne. Naravno,da je većina pasa iz grupe opasnih, sasvim pitoma i miroljubiva iako većina misli obrnuto.
Izuzetno je važno da štene ili mladog psa u toku dana redovno ostavljati samog da se odmara. Za telesni razvoj mladog psa je potrebno uvesti pauzu sa spavanje posle glavnog obroka. Najlakše je ako pas ima kućicu sa rešetkastim vratima tako da mu se ograniče aktivnosti. Posle nekoliko dana takvog privikavanja vlasnik treba da ostavi štene samo u početku nekoliko minuta kasnije nekoliko sati i da se za to vreme pas odmara. Tako će pas na vreme da se navikne da ostaje sam u kući ako navike da stalno ima nekog pored sebe kasnije će u svakoj samoći reagovati lajanjem i zavijanjem a na to svakako burno reaguje i okolina.
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Zasto psi postaju agresivni
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Retriveri, Pticari a i svi ostali :: Odgoj i Obuka :: Dresura-
Jump to: